Trädgårdskalendern maj/juni
2015
Bra med bönor!
Gröna bönor är lättodlade och otroligt näringsrika. De innehåller proteiner, fibrer, c-vitaminer, folsyra, järn, kalium och magnesium. Rena näringsbomben. Temperaturen i jorden ska vara minst 10 grader när du sår dem.
Avhärda dina plantor
Avhärda dina frösådder genom att sätta ut dem i skuggan i några timmar varje dag. Börja med en timme, öka under en veckas tid och flytta ut mer och mer i solen. När jordtemperaturen är över 15 grader kan du plantera ut dem och täcka med fiberduk som skydd mot insekter, stark sol och kalla nätter.
Grön och frodig gräsmatta!
- Det får du genom att klippa gräsmattan ofta och lagom högt, 3-4 centimeter, och två gånger i veckan. Om du klipper för mycket kan gräsets tillväxtpunkt skadas och då vissnar gräset istället för att få ny växtkraft.
- Om det ligger ett tjockt lager löv på gräsmattan så kratta undan dem, annars får gräset syrebrist. Är det bara lite löv så klipp ner dem med gräsklipparen. Då tar daggmaskarna hand om dem och bidrar med ny näring. Eklöv bryts ner långsamt så de ska du alltid kratta undan. De innehåller dessutom garvsyra som gräsmattan inte gillar.
- Kalka och gödsla så blir gräset starkt och besegrar både ogräs och mossa. Mot maskrosor och tistlar är det handkraft som gäller. Passa på att sticka dem med ett maskrosjärn när jorden är fuktig och lucker, så får du lättare upp hela roten. Vill du att gräsmattan ska se extra välskött ut så kantskär den.
- Det finns många åsikter kring att låta gräsklippet ligga kvar på gräsmattan eller inte. När det ligger kvar återförs näring och mullämnen. Klipper du inte så ofta så samla ihop gräsklippet annars blir det lätt gula fläckar under stora ansamlingar.
- Vattna mycket och sällan, så att vattnet tränger ner till gräsmattans rötter. Helst på morgonen och på kvällen när avdunstningen är som minst.
Glöm inte njuta av doften av nyklippt gräs!
Stötta pioner
Redan nu kan det vara idé att stötta perenner som lätt välter på grund av att de får tunga blommor eller är känsliga för vind. Till exempel pioner och riddarsporrar. Att sätta ut stöd tidigt gör att de bättre smälter in i grönskan.
Vad som är ogräs beror bara på var det växer!
Sallad hela sommaren
Att kunna gå ut och plocka sin egen sallad hela sommaren är guld värt. Särskilt med tanke på hur mycket som går åt och hur mycket det kostar i affären. Och så är ju sallat lättodlat och finns i en uppsjö av sorter. Sallad gror redan vid 5 plusgrader, så den lämpar sig väl för direktsådd i trädgården. Så i omgångar med några veckors mellanrum så har du ny späd sallad hela sommaren. Tänk på att sallad lätt blir besk om den får stå för länge och om du vattnar för lite. Sallad trivs bäst på mullrik och väldränerad jord. Vattna ofta på både sådd och plantor!
Ruccola är snabbväxande, kryddig lite nötig smak.
Lollo Rosso har rödbruna, krusiga blad.
Romansallad har stora krispiga blad.
Isbergssallad bildar huvuden.
Sparrissallad är en smaksensation mellan sallad och sparris
Amerikansk Brun en uppskattad sort.
Asiatiska sorter odlas med fördel senare på säsongen.
Planteringstips!
1. Blanda i den jord och näring som passar växten bäst, se till att den är mullrik, lucker och fri från ogräs. Vattna jorden ordentligt innan du planterar. Gräv en grop som är 40 cm djup och 60 cm bred. Under tiden låter du plantan stå i en hink med vatten och dra.
2. Sätt ner plantan i gropen, lika djupt som den stod i krukan.
3. Fyll på med jord och tryck till lite lätt så att växten står rakt. Vattna ordentligt.
Foto: perenner.se
2016
Förebered för lata och goda sommardagar!
Har du också drömt om att skörda egenodlat till middagen? Det kan du! Oavsett hur liten yta du har att odla på, till och med om det bara är ett fönster, så går det att odla många olika ätbara växter. Upplev glädjen med hemodlat och förbered din säsong NU!
Foto: Blomsterlandet
Tänk dig en egen örtagård med just de örter du vill ha till matlagningen. De som sätter guldkant på vardagsmaten. Köp örter i plantskolan för lättast etablering. De är planterade i kruka och har redan ett fint rotsystem som gör att de galant klarar en omplantering oavsett om de ska växa inne eller ute. Olika örter i krukor och balkonglådor är en minst lika snygg kombo som sommarblommor tycker jag.
Välj olika bladform och färg efter tycke och såklart smak. Örter från matvarubutiker är drivna för att vara fina ett tag och kan ha svårare att trivas efter en omplantering. Vill du testa så klipp ned plantan ganska hårt och sätt om den i en något större kruka med lucker jord.
Obs! Basilika ska alltid ha minst ett bladpar kvar nedtill efter skörd för att ge nya blad.
Tips! Ställ örtagården nära grillen! Här röd basilika, dragon och krusbladig persilja.
På solig plats trivs tomaten ’Vilma’ från Impecta Fröhandel .
Tips! Långa gängliga plantor kan med fördel planteras djupare när de planteras om i ny kruka för de utvecklar då rötter längsmed stammen.
Har du inte redan odlat egna tomatplantor så välj fina exemplar med friska blad i plantskolan. Tomater gillar varma skyddade växtplatser. Är du utan växthus så plantera dem i stora krukor nära uteplatsen, perfekta inom armlängds avstånd. Små busktomater funkar fint inomhus i ett soligt fönster.
Dåligt med utrymme Testa ampeltomater och ampeljordgubbar. Lyxigt gott från högsommar till långt in på hösten!
Kom ihåg god vattentillgång och regelbundet med gödsel.
Busa till det med blommor i maten
✿ Penséblommor är ätbara och supersnygga med sina oändliga färgkombinationer. Passa på innan de byts ut mot sommarblommor.
✿ Rosens kronblad är lövtunna och har en parfymerad smak. Nästan overkliga att känna mot tungan men fullt ätliga.
✿ Örters blommor blir både ett vackert och kryddigt inslag på middagsbordet.
Blommor i maten är känsliga och håller sig finast som topping eller garnityr. Givetvis ska allt vara giftfritt för att få hamna på tallriken.