Trädgårdskalendern oktober

KATEGORI

Trädgårdskalendern oktober

Lys upp trappen!

Plantera krysantemum i krukor och placera ut prydnadspumpor på trappen. Skär ut mönster och sätt in ljus så lyser det välkomnande.

Vintervila:

Ljust och frostfritt

De flesta växter behöver ett ljust rum, ett med fönster eller växtbelysning. Ju svalare desto bättre. Frostfria, glasade balkonger och uterum är idealiska. Undvik vanliga glödlampor och släck eventuell belysning på natten.

Trädgårdskalendern Vattenkanna

Vattna sparsamt

Under vintervilan vattnar du försiktigt och sparsamt och aldrig på fuktig jord. Ingen näring i vattnet. Vissa växter kan stå torrare än andra, men ingen ska torka ut.

Håll rent

En del blad faller av växterna. Sopa upp dem och håll rent, så att de inte drar till sig ohyra.

Beskär till våren

När du till våren beskär växterna så bryter nya skott och blad fram och växterna blir gröna igen.

 

Än finns det lite trädgårdspyssel att njuta av innan du tar en välgörande paus och väntar in våren!

 

Trädgårdskalendern OmplanteringTid för omplantering!

Hösten är en jättebra tid att plantera om växter på, särskilt efter en period med mycket regn eftersom jorden då är sådär lagom fuktig. Då hinner växterna vänja sig vid sin nya växtplats och bilda nya rötter innan frosten kommer.

 

 

 

Trädgårdskalendern lökarSå här planterar du lökar!

1. Välj plats! Placeringen är viktig för att vårens lökväxter ska trivas och blomma. De flesta lökar trivs i färsk, fuktig jord på våren men under sommarens viloperiod kan jorden vara torr och porös.

2. Gräv hål! Plantera på ett djup som är två till tre gånger lökens höjd. Det finns verktyg, så kallade löksättare som hjälper dig att göra lagom stora och djupa planteringshål.

3. Sätt löken rätt! Sätt ner den med den spetsiga sidan uppåt, täck över med jorden och tryck ned jorden.

 

Sista chansen för nyplantering

Vill du sätta lite färg på trädgården inför nästa säsong så gör det nu, före den första markfrosten. Till exempel rosor!

 

Dags att beskära

När dina buskar börjar blir gula, stammarna böjer sig mot marken eller när de börjar fröa, då är det dags att beskära dem. Det som händer då är att växterna drar tillbaka växtsaften till rötterna. Om de inte beskärs då riskerar de att ruttna bort.

Buskar kan beskäras till ungefär en fjärdedel av sin storlek. Men
det kan variera beroende på typ av buske. Är du osäker så läs gärna på växtetiketten eller fråga hos närmaste trädgårdscenter.

Häckar mår bra av att beskäras en sista gång på hösten för att undvika att de ruttnar bort om det blir fuktigt. Då behåller den också den fina formen över vintern. Lövfällande häckar beskär du så mycket det går utan att skapa några hål. Ta bort löv från träd som ligger ovanpå häcken annars kanske den inte får tillräckligt med frisk luft och ljus, och då kan den ruttna.

Fruktträden (körsbär, plommon, äpple och päron) kan du klippa långt in på hösten, ända in i november.

 

Trädgårdskalendern HöstpysselMer höstpyssel!

Här är lite mer smått och gott som måste göras innan den första frosten:

Täck över rosor och andra frostkänsliga växter i rabatterna med ris och löv.

Växter i krukor och andra känsliga växter kan du täcka med fiberduk. Nederdelen på känsliga växter kan du täcka med juteväv, gransris eller halm.

Gräv upp sommarblommande lökar som exempelvis dahlior och låt ligga svalt över vintern i en låda med bra ventilation.

Ta in krukväxter som du haft ute och placera på lämpligt ställe för övervintring.

Stäng av vattenkopplingar och tomma kranar så att de inte fryser.

Samla ihop svampangripna växtdelar och kör bort från tomten.

 

Trädgårdskalendern Gräsmattan Ta hand om gräsmattan

På vintern kan gräsmattan lida av all väta, kyla och brist på solljus, precis som många av oss gör. Men med lite omvårdnad innan kylan kommer så klarar den sig fint till våren.

Kratta bort höstlöven annars når inte ljuset ner och du får torra, bruna fläckar och mossa i gräsmattan.

Klipp gräset en sista gång omkring slutet av oktober, eller innan frosten kommer, och behåll ca
5 cm. Då får den motståndskraft mot ogräs och mossa och kan ta upp solljuset bättre.

Använd höstgödning som har låg kvävehalt och högre halter av kalium som stärker gräset och gör det mer frosttåligt. Ta inte traditionell gräsmattegödsel nu på hösten eftersom den innehåller högre kvävehalter och får motsatt effekt.

 

Ta hand om dina äpplen
Trädgårdskalendern oktober

Vinteräpplen är sådana äpplen som blir goda av att förvaras en tid. Med rätt förvaring kan de hålla sig fina länge.
Plocka äpplet med en vridande rörelse så pinnen blir kvar. Se till att äpplet är utan skador och insektsangrepp. Förvara äpplena luftigt, svalt, mörkt och frostfritt. Trälådor och korgar är bra, även trådkorgar från garderober funkar fint. För att hålla dem extra skyddade och torra kan varje äpple viras in i tidningspapper. Ställ förvaringslådorna på till exempel träpallar eller vedträn så de kommer upp en bit från golvet.

 

Innan frosten
Trädgårdskalendern oktober

Stoppa frostfjärilens larver från att angripa nästa års äpplen eller äppelblad. När frosten kommer kryper frostfjärilshonorna upp för trädstammarna på exempelvis äppelträd för att sedan lägga sina ägg. Genom att fästa en så kallad limring, som finns att köpa hos välsorterade trädgårdsbutiker, fastnar honorna i den och kan inte fullfölja sin vandring.

 

Gräsmattan på hösten

Ta hand om din gräsmatta även under hösten. Det är bra att gödsla den nu med kvävefattigt gödsel. Kväve får nämligen gräset att vilja växa och nu behöver det i stället stanna av och vintra in. Fosfor och kalium däremot, stärker gräset och dess rotsystem så det lättare klarar vinterns prövningar. Kalkning av gräsmattan varje höst är sällan nödvändigt. Ta ett jordprov för att få veta hur just din gräsmattas pH-värde är.

Pumpatider
Trädgårdskalendern oktober

Nu kan vi frossa i pumpor! Små i roliga former och färger till dekoration eller större till mat och lyktor. Passa på att äta innehållet som krafsas ur när lyktan skapas, det smakar jättegott och innehåller massor med nyttigheter. Riv pumpaköttet till en saftig råkostsallad blandat med andra grönsaker eller använd det tillagat i exempelvis en pumpapaj.

 

Pumpasnacks!

Gott snacks får man av rostade pumpafrön. Hetta upp ugnen till 150°. Sprid ut de rengjorda fröna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö över salt. Rosta i ca 30minuter och vänd kärnorna emellanåt.

 

Bort med svamp
Trädgårdskalendern oktober

Det finns många olika svampsjukdomar som kan drabba växter. Om du vet med dig att någon växt i din trädgård drabbats av svamp i sommar så bör du vara lite extra noggrann nu. Samla upp bladen från rosor som haft rost eller svartfläckssjuka. Sporerna ligger annars kvar på marken med de gamla bladen och kan infektera på nytt till våren. Det samma gäller alla växter som haft svamp. Plommon som drabbats av så kallad pungsjuka plockas bort från trädet eller upp från marken. Pungsjuka, som är en svampsjukdom, är när vissa frukter blivit små, outvecklade och ofta böjda.

Surt sa räven om rönnbären
Trädgårdskalendern oktober

Rönnbären lyser starkt med sina vackert rödorangea bär i stora klasar. Förr i tiden sa man att om det fanns rikligt med rönnbär skulle det bli en kall vinter men som tur är verkar inte vädret styras av detta. De sura bären är proppfulla av C-vitamin, mineraler och antioxidanter. Som små vitaminbomber i klase, alldeles för nyttiga för att inte tas till vara. Torkade blir de goda på filen och färska infrysta passar de fint i en smoothie. Både torkning och frysning gör bären något sötare.

 

Torka rönnbär

Ta loss bären från klasen och sprid ut dem på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
För att bären ska förbli så nyttiga som möjligt är det optimalt om de inte torkas på över 42°. Kolla din ugn med en ugnstermometer då det kan vara svårt att ställa in så lågt gradantal. Sätt sedan exempelvis en matkniv i ugnsluckan så den står lite på glänt och ångan kan komma ut. Att som i barndomen trä rönnbär som halsband är också ett perfekt torkningssätt men lite mer tidskrävande.

 

Recept Deboras Äppelchutney:
Trädgårdskalendern oktober

550g syrliga äpplen

1 gul lök

1 dl vitvinsvinäger

2 dl strösocker

1 msk färsk ingefära

3 cm färsk chili

1/2 dl russin

1 tsk curry

1 krm kanel

 

Skala, kärna ur och hacka äpplena i små bitar. Finhacka löken, ingefäran och chilin. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt puttra under lock tills allt blivit mjukt. Tillsätt lite vatten under koktiden så det inte blir för torrt men grötigt. Smaka av med salt. Häll upp den färdiga varma chutneyn på rengjorda glasburkar och förslut direkt. Perfekt tillbehör på middagsbordet eller som fin present!

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -