Tillhör du en av dem som brukar få julmat över? Det händer de flesta. Som tur är går det att göra flera olika rätter på resterna från julbordet, och det utan att det känns som du äter just julmatsrester. Att ta vara på resterna av julmaten gör också att du minskar matsvinnet.
Matsvinnet är ett stort problem, och det läggs stora resurser på att minska det. Samtidigt är julbordet ofta överdådigt. Det har att göra med att det är en tradition som har sina rötter i det gamla bondesamhället. Under större delen av året hushöll folk med maten och åt framför allt torkade och saltade livsmedel. När julen kom slogs det på stort och maten som serverades var färsk och riklig. Traditionen att servera många olika rätter på jul lever kvar. Detta fast vi inte längre lever i ett bondesamhälle, och det kan vara svårt att veta vad som kommer att gå åt. Därför är det vanligt att få rester över och att slänga är slöseri med både pengar och resurser. Här ger vi på Villaliv tips på vad du kan laga för att ta till vara så mycket överbliven julmat som möjligt.
Minska matsvinnet efter julbordet
Att det slängs en hel del julmat efter storhelgen är inte ovanligt, men inte heller så konstigt. Det är lätt att bli trött på den här sortens mat efter att ha spenderat en kväll framför ett överdådigt julbord, något som är helt förståeligt. Men för den sakens skull ska vi inte ägna oss åt matsvinn genom att slänga mat som faktiskt skulle kunna användas. Så vad ska du göra om familjen tröttnat på att äta traditionell julmat? Ett smart tips är att använda resterna i rätter som inte känns så “juliga”. Julskinkan kan användas i pastarätter, strimlas tunt och läggas på pizza eller användas som fyllning i paj. Eller varför inte i tacos?
En kokt eller ugnsbakad skinka håller sig några dagar i kylskåpet och går även bra att frysa. Därför bör du inte prioritera att göra slut på den. Prioritera i första hand att äta upp sådant som har kort hållbarhet. Om det brukar serveras orökt korv, som hackkorv, grynkorv eller värmlandskorv på julbordet bör dessa ätas upp så snabbt som möjligt. Till skillnad från de korvar som äts under resten av året har de här korvarna väldigt kort hållbarhet.
Läs också: Julbordsrecept: 15 Unika recept och tips för en magisk fest
För att kunna ta till vara så mycket julmat som möjligt, och undvika matsvinn, är det viktigt att den inte står framme länge. Ställ in maten i kyl eller frys in så snart som möjligt efter att alla har ätit. För att detta ska gå snabbt och smidigt kan det vara smart att gå igenom kylskåpet före julbordet, så att det finns plats för resterna.
Rätter att laga på överbliven julmat
- Saffranspannkaka är en klassisk gotländsk rätt, som ibland kan hittas på julborden på ön. Blir det risgrynsgröt över, blanda den med ägg, saffran och eventuellt extra socker. Häll blandningen i en ugnsform, och grädda i 200 graders värme i 20-30 minuter. Saffranspannkakan ska helst serveras med vispgrädde och salmbärssylt, alltså sylt gjord på blåhallon. Den kan vara svår att få tag i på fastlandet, men det går nästan lika bra med blåbärs- eller björnbärssylt.
- Färsk och torkad frukt, som äpplen, apelsiner och dadlar, passar utmärkt till en fruktsallad. Eftersom julmaten är ganska fet är det extra gott med en efterrätt som faktiskt är nyttig.
- Köttbullar som blivit över kan värmas i tomatsås och serveras till pasta. Du kan också servera stekt prinskorv, skuren i bitar, till pasta. Toppa gärna med riven ost.
- Diverse rester. Många serverar omelett på julbordet, men vårt råd är att hoppa över den. Anledningen till detta är att omeletter är utmärkta för att ta hand om rester. De kan nämligen fyllas med nästan vad som helst, som rester av lax, kokt potatis, skinka, kalkon eller prinskorv. Därför rekommenderar vi att du gör en omelett av rester.
- Pajer är ett annat bra sätt att ta hand om rester. Förutom julskinka kan också varmrökt lax, rester av julosten eller överbliven blåmögelost användas till fyllning i en paj.
- Gravad lax som blivit över kan du använda för att göra en laxpudding. Det är en klassisk svensk rätt som sällan serveras nu för tiden, trots att den är ganska enkel att laga. I de flesta recept står det att den ska göras på rimmad lax, men det går lika bra med gravad. Dessutom kan du använda överbliven kokt potatis till laxpuddingen.
- Brysselkål passar bra att steka. Dela de kokta huvudena och stek i smör eller olja. Du kan också stuva kålen och servera den till kött eller fisk.
- Rödkål kan användas på samma sätt som vitkål. Gör en coleslaw eller en klassisk vitkålssallad, men i röd variant. Det går också att servera strimlad rödkål till tacos eller falafel.