- Annons -

Tredjeplats Sveriges Mysigaste Hem 2021 – Ann-Louise Forsberg Alfredsson

När Ann-Louise och Markus fick sitt andra barn insåg de att parhuset med det fantastiska läget vid stranden i Magnarp var för litet. De letade hus och åkte på många visningar, men ingenting klickade. Mäklaren hade däremot en bra bild av vad paret tyckte om och ringde och berättade om ett hus som inte låg ute på Hemnet.

Fakta om familjen

Namn: Ann-Louise Forsberg Alfredsson, 37 år, Markus, 38 år, Viggo, 8 år,
Isa, 6 år. Katterna Samba, Otis & Chilli.
Yrken: Ann-Louise driver webshoppen My Dreams (mydreams.se) och studerar till lärare. Markus är flygtekniker.
Bor: I Munka Ljungbys samhälle, ca 1 mil utanför Ängelholm i Skåne.
Villa: Sekelskifteshus i 2 plan och källare på 200 m2

Bara genom beskrivningen på telefon kände Ann-Louise att ”det här är vårt hus”. Paret åkte på visning i Munka Ljungby, en by ca 1 mil från Ängelholm. Egentligen var det ingen ort de hade tänkt bo i, men när de väl klev in i huset så kändes det bara ”whow!”.

– Vi hade pratat om köket innan vi klev in och hoppats på ett lantligt, härligt kök och så kommer vi in i det här underbara platsbyggda Kvänumsköket som förra ägaren installerat kring 1990. Det kändes rätt direkt.

Att det är lite slitet och kanske skulle behövt vissa moderna och mer praktiska funktioner gör inte Ann-Louise något. Hon och Markus älskar köket och tycker att tiden får ha sin gilla gång. Miljö, pengar och tid måste få gå hand i hand, och att låta planer och idéer få växa fram i lagom takt under en tid är deras melodi.

– En del tycker vi är lite långsamma i agerandet när de dyker upp och ser att vi fortfarande inte börjat bygga det där trädäcket som vi skissat på under 2 års tid. Då brukar jag säga ”Andas folk!”, säger Ann-Louise och skrattar.

Skicket på huset var både bra och fint och de tidigare ägarna hade varit väldigt måna om husets ursprungliga detaljer. Det som behövde prioriteras direkt v ar ett nytt värmesystem eftersom huset enbart värdes upp med ved.

Lite färg och ytskikt på vissa delar behövdes också och en del fönster kitta de som.

– På ovanvåningen fanns det bara ett stort sovrum, så det tog vi tag i ganska omgående och delade av för att få ytterligare ett.

Hela ovanvåningen har samma genuina känsla som på nedervåningen. Bra materialval på toalett, varm och härlig grön färg på det gamla trappräcket, gamla frilagda bjälkar i taket ihop med lugna och neutrala färger på väggarna.

Alla rum är väldigt generösa i yta – stort kök, stor matsal med den platsbyggd hyllan vid väggen. De förra ägarna har öppnat upp i planlösningen och förändrat smårum till stora rum.

– Man riktigt känner att de har lagt ner sin själ i renoveringen och har prioriterat bra kvalitet och genuint materialval på allt. Vi tar liksom bara hand om och sätter vår prägel på huset nu, med loppisfynd och möbler som passar in i husets stil, men även med en liten blandning av nya saker.

Huset är byggt 1912 av den tidigare byggmästaren i Munka Ljungby. Det togs sedan över av sonen, såldes senare till paret som renoverade huset och nu är det Ann-Louise och Markus tur att förverkliga sina drömmar.

– Vi älskar den där känslan av att någon levt och lagat mat i huset, några som både skrattat och gråtit här före oss. Det ger en varm och härlig känsla att vi på något sätt skapar fortsättningen på en historia som redan påbörjats långt före oss.

Hur ser framtidsplanerna ut med vinsterna?

Det lustiga att jag redan vid husvisningen såg ett litet krypin i källaren har ett krypin och sa: Här skulle vi kunna ha en bastu – för det älskar hela familjen. Men sen har det inte riktigt varit prio, eftersom det fanns annat viktigt som behövde fixas först.

Men nu skapar vinsten onekligen en möjlighet att göra något bra vid det där guldläget bredvid duschen. Vi har en liten plan…, säger Ann-Louise och skrattar lyckligt.

Ann-Louise vinner priser för ca 70.000kr

  • 15.000 kr presentkort från Contura
  • 10.000 kr presentkort från Mio
  • Sense Combi Elite Cloud är ett bastuaggregat med ångfunktion och Cloud uppkoppling värde 31.250 kr från Tylö
  • Gasolgrill Cayenne med 7 brännare, värde 7.995 kr från Solhaga
  • Avanza® Series 600 Espressomaskin + 8 st Bella crema, värde 7.200 kr från Melitta
  • Kokboken Husmanskost (795 kr) + Hemligt innehåll till ett värde av 1.000 kr från Landshypotek Bank.

TEXT: LILLEBIL HANSSON FOTO: PRIVAT

- Annons -