Gjuta i betong – gör det själv!

Gjuta i betong – gör det själv!

Vill du ha ett roligt projekt som samlar familjen? Eller har du talang och känsla för design? Att gjuta i betong är barnsligt enkelt, och dessutom en rolig sysselsättning i det fina vårvädret. Ge utrymme för fantasin och gjut ett fågelbad, ett fat eller designa egna krukor att plantera dina växter i, vi lovar att resultatet blir bättre än du tror! Här delar ett proffs med sig av en enkel guide om hur du gjuter dina egna krukor i betong.

Du behöver:

 • Slät finbetongGjuta i betong 1
 • Formar/bunkar (2 st, en stor och en liten)
 • Matolja
 • Hink
 • Vatten
 • Gummihandskar
 • Tumstock
 • Pensel
 • Hammare
 • Lämplig spackelspade
 • En planka
 • Vikter, t ex stenar eller sand

 

Gör såhär:

Steg 1

Gjuta i betong 2Olja in den större formen på insidan och den mindre formen på utsidan. Oljan förhindrar betongen från att fastna.

Placera den mindre formen upp och ned så att den förblir täckt av olja medan du blandar till betongen.

 

Steg 2

Gjuta i betong 3Häll lite vatten i hinken (följ instruktionerna på förpackningen) och lägg ner en spade finbetong, rör om ordentligt med handen. Blanda ner ytterligare betong på samma sätt tills konsistensen blir som en lättflytande gröt.Rör hellre ner betong i flera omgångar än att börja med för mycket!

 

Steg 3

Gjuta i betong 4Häll över lite färdigblandad betong i den större formen. Skaka och rist formen lite så att den sätter sig ordentligt. Ta nu den mindre formen och placera mitt i den större, tryck ner den så att betongen pressas upp längs sidorna.
Viktigt! Lämna mellanrum på botten mellan formarna!

 

Steg 4

Gjuta i betong 5Nu lägger du plankan rakt över formarna, och placerar tyngd (ta hjälp av stenar!) ovanpå för att tynga ner.
Du kan också välja att fylla den mindre formen med sand.Ta hjälp av tumstocken, justera så att den mindre formen verkligen hamnar mitt i den stora.

 

Steg 5

Gjuta i betong 6Använd en hammare och knacka lätt runtom den yttre formen för att undvika eventuella luftbubblor. Fyll på med mer betongblandning om det behövs för att fylla upp sidorna. Knacka en liten stund!

Du vill ha bort alla luftbubblor för att resultatet ska bli bra.

 

Steg 6

Gjuta i betong 7Låt din gjutning stå och torka minst ett dygn. Om du gör en större gjutning kan det behövas två dygn.

Ställ gjutningen under tak, eller täck med vattentät plast för att skydda mot regn och starkt solljus.

 

Steg 7

Gjuta i betong 8Ta nu bort formarna. De kan sitta rätt så hårt, var försiktig och ha tålamod!

När du får bort formarna har du en färdig betonggjutning i egen design.

 

 

Tips!

*Konsistensen på betongbruket avgör den färdiga ytan. Mindre vatten ger en rustikare känsla med lite skrovlig yta. Mer vatten innebär en slätare yta. Vill du hellre gjuta en riktigt slät och gipsliknande kruka, kan du använda den här golvavjämningen istället.

*Tänk på att allt mönster i den form du använder kommer att synas på slutresultatet. Vill du ha ett dekorativt mönster i ditt fat kan du med fördel använda vackra blad från t ex körsbärsträd för att skapa det.

Läs också: Så rengör du din textilsoffa rätt

*Håll all din betong fuktig genom att spray lite vatten på den då och då. För stark sol kan torka ut betongen så att den spricker.

*Se till att rengöra dina verktyg direkt efter användningen, så att betongen inte härdar och fastnar!

 

Gjuta i betong 9

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -