- Annons -

Hur mår ditt brunnsvatten egentligen?

Visste du att av omkring två miljoner brunnar med dricksvatten i Sverige, har endast var femte brunn har tjänligt vatten? Om du har egen brunn är det viktigt att regelbundet testa kvaliteten och åtgärda vid behov. Ta hjälp av JMS-Vattenrening för att hitta en anpassad vattenreningslösning som gör dricksvattnet i din brunn friskt och rent.

Ta reda på om vattnet är rent

1,2 miljoner permanentboende och nästan lika många fritidsboende, är beroende av vatten från enskilda vattenanläggningar. Att ha en egen brunn innebär både för- och nackdelar. Om du har en egen brunn som du hämtar dricksvatten ifrån, har du även ansvar för att kvaliteten är bra. Men undersökningar visar att bara var femte brunn som används i Sverige har tjänligt vatten – resterande 80 procent har anmärkningar på sin vattenkvalitet. Undersök vattnet i din brunn med jämna mellanrum för att se om ditt vatten håller måttet.

Bevattningsvatten – eller rent dricksvatten?

I hushåll med egen brunn kan vattenkvaliteten variera stort. En del brunnar har vatten som är otjänligt som dryck – eller till och med för tvätt av kläder. Vad vill du ha för kvalitet på ditt vatten?

- Annons -
  1. Bevattningsvatten – denna nivå på vattenkvaliteten är låg och vattnet bör inte användas i hushållet för matlagning, dusch, dryck eller tvätt. Däremot kan du använda vattnet i brunnen för att vattna trädgårdens växter och liknande.
  2. Hushållsvatten – nu är vattenkvaliteten högre och du kan använda brunnsvattnet till disk, tvätt, bad och dusch. Fortfarande bör du inte dricka direkt från kranen eller använda vattnet i matlagning.
  3. Dricksvatten – detta är högsta kvalitetsnivå på vattnet. Nu är vattnet friskt och rent att dricka direkt från kranen och går utmärkt att använda när du lagar mat.

vattenrening

“Förändringar i färg, lukt och smak”

– Vattnets färg, lukt och smak är ofta första indikationen på att något är fel, menar Roger Müntzing, vattenexpert på JMS-vattenrening. Lukten kan ha flera förklaringar, bland annat kan det vara höga halter av järn, mangan och svavelväte som ligger bakom odören. Dessa ämnen är sällan vara hälsofarliga, med det är inte särskilt trevligt att dricka illaluktande eller grumligt vatten.

Med olika typer av filter blir du av med missfärgat och illaluktande vatten. Filtrera bort järn och mangan samt höj pH-värdet i surt vatten, med skräddarsydda vattenfilter.

Dessa ämnen vill du inte ha i din brunn

Det finns även kemiska ämnen som varken luktar eller syns, men som kan vara desto mer hälsovådliga. Dessa ämnen kräver utökade vattenanalyser för att upptäckas, och mer avancerade reningsmetoder för att försvinna. Kemiska ämnen du inte vill ha i ditt dricksvatten är framförallt:

  • Bekämpningsmedel
  • Bly
  • Radon
  • Uran
  • Fluorid
  • Perfluorerade alkylsyror

vattentest

– De farligaste ämnena renas av en dricksvattenrenare, och reningsmetoden är omvänd osmos med direktflöde, fortsätter Roger Muntzing på JMS-vattenrening. Det är en teknik med membran som avskiljer alla typer av ämnen och partiklar, och gör vattnet rent och friskt att dricka. En dricksvattenrenare är ett vattenfilter som installeras under diskbänken med separat tappkran eller JMS dubbelkran. All dålig smak och alla hälsofarliga ämnen försvinner.

Få en skräddarsydd vattenreninslösning

Att ha en egen brunn är en stor tillgång, men tillgången medför även ett ansvar. Se till att ditt vatten är tjänligt och håller måttet för det du vill använda det till. Det finns olika typer av vattenrening och en expert från JMS-vattenrening hjälper dig hitta rätt. Med vattenanalys, och installering av skräddarsydda vattenreningsprodukter får du friskt vatten året om.

Få mer information om JMS-vattenrening och boka ett kostnadsfritt hembesök, för att se vad för olika möjligheter till en anpassad vattenlösning det finns för dig och ditt hushåll.

- Annons -