Upplever du att ditt golv sjunker?

Har det börjat bli sprickor i dina väggar eller upplever du att golvet lutar? Detta kan bero på så kallade sättningar. Här kan du läsa mer om vad sättningar faktiskt är och hur du enkelt åtgärdar problemen, tack vare en unik lösning från Geobear.

Om du har börjat uppmärksamma att ditt golv sjunker kan det betyda att hela ditt hus också sjunker. Detta kan bero på sättningar i marken – att jorden som huset står på flyttar sig. Inledningsvis kan det bara uppstå små sprickor i väggarna eller golv som sjunker. Är det en pågående sättning som ligger bakom problemet, är det viktigt att åtgärda den direkt, annars kommer det bara bli värre med tiden. För få rätsida på sättningarna bör du grundstabilisera, och i vissa fall lyfta huset.

sättningar 1

Varför sjunker golv?

Det finns flera olika anledningar till att jorden under ditt hus sjunker, men alla har en gemensam faktor; förhållandena i jorden förändras. Står huset på lerjord och det varit torrt under en längre tid så kan jorden torka och därmed sjunka ihop. I vissa lägen kan det räcka med att ett träd i närheten av huset har dött och inte längre suger upp vatten från marken, vilket också kan vara en faktor som gör att jorden rör på sig. Står huset på sand- och grusjord kan vibrationer från byggarbeten eller sprängningar i närheten ge tråkiga konsekvenser.

Sättningar beror oftast på:

  • Tung belastning
  • Förändringar i jorden från skadade avlopp och kraftigt regnväder
  • Erosion
  • Vibrationer från till exempel byggarbeten
  • Lerjorden torkar

Sprickor i väggen kan vara ett tydligt tecken

Små sprickor i husets väggar är inget ovanligt, vilket gör att man riskerar att ignorera dem. De mindre sprickorna är för det mesta helt ofarliga, det är när de blir större och bredare som man ska börja oroa sig eftersom dessa visar på negativa sättningar. Låter man detta vara och inte åtgärdar problemet kan skadorna bland annat ge en kraftig minskning av husets värde. Detta eftersom sprickorna i väggarna varken är attraktiva eller ett bra hälsotecken på huset. Det är väldigt få som vill köpa hus och behöva göra en ordentlig renovering direkt. Ju större sprickorna blir desto mer sättning måste åtgärdas.

sättningar 2

Sprickor på grund av sättningar uppkommer vanligtvis nära dörrar och fönster eller i hörn. Det är också vanligt att väggarna spricker när du bygger ut ditt hus i vinkel där utbyggnaden möter ursprungsväggen. Detta är inget som kommer synas direkt utan kommer fram efter en tid när skillnaden blir mer påtaglig.

Grundförstärkning kan rädda sjunkande golv

Ett golv som sjunker kan man rätta till genom att stabilisera marken som huset står på med en så kallad grundförstärkning. Detta innebär att marken komprimeras med hjälp av geopolymer som ser till att binda samman och förstärka marken huset står på. Tack vare grundförstärkning kan marken klara tyngre belastning, och sättningen kommer då upphöra. Geobear har utvecklat en metod som skiljer sig från konkurrenterna på marknaden. Istället för att bara lyfta upp ditt hus, förstärker och förbättrar Geobear markens bärighet. Det bästa av allt; ni kommer inte behöva flytta från huset under tiden arbetet pågår!

Pålitlig och väl fungerande metod

Vanligtvis grävs grunden fram och huset lyfts sedan upp med hjälp av betongplintar. Geobear stabiliserar istället marken under ditt hus utan behov av grävarbete, med hjälp av en väl kontrollerad process. Innan huset börjar stabiliseras och lyftas kommer Geobear ut och gör en uppskattning av skadornas omfattning och analyserar grundorsaken till att huset börjat sjunka. Då ingen mark är den andra lik planeras och läggs varje arbete upp individuellt. När besiktningen sedan är gjord tar experterna fram en individuell lösning som passar ert hus, utan att ni behöver flytta!

sättningar 3

Med hjälp av millimeterprecisa mätningar stabiliserar Geobear upp marken under ditt hus med geopolymer, precis så mycket som behövs för att det inte ska riskera att sjunka mer. Med sin unika lösning för markstabilisering fylls håligheterna i jorden och huset får stöd direkt. Detta gör att deras lösning inte bara är kostnadseffektiv, den är även mer miljövänlig än alternativa metoder.

I och med att det inte görs något grävarbete kring fastigheten, finns det ingen risk att reparationen förvärrar sättningsskadorna innan stabiliseringen påbörjas. En av de stora fördelarna med att använda sig av geopolymerinjektering är att detta kan göras på nästan vilken typ av mark som helst, under nästan vilken typ av byggnad som helst.

Har ditt hus fått sättningar eller är du orolig att de där sprickorna i väggarna är sättningsskador? Kontakta Geobear för att boka en utvärdering och undvik att skadorna blir värre!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -