- Annons -

Vad är viktigt att tänka på med nya fönster?

Inbrottsskydd

Att fönstret är inbrottssäkert är en viktig sak. De flesta inbrott idag sker inte genom ytterdörren som många tror, utan genom altandörren eller ett fönster på baksidan av huset. För att få ett säkert fönster, välj ett som är inbrottsklassat.

Läs mer om RC2N inbrottsklassning här!

Energieffektivitet

Vad betyder U-värde? U-värde är ett mått på hur mycket energi man förlorar genom ett fönster. Ju lägre u-värde desto mindre energi försvinner ut. Se till att u-värdet avser hela fönsterkonstruktionen, inte bara mittpunktsvärdet på glaset, eftersom alla delar i ett fönster bidrar till u-värdet. Idag kan man komma ner till ett u-värde på runt 0,75 på fasta fönster och runt 0,85 på öppningsbara. Dessutom ger ett lågt u-värde ett bättre inomhusklimat

Läs mer om u-värde här!

På bra fönster med låga u-värden är risken för kondens stor. Många talar om att ”det är ett tecken på att fönstret isolerar bra”. Äldre fönster med höga u-värden släpper ut värmen till det yttersta glaset vilket gör att kondens på utsidan inte uppstår. De som har äldre fönster har därför inte upplevt kondens på yttre glaset. Sätter man in nya fönster med u-värde från 1,2 och neråt uppstår ofta kondens under vår och höst. Köper man nya fönster skall man inte få en försämring. Man vill ju kunna se ut. Lågt u-värde i kombination med kondensreducerande glas är lösningen. Med bra u-värde på ca 0,8 i hela fönsterkonstruktionen får man ofta kondens om man inte har kondensreducerande glas. För att kunden inte skall bli missnöjd med de nya fönstren har vi det som standard i alla våra fönster.

Läs mer om kondensskyddade glas här!

Design

Att få så smal karm och båge som möjligt är en annan aspekt. Man har ju fönster för att se ut och släppa in ljus, då bör man se till att glasytan är så stor som möjligt. Importerade inåtgående fönster tar bort stor andel av glasytan. Men även genom att köpa modulmått istället för måttanpassat kan medföra mindre glasyta.

Anlita ett företag med bra referenser och gärna med en utställning där man kan se fönstret i olika miljöer för att få en känsla för det och se olika tillval i verkligheten, eller någon som kommer hem och ger råd på plats.

Läs mer om design här!

nya fönster

Underhållsfritt

För aluminiumbeklädda fönster gäller det att torka bort smuts och alger, samtidigt som man tvättar glaset och smörjer beslagen. Ett aluminiumklätt fönster står emot sol, väder och vind på ett mycket bättre sätt än både trä och plast. Träfönster utan aluminiumbeklädnad på hela utsidan kräver betydligt mer underhåll efter några år med att bättringsmåla, kanske till och med skrapa bort färg och måla igen. Väljer man kulör på aluminium-utsidan kan man nu få garanti mot blekning.

- Annons -