Stekpannors livslängd varierar i hög grad och beror på material, den ursprungliga kvaliteten och kanske viktigast av allt hur du sköter den till vardags. Hur ska man då rengöra stekpanna? Ta först reda på vilken typ av stekpanna du har, så kan du hitta våra skötselråd för respektive stekpanna här.

Har maten börjat fastna i stekpannan? Då är det dags att rengöra stekpanna och putsa den för att göra ytan glatt igen. Exakt vad som fungerar bäst och hur du håller dem fräscha längre beror på vilken typ av stekpanna du har. Här går vi igenom skötselråd för de vanligaste typerna!

rengöra stekpanna

Skötsel och rengöring av olika stekpannor

[emaillocker]Steker du i rätt panna? Bara genom att använda rätt stekpanna för ditt ändamål ser du till att undvika onödigt slitage. Ska du bjuda några gäster på ett långkok? Då gör sig din tjockbottnade panna bäst; den är perfekt anpassad till längre och varmare matlagning. Är det däremot smörstekt sparris till förrätt är det bättre att använda din tunnare panna, som är avsedd just till att förvälla eller steka lätt.

 • Tips! Häll aldrig varmt eller kallt vatten i en het och nyligen använd stekpanna, låt den svalna innan du sköljer av den.

Teflonpanna

Teflonpannan har ett “non-stick” ytskikt som gör att du inte behöver använda lika mycket fett i din matlagning. Ytskiktet är känsligt för avskrapning och därför ska du inte använda stekspade i metall till din teflonpanna. För din teflonpanna är det extra viktigt att pannan får svalna innan du börjar rengöra stekpannan. Börjar du diska den när den fortfarande är stekvarm kan den lätt “slå sig” och du sliter på teflonlagret.rengöra stekpanna

 • Diskmedel OK. Diska hellre för hand än i maskinen.
 • Stek aldrig för varmt i din teflonpanna (högst 150 C°).
 • Undvik stekverktyg i metall, använd hellre trä eller plast när du rör om i teflonpannan.
 • Stek i neutrala oljor som rapsolja och smaksätt med smör i slutet av din stekning.

Gjutjärnspanna

Gjutjärnspannor är robusta, tjockbottnade stekpannor som tar längre tid att hetta upp, men när du väl fått in temperaturen så håller de värmen mycket bra. När du köper en ny gjutjärnspanna ska du “bränna in den” med olja. Det gör man för att pannan ska ha ett lager fett i sig, och när du ska rengöra stekpannan är det därför viktigt att inte lösa upp det fettet. Om du märker att maten bränner fast i din gjutjärnspanna kan du bränna in den på nytt. Så här gör du: värm upp pannan med en neutral olja (inte olivolja, gärna raps). Stek sedan någon råvara i pannan och upprepa proceduren tills de inte bränner fast.

Många nya gjutjärnspannor är redan “inbrända”, men en allmän rekommendation brukar ändå vara att bränna in dem en första gång. Du kan bränna in den igen när du märker att fettlagret börjar tappa och grytorna bränner fast. Sköter du din gjutjärna korrekt kan det bli en ny släktklenod, en gjutjärnspanna har mycket god hållbarhetstid!

 • Diskmedel inte OK.
 • Använd för varmare och längre matlagning.
 • Bränn in när det börjar fastna i pannan.

Gjutjärn kan missfärga din mat. Det beror på att gjutjärnet “fäller” järn! Bli därför inte besviken om din gryta får en lite mörkare ton, utan gläd dig åt att din mat har järnberikats naturligt![/emaillocker]

rengöra stekpanna

Stålpanna

Rostfria stålpannor är omtyckta för att de också är enkla att sköta. Det går bra att köra dem i diskmaskinen och de tål diskmedel.

 • Diskmedel – OK.
 • Låt det du steker ligga, oftast går det fastbrända att skrapa bort.
 • Använd mycket fett.

Kopparpanna

Den gamla kopparpannan är tillbaka på modet igen och det beror nog framför allt på att de är mycket tåliga. Det är enkelt att rengöra stekpanna i koppar, den går att köra i maskinen och det går bra att använda diskmedel för hand. Ett generellt tips för kopparpannan är att se till att putsa den mellan varven, eftersom ärgad koppar är giftig. Du ser enkelt om kopparn är ärgad genom att den går mot en blåaktig ton då.

Gamla kopparpannor går inte att använda på induktionshäll. Däremot brukar nya vara försedda med rostfritt stål undertill, och då reagerar induktionen!

 • Diskmedel OK.
 • Koppar leder värme mycket bra, så stek inte på för hög värme.
 • Putsa din ärgade kopparpanna med salt och vinäger eller ättika.

Rengöra stekpanna med bakpulver

Bakpulver har som många vet alkaliska egenskaper vilket gör att det löser fastbränt fett mycket effektivt. Ett vanligt knep är att rengöra grillgallret med hjälp av bakpulver och lite vatten; du kan också använda det som diskmedel till vardags. Det går bra att använda en vatten- och bakpulverblandning när du ska ta bort de tuffaste fläckarna på din spis eller när du ska rengöra ugnen. Men hur är det då med dina stekpannor? Det går bra, men kom ihåg att om din teflonpanna har repor eller skador på sitt ytskikt är det bättre att byta ut den mot en ny.

 • Gör såhär! Strö i bakpulver på botten av din stekpanna och häll sedan på en skvätt vatten så att det börjar fräsa. Låt stå över dagen (eller natten) och skölj sedan bort.

Hoppas vi redde ut ett och annat om hur du ska rengöra stekpanna! Lycka till.