- Annons -

[emaillocker]Om du älskar att vara i köket älskar du förmodligen också köksmaskiner av olika slag. Men det kan vara svårt att få plats med alla köksapparater. Vi på Villalivet har därför sammanställt en guide för köksförvaring som innehåller flera smarta tips på hur du kan göra för att skapa ett kök där matberedare, stavmixer är lätt tillgängliga när de behövs, men inte behöver stå framme när de inte används.[/emaillocker]

köksförvaring

Samtidigt som köksmaskiner på många sätt gör vardagen i köket enklare kan de bli ett stort irritationsmoment. Det är därför viktigt att du har någonstans där du kan ställa undan hushållsassistenten, matberedaren eller fritösen när den inte används. Om det inte finns något passande förvaringsutrymme kan du skapa ett, på egen hand eller i samråd med en snickare. Om du ska göra om köket därhemma, fundera en extra gång på köksförvaring av olika maskiner, och hur du kan göra den effektivare och mer funktionell. Det går inte att ha för mycket köksförvaring. Den som är lite händig kan också skapa nytänkande köksförvaring, där köksapparater av olika slag kan gömmas när de inte används. Här ger vi våra tips på området.

Några tips för smart förvaring av köksmaskiner

  • Först och främst, när du väl köper köksmaskiner, välj sådana med många funktioner. En hushållsassistent som kan användas för att vispa, mala kött och knåda deg tar mindre plats än en köttkvarn, en elvisp och en degblandare. Av samma anledning kan det vara en bra idé att investera i en stavmixer med många tillbehör.
  • Om det inte finns plats för överskåp som är tillräckligt djupa för att rymma en köksmaskin, eller om ni inte vill ha några överskåp över huvud taget, kan ni förvara köksmaskinerna i höga lådor. Är lådorna utdragbara blir det enkelt att komma åt även stora och tunga maskiner. Se bara till att lådan är konstruerad så att den klarar maskinens vikt.
  • Ett skafferi som är ett separat rum är många husägares dröm. Då går det enkelt att få plats med alla matvaror som inte behöver förvaras i frys eller kylskåp. Dessutom får man där ypperlig köksförvaring för köksmaskinerna. Placera dem på en hylla i bekväm arbetshöjd, så att det går lätt att lyfta in och ut dem. Om det rör sig om tunga köksapparater, och det finns gott om utrymme i skafferiet, kan du placera köksmaskinerna på ett rullbord som är enkelt att rulla ut i köket när det behöver användas.
  • Dra in el i ett köksskåp och montera ett eller flera vägguttag där inne. Då kan du förvara kaffebryggare, vattenkokare och brödrost i skåpet, och när du behöver använda dem är det bara att öppna skåpdörren.

köksförvaring

  • Har du inget lämpligt skåp kan du montera en jalusilucka för en del av köksbänken, som du kan dra ned när du inte använder apparaterna. Om du har tunga apparater, som matberedare eller hushållsassistent, kan det vara en bra idé att placera dem på hyllor som kan dras ut på köksbänken från skåpet. Se bara till att hyllorna inte lämnar märken på underlaget.
  • En annan lösning för tunga apparater är att placera dem på hyllor som kan lyftas snett uppåt, ut och upp ur skåpet. Detta är en bra lösning när det inte finns några överskåp i köket, eller när de är för grunda för att kunna rymma stora köksapparater. Se bara till att hyllorna är tillräckligt kraftiga för att klara vikten från köksmaskinerna.
  • Vissa kökstillverkare, bl.a. Marbodal, har köksskåp med elektronisk hissfunktion. Det gör det möjligt att dölja en matberedare i ett skåp bakom det vanliga överskåpet. När matberedaren ska användas trycker du på en knapp, så hissas den ned från sin plats bakom skåpet. Smidigare kan det nästan inte bli. Kom bara ihåg att en sådan lösning innebär att det främre skåpet blir grundare än det annars skulle ha varit.
  • För att frigöra plats, så att du får plats med köksmaskinerna i skåp eller lådor, kan du behöva hitta smartare förvaringslösningar för tallrikar, kryddor och annat. Vilka lösningar som är tillgängliga beror naturligtvis på hur just ditt kök är utformat. Hyllinsatser är dock en bra början, och detsamma gäller att förvara saker på insidan av skåpsluckorna. Häng dock inte något som är för tungt för gångjärnen på insidan av dörrarna.

Lycka till med din smarta köksförvaring!

- Annons -