- Annons -

Vi hjälper dig som är på jakt efter en ny torktumlare att välja rätt sort för dig. I regel finns det två olika typer av torktumlare: kondenstumlare och frånluftstumlare. Dessa skiljer sig åt en del och finns i många olika prisklasser. Vilken passar dig, ditt hem och, kanske framförallt, din plånbok?

Torktumlaren är i dag något av en standardvitvara i våra hem. Med en effektiv och snabb torktid och anpassade torkprogram har det blivit en riktig hushållsfavorit som förenklar vardagen. Men moderna tumlare skiljer sig mycket från de äldre eftersom de både låter mindre, har specialfunktioner och drar mindre energi. Så, även om du redan har en tumlare där hemma så kan det vara värt att investera i en ny sådan. Här går vi igenom för- och nackdelar med kondens- och frånluftstumlare, så att valet av ny torktumlare för dig blir enklare.

Kondenstumlare

Det vanligaste i de flesta hem i Sverige när det kommer till val av torktumlare är att välja en kondenstumlare. Förmodligen beror detta på att dessa är enklare att installera, och fungerar lika bra i lägenhet som i hus. Det enda du egentligen gör vid installationen är att placera tumlaren på plant golv och koppla i kontakten, sedan är det bara att börja tumla din blöta tvätt direkt.

kondenstumlare

Hur fungerar kondensvarianten?

Kondenstumlaren heter just precis så eftersom den fukt som kommer av den tumlade tvätten kondenseras och hamnar sedan i en behållare. Behållaren tömmer du manuellt ner i avloppet vid tumlingens slut, men i vissa fall kan du också koppla in din kondenstumlare på så vis att vattnet från tvätten automatiskt töms ut i ditt avlopp. Denna tumlare är ett energismart val, eftersom den värmepump som finns i tumlaren inte släpper ut värmen, utan återvinner värmen som kommer av den. Men bra att veta innan du skaffar en kondenstumlare är att den kan avge en del fukt, så se till att ha den i ett rum i hemmet där du kan vädra ut fukt, annars ökar risken för fuktskador eller att få problem med mögel.

Fynda badrumsmöbler och produkter på Shoppen.se – mellan 30-50% rabatt!

För- och nackdelar med kondenstumlaren

+   Finns ett stort utbud av modeller och märken.

+   Tumlaren är enkel att installera.

+   Den är energieffektiv då den återvinner värme.

+   Kondenserat vatten kan återbrukas, till exempelvis bevattning av växter.

     Du måste tömma vattenbehållaren regelbundet.

     Du måste lufta eller vädra då tumlaren avger fukt.

     Tvätten torkar långsammare än i tumlare med frånluft.

Frånluftstumlare

Frånluftstumlaren är faktiskt inte speciellt vanlig i Sverige, dock finns de fortfarande att tillgå. De som väljer denna modell av tumlare har ofta haft denna variant innan. Det är en större installation, jämfört med kondensvarianten. Denna tumlare är fördelaktig om du inte vill ha så mycket fukt i hemmet och har ett tvättrum där det går att installera ett rör genom väggen.

Hur fungerar frånluftsvarianten?

En frånluftstumlare heter som den gör på grund av att den varma och fuktiga luften från tumlingen leds ut genom huset via en slang. Luften leds bort från hemmet helt enkelt. Förmodligen är den mindre populär eftersom det krävs ett hål i väggen som går ut från din tvättstuga eller ditt tvättrum. Men detta är något bra med tanke på att den fuktiga luft, som annars kan samlas inomhus och förorsaka skada, leds ut genom ett rör under tumlingen. Har du ett litet rum som tvättstuga så kan en frånluftstumlare vara något för dig.

För- och nackdelar med frånluftstumlaren

+   Risken för fuktskador och mögel minskar då luften leds ut.

+   Tumlingen i denna torkar kläderna snabbare.

+   Fördelaktigt för dig som redan har ett anpassat hål i väggen för tumlaren.

     Kräver ett hål i husets yttermur.

     Släpper ut värme och kräver mer energi.

     Du måste isolera husets yttermur om du vill ha kondenstumlare i framtiden.

Checklista för smart köp av tumlare

[/emaillocker]Oavsett om du har mindre eller större plånbok kan du hitta en bra tumlare. Med en mindre budget kan du välja varianter med färre funktioner, de är ofta billigare. Här följer våra bästa tips på saker som du kan checka av när du letar efter tumlare.

  •    Ljud: Tumlaren ska vara så tyst som möjligt.
  •    Energi: Den ska vara energisnål, klass A eller bättre.
  •    Fukt: Välj en tumlare som avger mindre fukt, oavsett modell så finns varianter.
  •   Storlek: Välj en variant som är av tillräcklig storlek men ändå passar i rummet.
- Annons -