- Annons -

Finja tipsar: Bygg din egen murspis av murblock

Fladdrande ljus, knaster och den härliga värmen. Att tända en brasa är ett av de bästa sätten att skapa en hemtrevlig känsla. Med en murspis som du murar och putsar själv skänker du både välbefinnande och trivsel till ditt hem. Placera den i ­mitten av huset för att få ut maximal värme och för att skapa en vacker rumsavdelare i en öppen planlösning. Med denna DIY-beskrivning murar du en 1960 x 590 mm murspis. Den kan enkelt storleksanpassas efter ­inbyggnadskaminen och efter dina egna önskemål.

Innan du börjar

Det är alltid klokt att rådfråga sotaren innan du påbörjar bygget av murspisen. Tänk på att du behöver ett godkännande från kommunen. Följ instruktioner från insatstillverkaren och gällande byggregler, se boverket.se. Det är viktigt med säkert avstånd till brännbart material.

Förbered grunden

Har du en gjuten platta att bygga på så kontrollera att den är minst 250 mm tjock. Om den inte är det så kan man förstärka den befintliga plattan genom att gjuta på så tjockleken blir 250 mm där murspisen ska stå. Om du bygger på ett träbjälklag bör du kontakta en byggnadsingenjör för bedömning. Markera var spisen ska stå genom att lägga ett ­glidskikt av syllpapp på golvet i samma form och storlek som den tänkta spisen. ­Glidskiktet ska inte sticka fram under blocken.

Om grunden behöver förstärkas

Sanera bort lös och porös betong, ytlager och eventuell färg. Släta och glättade ytor bör ruggas upp för maximal vidhäftning. Förvattna alltid gjutstället senast en dag före gjutning. Motgjutningsytan ska vara svagt sugande. Motgjuten betong ska inte ha en hållfasthet understigande C28/35. Gör en stadig form av formplyfa och använd antingen Finjas Reparationsanläggning Grov eller Finja Grovbetong. Blanda bruket enligt anvisningar och häll i så halva formen blir fylld. Vibrera med en vibratorstav i betongen eller slå med en hammare på formens sidor för att bli av med luftbubblor. Lägg i ett armeringsnät som avpassats till formen men lämna 5 cm längs ytterkanterna. Gjut färdigt, vibrera som tidigare och täck sen med plast. Håll betongen fuktig och under plast i några dagar. Låt härda ordentligt innan murning av murspisen påbörjas.

- Annons -