CE-märkning av garageport

KATEGORI

Vad är en CE-märkt garageport?

Hundratusentals garageportar i Sverige lever inte upp till försäkringsbolagens krav. Samtidigt tror bara var fjärde garageägare att de kan bli utan ersättning från hemförsäkringen vid en olycka. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av Garageportexperten.

– Många svenska garageportar är tyvärr inte installerade av en kvalificerad montör. Det innebär inte bara en säkerhetsrisk, utan även att många skulle nekas ersättning av sitt försäkringsbolag om något går fel, säger Mikael Holmstrand, vd för Garageportexperten.

Undersökningen visar att varannan garageportägare, 50 procent, tror att hemförsäkringen täcker skador som uppstår om garageporten av misstag skadar bilen eller andra föremål i garaget. Var fjärde, 27 procent, svarar att försäkringen inte täcker medan 22 procent är osäkra.

De flesta försäkringsbolag kräver dock att en garageport uppfyller EU:s direktiv och har en så kallad CE-märkning. Det gör de sällan om inte en certifierad montör sköter installationen. Uppskattningsvis handlar det om närmare 200 000 garageportar i Sverige som kan sakna täckning i hemförsäkringen.

– Det hjälper inte att både garageporten och garageportöppnaren är CE-märkta var för sig – även själva installationen måste uppfylla kraven för att uppnå en CE-märkning. Därför ska man alltid låta en certifierad montör sköta installationen, säger Mikael Holmstrand.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -