- Annons -

Din garageinredning bör vara genomtänkt och av god kvalitet för att uppfylla sitt syfte. I garaget förvarar vi mängder av olika verktyg, medel och prylar vilka allihop bör förvaras på rätt sätt. När du förvarar dina saker smart och på ett ansvarsfullt sätt blir det dessutom lättare att hålla ordning och reda i detta annars ganska kaosartade utrymme. Men för att förvaringen ska bli optimal är det många saker som ska stämma.

Vad ska du fokusera på för att få ordning och reda i garaget? Bra garageinredning såklart! Det gäller att du har en genomtänkt plan med din inredning för att den ska funka så bra som möjligt. Ett garage ska rymma mycket, samtidigt som det ska vara ett utrymme där du får plats att meka, måla och fixa överlag. Här ger vi våra bästa tips när det kommer till smart garageinredning.

garageinredning

Fokus på golvytan med hängande förvaring

Till att börja med ska du lägga fokus på golvytan. Det är här du ska få plats att rulla in och ut din bil och familjens cyklar samtidigt som du ska ha rum nog att kunna meka, fixa och dona. Förvaringen du väljer att inreda med måste därefter anpassas efter den golvyta som du vill ha fri.

Gör en enkel ritning av ditt garage och börja rita upp olika typer av vägg- och takförvaring. Det handlar om att utnyttja varenda kvadratmeter uppåt för att få plats med allt och samtidigt enkelt kunna använda och städa ditt garage. Satsa på olika redskapshållare, som du kan sätta direkt på väggen eller på krok- eller bärlist. Sätt upp skåp och garagehyllor av olika slag, och kom ihåg att ju mer du får upp från golvet desto bättre. Du kan även sätta upp hyllor och krokar i taket, för att där förvara saker som krattor, spadar, dynor och annat. Det finns även kompletta förvarningssystem för garage om du inte vill kombinera ihop din egen garageinredning. Frågar du i bygghandeln får du ofta bra hjälp med planeringen om du är osäker på vilket system du ska köpa och likaså om du behöver komplettera med något.

Stabil och smart golvförvaring

Allt går kanske inte att förvara på väggar eller i taket. Vissa saker behöver stå på golvet. Det kan vara allt från bensindunkar och andra tunga grejer som inte lämpar sig att lyfta ner från garagehyllor på högre höjder. Här kan du förvara smart med stabila golvstående hyllor som du förankrar i väggen. Det tar upp golvyta, men eftersom du jobbar på höjden även här skapar du ändå en optimal rymd i ditt garage. Annan smart golvförvaring du bör satsa på är backar med hjul som du kan skjuta in under en arbetsbänk eller liknande.

garageinredning

Arbetsbänk och sittplatser

I ett garage behövs inte bara garageinredning i form av förvaring, utan också i form av arbetsbänk och sittplatser. Det finns gott om arbetsbänkar på marknaden i olika utföranden och med olika funktioner. Många kommer med praktisk inbyggd förvaring. Bra är om din arbetsbänk är flyttbar eller höj- och sänkbar för både stående och sittande arbete. Arbetsbänkar kostar allt från 2 000 kronor och uppåt om du ska ha en gedigen variant, och om du inte hittar något som passar dig och ditt garage kan du alltid bygga en egen.

Att bygga en arbetsbänk är inte speciellt komplicerat, tänk konstruktionen som ett långt bord med hjul, bakstycke och förvaringshylla undertill med plats för stora tunga maskiner. Ett gediget och bra material för arbetsbänk är mdf-skivor. Med såg, lim och skruvdragare får du jobbet gjort på ett enkelt sätt!

Sittplatser då, hur ska man tänka där? Höj- och sänkbart är att föredra även här och välj gärna en bra arbetsstol. Antalet arbetsstolar som behövs är beroende av hur många det är som ska nyttja utrymmet, ofta räcker det med en stol då det sällan är många som är i garaget och fixar samtidigt. Skulle ni mot förmodan vara många är stapelbara stolar att föredra då dessa inte tar upp alltför mycket plats i garaget.

Tänk på att var sak ska ha sin plats när du planerar din garageinredning. Lycka till!

- Annons -