Tips på olika garagegolv

KATEGORI

Här får du tips på garagegolv

Garaget är en miljö där det förekommer såväl mekaniska påfrestningar som starka kemikalier. Det ställer stora krav på golvet. I den här artikeln sammanfattar vi de viktigaste skillnaderna mellan olika typer av golv för garage, så att du kan välja det garagegolv som är bäst för dig.

Ett garagegolv ska klara många typer av påfrestningar, och helst också vara vackert att titta på. Golvet i ett garage utsätts för många typer av slitage – dels kemiskt, i form av vägsalt, olja, glykol, mjukgörare som finns i däcken och många andra ämnen. Golvet utsätts också för mekaniskt slitage från dubbdäck, verktyg som tappas på golvet och andra saker.

garagegolv

Vilka material är lämpliga till garagegolv?

Det finns flera alternativ att välja mellan när det kommer till material, och bra att veta är att trägolv inte lämpar sig för garage. I de flesta fall står valet mellan följande material:

  1. Målat golv
  2. Klinkers eller granitkeramik
  3. Slipad och polerad betong

Målat garagegolv

Ett bra alternativ är att måla golvet med tvåkomponents epoxi. Att färgen är tvåkomponents innebär att den innehåller en härdare, vilket ger ett tåligare golv. Om epoxin är diffusionsöppen kommer den att släppa igenom en del fukt från underlaget, vilket minskar risken för bubblor och flagor.

Golvet ska vara rent, torrt och inte alltför blankt för att färgen ska fästa ordentligt. Om golvet har “hud” på ytan är det bäst att slipa, blästra eller tvätta golvet med syra innan det målas. Finns det hål eller skador i betongen ska dessa spacklas, och sedan slipar du spacklet jämnt och dammsuger upp dammet.

Efter att ha blandat färgens två komponenter, bas och härdare, enligt anvisningarna har du ungefär 120 minuter på dig att måla. Den börjar nämligen att härda direkt, även om det går långsamt. Enklast är att använda en roller, och rolla golvet två gånger. Använd handskar, och eventuellt också skyddsglasögon, när du arbetar med epoxifärg.

Epoxi finns i många olika färger, vilket gör att du enkelt kan sätta din personliga prägel på garagegolvet. Det är också enkelt att rengöra ytan, genom att spola av eller sopa. När epoxin härdat står den emot starka kemikalier som olja, lacknafta, T-sprit eller aceton.

Epoxi är också enkelt att förnya och förbättra, om det skulle behövas efter några år. När golvet har blivit slitet kan du rengöra det ordentligt, rugga upp ytan och stryka på några nya lager. En nackdel med målat golv är att det är mer tätt, detta gör att fukten hålls inne, vilket kan leda till skador om man har otur.

golv garage

Klinkergolv

Klinkerplattor för användning i garage är tillverkade av lera, som torr- eller våtpressas och bränns i hög temperatur. Resultatet är en platta som står emot frost, och som klarar vikten av ett fordon. Väljer du klinkers till ditt garage får du ett snyggt, slitstarkt och lättskött golv. Du kan dessutom lägga in golvvärme, vilket gör att garaget får en mer ombonad känsla.

Underarbetet är viktigt om du väljer att lägga klinkers på golvet i ditt garage, och det är detta som är den enda nackdelen med denna typ av golv. Plattorna ska läggas på en gjuten sula. Om grunden är en betongplatta måste den rengöras ordentligt, eller slipas för att få bort gamla oljefläckar och annat som kan försämra fästförmågan.

Om du vill ha en golvbrunn måste du flytspackla plattan och lägga på en fuktspärr innan du lägger på klinker. Klinkerplattorna läggs med fix, vilket inte är särskilt svårt, men det är viktigt att se till att plattorna ligger dikt an mot underlaget, annars kan de knäckas när de belastas av tung vikt. Om du vill ha ett frosttåligt golv, vilket är viktigt om du bor långt norrut, måste även fix och fog vara frosttåliga.

En fördel med ett klinkersgolv är att fogen släpper igenom fukt, vilket minskar problemet med fukt som vandrar i golvet. Väljer du ett klinkergolv slipper du problemet med bitar som lossnar på grund av fukten.

Med tiden kan ett klinkergolv bli en aning nött. Slitaget syns tydligast på glaserade plattor, och detta kan vara ett skäl till att välja matta plattor istället. Om du väljer plattor med struktur får du dessutom högre friktion, vilket minskar risken för halka. Om du väljer genomfärgade, extra hårda plattor, så kallad granitkeramik eller granitklinker, kommer eventuella repor heller inte att synas så mycket.

Slipat betonggolv

Ett betonggolv är slitstarkt och kan också poleras, vilket görs med en maskin som avlägsnar det övre skiktet av cementslam, och exponerar den mer tåliga betongen som ligger under. Som mest slipas två till tre millimeter bort, och det är denna slipning som ger det mest motståndskraftiga golvet. Efter slipningen impregneras golvet, innan det poleras så att det får en blank och lättskött yta.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -