Kia Sorento med extra allt

KATEGORI

Kia Sorento med extra allt

Sorrento är en italiensk pärla som bjuder på mycket – inte minst napolitanska pizzor i absolut världsklass. Sorento med ett ”r” är däremot namnet på Kias fullvuxna suv och nu lanseras en ny generationen som faktiskt kan jämföras med en familjepizza. Den räcker till sju och bjuder på många smarriga ingredienser. Vi har tagit en första provtugga och vill gärna ha mer. Fordonsskatten bjuder dock på en bitter eftersmak.

sorento
Cnp ab

Kias bilar går åt som pizzorna på nyårsdagen i Sverige och i skrivande stund ligger märkets försäljning under 2020 på en stabil tredjeplats. Bara giganterna Volvo och Volkswagen ligger före. Dagens testbil kommer inte få statistiken att rusa eftersom det är en diesel – men bakom kulisserna väntar en överraskning.

Mycket bonus…

Kia Sorento är ny från topp till tå och sticker ut med sin kantiga formgivning som lånat många drag från sina amerikanska konkurrenter. Även interiören inger respekt och bjuder på ett heldigitalt instrumentkluster samt en pekskärm på 10,25-tum. Allt är standard, inklusive sju sittplatser med en fullt godkänd tillika skjutbar andra sätesrad och ett hyfsat insteg till den tredje.

Sorento är dessutom fullproppad med säkerhetssystem och även här skickar Kia med extra allt. Vad sägs om en intelligent farthållare som jobbar tillsammans med navigations-systemet för att anpassa farten eller ett varningssystem för glömda barn och husdjur? Men smakar det så kostar det och detta oavsett om vi snackar en äkta Margherita från världsberömda Antica pizzeria Brandi eller grund-priset för nya Sorento. Det senare börjar från 469 900 kronor.

kia sorento 2021
Cnp ab

…Och hög malus

Är då allt frid och fröjd? Nej, det finns ett litet dilemma och det är motorn som erbjuds vid lanseringen. Nu är det inget fel på den hyfsat snåla dieselfyran på 202 hästkrafter som arbetar tillsammans med en smidig åttaväxlad dubbelkopplingslåda. Prestandan är fullt tillräcklig och fjädringen äter upp alla ojämnheter. Lägg till detta en släpvagnsvikt på 2 500 kilo och att fyrhjulsdrift ingår i affären.

Problemet är bara den årliga fordonsskatten på 10 772 kronor under de första tre åren och nästa år lär summan öka med ytterligare ett par tusenlappar. Men det finns en lösning om du orkar vänta på något gott. En laddhybrid väntar runt hörnet men grundpriset åker upp till 569 900 kronor. Det kostar att köra och käka ekologiskt.

Tekniska data för Kia Sorento 2,2 CRDi Action
Motor: 4-cyl diesel med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl.
Max effekt 202 hk vid 3 800 varv/min.
Max vridmoment 440 Nm mellan 1 750–2 750 varv/min.
Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdrift. 8-växlad dubbelkopplingslåda.
Fjädring: Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: multilänkaxel.
Styrning: Elservo. Vändcirkel: 11,6 meter.
Bromsar: Skivor runt om. ABS. Antispinn/sladd.
Mått/Vikt (cm/kg): Axelavstånd 282, längd 481, bredd 190, höjd 170.
Tjänstevikt 2 023. Bränsletank 70 liter.
Prestanda: Toppfart 202 km/h. Acceleration 0-100 km/h 9,2 sek.
Förbrukning/Miljö: 6,8 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 178 g/km (WLTP).
Pris: 469 900 kronor.
kia sorento 4 Komfort och utrymmen för sju
Hög standardutrustning
7-årig nybilsgaranti
Trevlig drivlina
kia sorento 5 Storleken vid stadskörning
Hög fordonsskatt

 

Av: Willy Priske och Johannes Gardelöf / © kia sorento 6

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -