- Annons -

Vi älskar att bada

Dubbla handfat och både dusch och badkar strax intill varandra. Familjen Sjöqvist har förvandlat sina badrumskvadrat till just ett rum med plats för vardagslyx och mysig familjegemenskap.

Villaliv besöker: Familjen Sjöqvist
Namn: Ia och Martin Sjöqvist.
Barnen: Elliot 15, Max 13 och Molly 8.
Yrken: Ia arbetar som projektledare och egenföretagare med varumärket Otto Henrik. Martin som försäljningschef inom bank- och försäkringsbolag.
Bor: På Vätterslund i Jönköping.

Ias badrumstips!

✔ Samla tips och inspiration på sajter som Pinterest.

✔ Satsa på att ta ut svängarna i någon del om inte budgeten håller.

✔ Dubbla ”handfatsstationer” ger mys och smidiga morgonrutiner.

✔ Tavlor, växter, ljus och musik skapar en ombonad känsla.

✔ Gå på känsla ibland, inte bara det som är mest praktiskt.

[emaillocker]Badrummet är ett av mina absoluta favoritrum i huset, det är jätteviktigt att ha ett trevligt badrum, säger Ia Sjöqvist när hon visar det varmt gråtonade badrummet som känns förvånansvärt rymligt och ger en inbjudande känsla av att smälta ihop med det övriga våningsplanet i radhuset med utsikt över Vättern.
–Det behöver inte vara stort men det måste vara mysigt att gå in där i november, med golvvärme och dimrat ljus så man kan vakna mjukt.
Badrummet är modernt, med gröna växter och små tavlor över badkaret som förstärker den ombonade känslan tillsammans med de varma målade partierna på väggarna.
–Vi kontaktade tillverkaren för att fånga upp kulören i skåpen. Jag var sugen på målade väggar men vi har tidigare haft hantverkare som tyckt att man måste kakla allt. Nu var det inga problem. Men, det är våtskikt bakom och helt kaklat i duschen, berättar Ia.
–Har man inte råd att göra allt, välj något. Det här kaklet är ganska standard, är det något vi gått ”bananas” på så är det golvet.

Styrde från Mallorca

Det är inte bara inredning, material och mysfaktor som sticker ut i familjen Sjöqvists badrum, även omständigheterna kring renoveringen är annorlunda.
Efter att familjen rivit ut allt ”till betong och bjälkar” totalrenoverades åttiotalshuset under det halvår nyligen då familjen tog en livspaus och förverkligade drömmen om att bo på Mallorca.
Det var därifrån familjens ”projektledare” Ia övervakade att den planering man gjort innan avresan blev verklighet. När rör eller annat kom i vägen under renoveringen löstes problemen på telefon och med bilder, för att hela bygget skulle vara klart när familjen flyttade hem. Sjöqvists har kvar en lägenhet på den spanska ön dit man kan drömma sig bort i badkaret.
–Jag älskar att bada, vi badar jätte–mycket. Vintertid är det nästan varje kväll. Ia berättar att hon försöker få egentid, gärna med soul i bakgrunden men att det dröjer cirka fem minuter innan minstingen Molly, 8, hoppar ner och gör henne sällskap.
–Då är det är det dimrat ljus, en massa skum och barbiedockor och så pratar vi om dagen. Det är så mysigt med våran kvällstund! Helst ska det vara masker, musik och spa, berättar Ia.
Också familjens grabbar gillar att bada, även om de har en egen dusch på nedervåningen för att underlätta logistiken för de fem familjemedlemmarna.

Gå på känslan

Som all renovering innebar badrumsbygget en massa val och beslut. Ia tog hjälp av Pinterest för att hitta bilder, inspiration och göra en ”moodboard” om sin vision som familjen kunde diskutera kring.
–Det är viktigt att välja bra material, som håller. Lyssna runt, kolla betyg och Googla. Man kan hitta blandare och annat som säljs ut efter att ha varit utställningsexemplar, tipsar hon.
Familjen, (eller Ia, som bestämmer, medger hon skrattande) beslutade att ta ut svängarna när det gäller färgvalet. Tonåringarna som ville ha vitt var lite motsträviga först, men det behöver inte vara tidlöst i ett radhus resonerar Ia.
–Man tröttnar på allt, stil och smak förändras med tiden så vi valde vad vi gillar just nu. Dubbla handfat med skåp under var en tidig tanke. Valet ger en känsla av hotell, och underlättar morgonbestyren.

–Jag har alltid gillat att man har var sin plats. Att handfaten har en sarg bakom blandaren gör att de kan stå en bit från väggen där det nu är en luftspalt istället för silikon som lätt kan bli missfärgat. I duschen, som familjen fick göra något smalare för att det inte skulle bli trångt, ska man minimera beslag, fästen och annat tipsar Ia.
Fogarna är en annan fråga. Hantverkarna ville ha dem ljusgrå, men trots risken för att de kommer att bli missfärgade insisterade Ia på vitt.

–Ibland måste man gå på sin känsla, det kan inte bara vara praktiskt!

Bildtext ampel:
Växter, tavlor och ljus förstärker känslan av ”vanligt” rum.

Proffstipset

Målade badrumsväggar

En kombination av kaklade och målade väggar blir allt vanligare. Om väggarna i badrummet målas på rätt sätt kan de ge ett våtskydd som till och med är bättre än kaklade väggar – även i duschen, säger Janne Gustafsson som är färghandlare med mer än fyrtio års erfarenhet av målning och färgval.
–Det viktiga är rätt typ av färg och grundning, fråga din lokala färghandlare!

✔ Spackla med våtrumsspackel på gipset.

✔ Använd en våtrumsväv i glasfiber.

✔ Väven fästs på väggen med en kombination av lim och grundfärg.

✔ Grunda en gång ovanpå väven.

✔ Måla två gånger med en våtrumsfärg som innehåller bland annat antimögel-medel.[/emaillocker]

TEXT JOHAN WANGSTRÖM [email protected] FOTO ANNA HÅLLAMS

- Annons -