- Annons -

Visste du att din handdukstork både motverkar fukt- och mögelskador och skapar bra luftcirkulation i ditt badrum? Med rätt installation och placering av din handdukstork får du ut mer än bara varma handdukar. Utnyttja befintligt uppvärmningssystem för bästa energispar.

En handdukstork är en anläggning i badrummet med slingor i metall som man kan hänga upp sina handdukar på. Handdukstorkarna kommer ofta i stål, rostfritt stål eller aluminium, men förekommer också i andra metaller. Handdukstorkens värme bidrar till att luften i badrummet cirkulerar bra, vilket i sin tur kan motverka fukt- och mögelskador. Dessutom torkar handdukarna snabbare med handdukstorken, vilket gör att de inte börjar lukta illa. Uppvärmningen kan vara rent elförsedd eller med cirkulerande varmvatten från radiator eller kombinerat el- och radiator.

Fynda badrumsmöbler, handstorkar och alla möjliga badrumsprodukter på Shoppen.se – mellan 30-50% rabatt!

För att undvika att för mycket energi används är det bra att se till att ens handdukstork, oavsett modell, har en inställd timer och en termostat, alternativt någon form av installation för att reglera temperaturen så att den inte hettas upp för mycket.

handdukstork

  • Tips! Är det uppvärmningen av badrummet du vill åt är det mer energieffektivt att använda vattenburen golvvärme. Värmen från golvet stiger och bidrar därför till bättre luftcirkulation än om du värmer upp badrummet helt med hjälp av din handdukstork.

Vattenburen handdukstork

Har man vattenburen värme från en radiator är det mest ekonomiska alternativet att ansluta varmvattenvärmen till sin handdukstork. Har du en radiator i ditt badrum kan du enkelt byta ut den till handdukstorken istället. Den är mycket energieffektiv eftersom den tar från redan cirkulerande värmeenergi och att du får varma och torra handdukar kommer som en praktisk bonus.

Om din vattenvärme stängs av under sommarens månader kan du installera en elpatron till din vattenburna handdukstork, en så kallad kombihanddukstork. Då kan du fortsätta få varma handdukar även på sommaren. Dessutom uppstår många fuktskador just i och med att sommarens månader kan vara mycket fuktigare, och då är det bra om du har någon värmekälla i badrummet som kan dunsta bort det. Det hela beror givetvis på om du har bra ventilation i badrummet också!

Se alltid till att en fackman installerar elen i ditt hus.

handdukstorkHanddukstork el

Har du inte möjlighet att koppla in annat värmesystem i din handdukstork kan du istället ansluta en egen fristående tork. En elektrisk handdukstork är en fristående enhet som drivs av egen elektricitet och består av en vätska som cirkulerar inuti anordningen. Den här varianten bör användas sparsamt eftersom den inte utnyttjar någon annan energi som redan är i omlopp i huset; den ansluts istället till husets övriga elförbrukning. Ur ekonomisk synpunkt är det här inte det bästa alternativet, å andra sidan har du varma handdukar året om och kan själv bestämma när du vill att den ska vara varm och inte.

  • Tänk på att installera en temperaturreglerare och timer till din eltork, så att den inte överhettas eller drar el i onödan.

Vi på Villalivet hoppas att du fick svar på dina frågor och hjälpte dig i ditt val av handdukstork!

- Annons -