Tips när du ska rengöra tvättmaskin

KATEGORI

För att kunna njuta fullt ut av rena plagg, sängkläder och dukar, krävs det att din tvättmaskin är ren. Med tiden bildas ludd, smuts och tvättmedelsrester i maskinen som kan ge upphov till mögel. Vi på Villalivet kommer med lite tips på hur du kan rengöra din tvättmaskin.

Om du misstänker att din tvättmaskin är orsaken till obehagliga dofter eller att fläckarna finns kvar på kläder och textilier, trots ett starkare tvättmedel, kan det vara dags för en rengöring av själva tvättmaskinen. Genom regelbunden rengöring slipper du byta ut din maskin, och kan istället förlänga livslängden på den med några enkla knep.

rengöra tvättmaskin

Städa tvättmaskinen enligt husmorstipset – ta fram ättikan!

Att rengöra en tvättmaskin behöver inte innebära att du måste ge dig iväg för att inhandla de dyraste rengöringsprodukterna. Simpel ättika som din mormor kanske använde, duger gott och väl och kan göra en “trött” tvättmaskin som ny. Såhär gör du:

  • Rengör tvättmedelsfacken ordentligt med varmt rinnande vatten och en gammal tandborste. Ibland kan du få blötlägga dem först innan du börjar skrubba rent, eftersom det kan finnas en hel del intorkade tvättmedelsrester som behöver lösas upp.
  • Tvätta ur trumman med svamp och varmt vatten för att få bort eventuellt mögel och spår av gammalt tvättmedel som nästkommande steg inte kan ta bort lika effektivt.
  • Häll 3 dl ättika i doseringsfacket där du normalt häller i tvättmedel. Tänk dock på att dessa fack först är rengjorda innan du häller i ättikan. När ättikan är ihälld, kan du köra det effektiva 90-gradersprogrammet och få din tvättmaskin ren på djupet. Ibland kan du bli tvungen att upprepa proceduren om unkna lukter fortfarande hemsöker dig.
  • När programmet är slutkört, ska du öppna luckan som alltid efter en tvätt och låta maskinen självtorka.
  • Avlägsna sedan eventuella hårstrån och ludd som samlats under tvättningen så att trumman är ren och fin.
  • Sist men inte minst ska du ta vara på utsidan när du ska rengöra tvättmaskinen. Ta en trasa och lite rengöringsmedel och tvätta av maskinens yttre samt gummitätningen.

Glöm inte filtret

Något som många glömmer är att rengöra filtret i tvättmaskinen med jämna mellanrum. Här samlas klädfibrer, hårstrån, gammalt jox som fastnat i fickorna. Med tiden kan ett igentäppt filter faktiskt orsaka att det blir totalstopp.

Filter kan sitta på olika ställen, beroende på vilken tvättmaskin du har. Därför ska du alltid spara bruksanvisningen för att direkt kunna klura ut var filtret befinner sig. Vanligtvis sitter det bakom en liten lucka, framtill på maskinen, men detta kan variera.

rengöra tvättmaskin

  • Tips! Använd gummihandskar om det var ett tag sedan ditt filter fick sig en genomkörare. Det kan nämligen fastna vassa saker där som kan skada dina fingrar om du inte är uppmärksam. Dessutom kommer dina fingrar slippa den hemska lukten om du sätter på dig handskar.

Underhåll tvättmaskinen med några tips

När du har bemödat dig att rengöra din maskin, vill du förmodligen att den ska fortsätta vara i samma skick som då. Genom att tänka dig för varje gång du tvättar, kan du spara in på arbetsmomenten i framtiden.

  1. Överdriv inte med tvättmedel

Många tror att de måste ösa på med tvättmedel i doseringsfacket för att tvätten ska bli ren, men man ska aldrig överdosera! Medlet lätt kan lagras i både tvättmaskin och fack och skapa framtida problem. Följ alltid instruktionerna på tvättmedelsförpackningen och tänk på att rengöra facken med jämna mellanrum.

2. Förbered plaggen innan de stoppas i tvättmaskinen

Har du barn eller arbetar du mycket i trädgården eller i yrket, vet du hur ingrodd smuts kan bli. För att underlätta för tvättmaskinen, gör du klokt i att förbereda riktigt smutsig tvätt genom att stryka på fläckförberedande medel först. Det går också bra att lägga kläderna i varmt vatten en stund innan tvätten. Det hjälper till att lösa upp fläckar så att tvättmaskinen inte behöver arbeta lika tufft, och du slipper överdosera med medel.

3. Rengör tvättmaskinen med jämna mellanrum

Tidsspannet mellan rengöringar av tvättmaskinen kan variera beroende på hur noggrann du är, men man brukar säga att man bör rengöra sin tvättmaskin minst två gånger om året. Däremellan gäller det också att du tvättar på rätt sätt, att du inte kör saker i maskinen som inte bör tvättas på vanlig väg och att du håller uppsikt över eventuella läckage och liknande. Kolla igenom fickor och läs alltid tvättråden innan du slänger in något i trumman.

Lycka till med att rengöra din tvättmaskin!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -