Bäst för badrummet!
Ta hand om badrummet för det är ett av husets ömtåligaste rum. Att laga vatten- och mögelskador kostar svidande pengar, tid och besvär.
Vi slaskar vatten i tid och otid på väggar, golv och tak och förväntar oss att allt ska stå emot vätan. Men badrummets konstruktion är skör och kräver omtanke. Det gäller att veta vad man gör om man ska renovera eller bygga nytt.
Nästan en av tre vattenskador i våra hus inträffar i bad- och duschrum. Vanligast är att tätskiktet i golvet läcker, att rör går sönder och att tätskiktets anslutning till golvbrunnen inte är tät.
Ska du göra om badrummet eller bygga ett helt nytt behövs kunskaper inom både vvs, bygg och el om rummet ska bli tåligt. Du måste inte anlita en auktoriserad eller certifierad fackman men skulle det uppstå en vattenskada och du begär ersättning från försäkringsbolaget bedöms utförandets fackmannamässighet.
”Det gäller att ta hand om sitt badrum och upptäcka varningstecknen i tid om man vill undvika skador och mögel.” – Johan Aspelin
Försäkringsbolagen har olika villkor och vissa kräver att jobbet utförts av en auktoriserad fackman. Kolla därför alltid vad som verkligen gäller för din försäkring innan du ger dig på att göra arbetet på egen hand.
Johan Aspelin är vd för GVK-AB Svensk Våtrumskontroll som arbetar för att komma tillrätta med vattenskador i våtutrymmen.
– Skadorna kostar samhället mer än tio miljarder kronor varje år, säger han.
Vad kan man göra själv?
– En del är fantastiskt duktiga och kan göra mycket själva förutsatt att de använder branschgodkända produkter och följer monteringsanvisningarna. Men till tätskikten är det klokast att anlita en fackman, säger han.
Det gäller även att ta hand om sitt badrum och upptäcka varningstecknen i tid om man vill undvika skador och mögel. Rummet slits allteftersom och man brukar räkna med en livslängd på 25 år. Undersök därför duschen, badet, tvättstället och toaletten närmare när du ändå städar.
Läs också: Svartmögel: 4 enkla steg för effektiv sanering
Då märker du om något är på väg att gå sönder. Har det väl blivit en skada måste ofta en större del av badrummet göras om och där vill du inte hamna. Så kallade ”lokala reparationer” kan ge problem om du senare säljer bostaden.
Hittar köparen fel och renoveringen inte utförts fackmannamässigt kan det anses vara ett ursprungligt fel om det inte gick att upptäcka vid en överlåtelsebesiktning. Du som säljare har ansvar för sådana i tio år.
HUR KUNNIG ÄR DU SJÄLV?
Svara ärligt på frågan innan du kavlar upp ärmarna!
- Anlita fackman för tätskikten, vvs och el.
- Vid en renovering kan du eventuellt riva själv.
- Se till att vatten, el och avlopp är avstängda först.
- Var noga med att golvet har fall mot golvbrunnen.
- Måla, sätta kakel och klinker kan den händige klara.
- Våga fråga om hjälp.
FÖREBYGG PROBLEM!
- Gör så få hål i badrummets tätskikt som möjligt.
- Rensa golvbrunnen från skräp, tvålrester och hår. Om vattnet inte rinner undan kan tätskiktet vid golvbrunnen ta stryk och orsaka läckage.
- Droppar det där det inte ska droppa – bli misstänksam.
- Luktar det? Det behöver inte alltid betyda läckage eller mögel.
- Gamla rör kan ge lukt. Rören går att filma om du misstänker en läcka.
- Laga på en gång. Tajta till och skruva tätt vid duscharmaturen, wc-stolen och tvättstället om något glappar eller droppar. Ta hjälp av en fackman om det behövs.
- Trasiga kakel/klinker kan tyda på skador efter att huset rört sig. Kontakta fackman.
- Kolla skarvar och svetsningar i plastmattan.
HÄR HITTAR DU REGLERNA
- Branschreglerna utgår från Boverkets byggregler. I år skärps kraven på montering av tätskikt vid dörr i våtrum.
- Byggkeramikrådet, bkr.se
- GVK-AB Svensk Våtrumskontroll
- Säker vatteninstallation, sakervatten.se
- Måleribranschens våtrumskontroll, vatrumsmalning.se
ANLITA HANTVERKARE? TÄNK PÅ DET HÄR:
- Planera badrummet noga.
- Ta in offerter för bygg, vvs och el.
- Ta referenser.
- Skriv avtal.
- Anlita gärna en huvudansvarig entreprenör.
TEXT ANNA BJÖRE FOTO ISTOCK, VEDUM