Skapa ett familjevänligt badrum

KATEGORI

Det kan vara en så enkel sak som en toalettpappershållare som sitter för långt från toalettstolen, eller ett badkar som man enkelt halkar i. Finns det hinder i ditt badrum som gör att det inte är anpassat efter alla familjemedlemmars behov? Här skriver vi om hur du kan skapa ett familjevänligt badrum, med några enklare och mer finessrika knep.

Ett barnvänligt badrum

Badrummet och toaletten är de platser där våra barn successivt ska lära sig sköta sin egen hygien. Med toalettpappershållare som inte går att nå för korta barnarmar; handfat som de nästan får klättra upp till för att lyckas tvätta händerna själv och vattenkranar som spolar för varmt eller för kallt – det finns många faktorer som gör det svårare för ett barn att själv ta hand om sin personliga hygien. Anpassa platsen genom att skapa ett familjevänligt badrum, så ska du se att barnen lär sig vårda sin hygien mycket smidigare.

familjevänligt badrum 1

Toaletten en plats för privat avkoppling

På samma sätt som att vi vuxna gärna besöker toaletten ifred, så utvecklar även barn det behovet. En del barn är känsligare än andra med att sitta själva en stund för att få ro. På förskolor har man ofta mycket enkla hasplås eller liknande anläggningar, just för att barnen inte ska behöva bli stressade av spring när de ska göra ett toalettbesök. Även om du inte behöver installera ett barnlås till ert badrum, går idén förstås att överväga. Badrummet och toaletten är lika viktig för barnens integritet som på förskolan, även om ni har en öppen-dörr-kultur där hemma.

Fynda badrumsmöbler och produkter på Shoppen.se – mellan 30-50% rabatt!

Några generella tips på familjevänliga toaletter kan vara:

  • En pall till toaletten
  • En toapappershållare som barnet enkelt kan nå
  • Sittring för mindre barn
  • En hylla med plats för någon bok att bläddra i

Handfatet

För att barnen enkelt ska kunna tvätta händerna efter ett toalettbesök behöver de komma åt handfatet på ett enkelt sätt. En pall med liten stege kan vara bekvämt för barnet att stå på, kanske en spegel i ögonhöjd så barnet kan se sig själv när hon eller han borstar tänderna. Handfatet får gärna ha en tvål som barnet tycker doftar gott, och som är lätt att pumpa ur.

Inred så att tandborstningen blir roligare

Det är få barn som är förtjusta i tandborstningen. Ofta beror det kanske på att det är en tråkigt stund, och att den direkta fortsättningen av tandborstningen ofta är läggdags. Men det finns sätt att göra det lite roligare på!

  • Lek med kaklet. Placera kakelklistermärken ovanför handfatet, som bryter den annars lite sterila och nakna inredningen av många badrum.
  • Anpassa kranen. Om möjlighet finns, anpassa kranen så att den blir enkel för barn att använda. Kanske kan ni installera en vattenkran med rörelsesensor?

Halkskydd i badkaret

Viktigt för att barnet ska kunna kliva i och ur badkaret, men ett halkskydd kan vara nog så viktigt även för oss vuxna i familjen. Ett familjevänligt badrum handlar mycket om att det ska vara anpassat till alla användare. Det finns halkskydd som du kan placera som en matta i badkaret, men också roligare varianter som klistermärken i form av fiskar eller vågor.

Handdukshållare som alla kan nå

En handdukshållare som alla i familjen kommer åt är enklare än vad du kan tro! Du har redan sett dem i inredningsmagasinen. Vi pratar givetvis om den klassiska trästegen som enkelt går att luta mot väggen. Med den kan du enkelt placera barnets handduk ett par snäpp längre ner, och din egen lite längre upp. Då slipper du att de olika handdukarna beblandas, och dessutom får barnet känna sig självständigt som kan ta handduken själv om den vill.

Ett familjevänligt badrum handlar mycket om att skapa en plats där alla kan nå, komma åt – och få ägna en stund åt sig själv. Så lycka till med att inreda ditt badrum så att barn såväl som vuxna trivs därinne.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -