- Annons -

Ett bastubad ökar välbefinnandet och reducerar stress, sömnbesvär och krämpor. Många ser det som en njutbar stund för sig själv, eller som en social knytpunkt att umgås i. I den här texten tipsar vi om vilka tillbehör det finns som kan lyfta din bastuupplevelse till nya nivåer. Du kan botanisera i olika dofter, från bergamott och granris till vanilj exempelvis. Vi tipsar om belysning, borstar och bastustävor. Låt dig inspireras!

Bastun erbjuder både den berömda egentiden, den härliga familjestunden och ett roligt socialt umgängessätt för vännerna. Går du i tankar på att piffa till din bastu och skänka den lite ny energi finns det massa roliga tillbehör att välja bland.

bastuprodukter

Bastuprodukter för maximal komfort

Det finns en rad produkter ute som ser till att maximera din bastuupplevelse, här kommer några tips:

Belysning

Hur belysningen ser ut i bastun kommer vara avgörande för stämningen. Ett tips är att välja LED-lampor i mässingsram där belysningen ger en jämn och tät fördelning längs panelerna. Du vill gärna kunna anpassa ljuset efter humöret. Det finns fantastiska bastulampor som avger både vitare och gulare ljus, beroende på vilken känsla du är ute efter. Gulare ljus ger en mer dämpad, avslappnande stämning, medan ljus som lutar mer åt det vita håller kommer lätta upp rummet och ge en mer vaken, uppiggande känsla.

Dofter och oljor

En stor del av bastuupplevelsen är de dofter du kan laborera med i din bastu. Här finns ett stort utbud för att skänka bastun den skogsdoft så många drömmer om. Midsommarbjörk, granris och rökbastu är några traditionella dofter som många tycker om. Det finns också eteriska oljor som vanilj, citrus och mint som tillför den där rena känslan många är ute efter.

Klassiska örter som rosmarin och bergamott ger också en omfamnande känsla i din bastu. Ett tips är att alltid ha ett lager med olika sorters dofter som passar till olika slags humör. Uppiggande, välgörande och avslappnande. Det gör att du kan anpassa upplevelsen till umgänget.

bastuprodukter

Borstar, bastukvastar och massagevantar

Skänk en extra omtanke till de där detaljerna som skiljer en välgörande upplevelse från den livlösa på badhuset. Att borsta, massera och tvaga kroppen är bastuns huvudsyfte och detta ska göras med omsorg och välbehag. Det finns en massa snygga varianter på tillbehör som är roliga att laborera med. Bastukvastar i naturliga material av björk och eukalyptus ger både den äkta känslan av en bastu men är också vackra att dekorera med. Välj bland lättskötta tvättvantar i olika färger för kroppsmassage, tvättgurkor för peeling och badborste i olivträ.

Bastustävar och hinkar

I hörnet intill aggregatet eller vedugnen kan du placera en bastustäva eller hink. Eftersom din bastu i huvudsak är klädd i trä, vanligtvis al eller asp, kan det vara snyggt att bryta av de ljusa färgerna med en lite mörkare variant på stävan. Välj en traditionell, skandinavisk bastustäva, eller lek med andra influenser. Asiatisk inredning är också bra på olika träslag och leker ofta med ytbehandlingen med hjälp av bränning. Är du ute efter riktig lyx finns eleganta aluminiumhinkar med handtag i bambu. Det finns i färger som champagne, silver, grafitgrå och björkgrön. Välj en passande skopa i matchande färg och material.

bastuprodukter

Ved- och dryckeskorgar

Här har du ett ypperligt tillfälle att göra din bastu ännu mer personlig och bekväm! Med en vedkorg där du snyggt kan stapla ved (oavsett om du faktiskt eldar eller inte) och göra veden till en inredningsdetalj. Här går det att laborera ytterligare med färg och form. Detsamma gäller om du vill ha en dryckeskorg, ett populärt inslag i varje bastu. Det finns klassiska träkorgar som leder tankarna till buteljerade sockerdrickor, eller moderna hinkar att kyla ditt bubbel med.

- Annons -