- Annons -

Stilkrockar i Sala kom tvåa

–More is not enough!, utbrister Malin Hellström piggt om sin inredningsstil. Hon fyller i med orden ”hundra stilkrockar” och berättar att hon blandar hejvilt, har noll tålamod, ingen plan och håller på överallt samtidigt. Det var det som tog henne till en andraplats i Villalivets tävling Sveriges Mysigaste Hem 2018.

Familjen Hellström
Namn: Malin och Erik Hellström, 37 år, Ville 5 år och Charlie 4 år.
Yrken: Malin är frisör med en egen salong och en barbershop, Erik är projektledare/processledare inom robotteknik.
Bor: I tvåvånings trähus från 30-talet, 165+55 kvm.
Aktuell: 2:a plats i Villalivets tävling Sveriges Mysigaste Hem 2018.
Instagram: @lunden_9

malin hellström

När Villalivet hälsar på är det bara några dagar innan familjen Hellström ska resa på semester till Thailand och vara borta i hela tre veckor. Barnen är i förskolan och Erik jobbar. Malin har fått ett återbud på salongen och kan ta emot oss mitt på förmiddagen.
–Så här avskalat brukar det aldrig vara, bedyrar Malin. Jag har alltid mycket blommor och växter. Jag gillar verkligen växter och att ha det varmt och ombonat.

Malin och Erik, är båda från Sala ursprungligen. De träffades i Stockholm och flyttade hit för sex år sen när de väntade första barnet, lille Ville.
–Så länge har jag aldrig bott på ett ställe, berättar Malin. Under mina fem år i Stockholm köpte, renoverade och sålde jag fem lägenheter. Det är ju så kul och titta på teve är inte min grej. Jag har provat allt, från avskalat vitt till marockanskt. Och jag är inte rädd för att blanda.

malin hellström
Malin har samlat på slitna böcker med själ, gamla vintagekameror och världskartor. Det går i perioder.

Älskar stora hus

Trähuset som är renoverat och utbyggt i gammal stil ligger högt på en kulle med milsvid utsikt. Malin föll för storleken på huset och tomten men var ändå osäker inför köpet. Men Erik såg potentialen. När huset byggdes på trettiotalet fanns bara ett rum och kök. Under åttiotalet byggdes det ut och en övervåning i gammal stil byggdes till 2010. Malin själv är uppvuxen i ett litet torp.
–Jag är inte främmande för att bo på tre hundra kvadrat, i en herrgård, rymd och yta är jättejättehärligt. Det här är stort men vi saknar ändå ett stort matrum och vill gärna bygga en veranda med mycket fönster och en balkong ovanpå.

-Vi funkar jättebra ihop!

Det är inte mycket som är sig likt sen familjen flyttade in. Väggar har rivits, målats och tapetserats.
–Den lantliga stilen var inget för oss. Vi har tapetserat om alla rum utom kontoret. Några rum har vi gjort om fyra gånger! Vi gör det tillsammans. Vi funkar jättebra ihop när vi har projekt. Det är inget jobbigt, det är bara kul, om vi så ska gjuta sju hundra betongplattor!

”På fem år i Stockholm köpte, renoverade och sålde jag fem lägenheter!”

Långsiktig planering och ritningar är det inte tid för.
–Erik önskar att det finns en plan, men jag visar en bild från Pinterest, ”det här är min ritning” säger jag. Han snickrar och jag är lite på alla ställen samtidigt.

Malin gick med i tävlingen för att vinna växthuset, men hade inte tålamod att vänta.
–I april slog vi till och köpte ett växthus där vi har odlat från golv till tak. Vi fick en jättefin skörd av allt från persikoträd och physalis till meloner och fikon. Nu återstår att göra klart miljön runt växthuset; bygga pallkragar, anlägga rabatter och gångar och en mysig sitthörna. På tomten finns även ett orangeri. Förra sommaren la de trädäck runt det och planerar nu för ett utekök där.

malin hellström
Barnen har ett gemensamt lekrum. Sovrummen är för vila.

Mysigt familjeliv

Veckorna är hektiska och helgerna är familjetid. Då är fredagsmyset och ett aktivt uteliv några av höjdpunkterna. Det finns inget bättre än att ha varit ute hela dagen och komma in i värmen tycker Malin.
–Vi är ute mycket, cyklar mountainbike tillsammans, går i skogen här och grillar korv. Och så har vi en stuga i Idre, där åker vi skidor utför och på längden. Men på fredagskvällen är det härligt att slänga sig i soffan, titta på nån film som barnen får välja och poppa popcorn.
Familjen Hellström älskar vintern. Bara några dagar innan vi hälsade på snöade det.
–Barnen blev helt förtvivlade och grät för att vi ska åka till Thailand, de vill ju åka skidor och bygga snökojor.

malin hellström
-Jag gillar verkligen växter och att ha det varmt och ombonat.

Nu är bara frågan var de ska ställa kaminen från Contura som de vunnit.
Var blir det mysigast med en kamin tro? –Kanske i orangeriet, eller i stugan i Idre…
Det lutar åt det senare!

5 snabba med Malin

Godaste fredagsmyset?
–Charkbricka, alla dagar i veckan!

Bästa serien just nu?
–Vår tid är nu och The Handmaids Tale. Cars och Frost om barnen får bestämma.

Skönaste avkopplingen?
–Komma hem en kväll och Erik har förberett te och mackor och tänt ljus. Eller när det är säsong att gå rakt ut och stoppa fingrarna i jorden.

Din största husdröm?
–En herrgård, hela konceptet, ha bed & breakfast, odla och vara självförsörjande.

Vem städar hemma och hur ofta?
–Två dammsugarrobotar, en med våttorkningsfunktion som går 9:30 varje dag. Och städfirma varannan vecka

TEXT EVA LINETTI [email protected]

FOTO ORLANDO G BOSTRÖM

- Annons -