Handfat badrum – konsten att välja rätt

Renovering av badrum är oftast ett ganska omfattande jobb. Något som är mycket viktigt att hålla reda på är att man inte får göra vissa saker på egen hand. Allt arbete som har med el och vatten att göra ska utföras av en fackman. Det jobb som dock är badrumsägarens här, är att bestämma hur det nya badrummet ska se ut, vad det ska innehålla samt färg och form på allt.

Som alltid gäller förstås önskemålet om att det blir precis som man planerat, så att man som bostadsägare blir nöjd med det nya badrummet. Förutom att ta ställning till om man ska ha badkar eller dusch (eller både och), vilken typ av toalettstol man ska köpa samt om man ska ha kakel eller våtrumstapet på väggarna, ska man också välja ut ett lämpligt handfat till badrummet. Eftersom detta blir en central punkt i badrummet är det absolut värt att ägna detta val lite extra omsorg.

handfat badrum

Hur gör man för att välja rätt handfat?

Det som är rätt för en person kanske är helt fel för någon annan. Som vanligt handlar det mycket om eget tycke och smak vid val av all inredning. Dock ska man börja med det grundläggande; planering. Det är mycket viktigt här att man gör ett val som passar in i det nya badrummet, inte bara stilistiskt utan framförallt till måtten i badrummet. Det är fördelaktigt att man tar papper och penna och ritar upp badrummet inklusive alla mått, eftersom det då är lättare att få en uppfattning om vad som passar in när det gäller badrumsmöbler, tvättställ och handfat.

grunt handfat till badrummet

Har man ett långsmalt badrum kan det vara en fördel att välja ett ganska grunt handfat. Detta utnyttjar utrymmet på bästa sätt och får badrummet att kännas lite större och rymligare. Det finns varianter som är bredare än vad de är djupa för detta ändamål. Ett litet mer fyrkantigt badrum är dock lite mer flexibelt och här kan man satsa på ett djupare handfat om man så önskar.

stilistiskt handfat till badrum

Olika varianter

Handfat, eller tvättställ som de ofta också kallas, finns i ett flertal olika varianter för att man ska kunna finna exakt den modell som passar in i ett badrum. Här finns fristående modeller, som är frikopplade från själva möbeln, infällda varianter samt de som ligger ovanpå. Vad man väljer för modell är en smaksak. Samtliga finns i olika storlekar för att de ska platsa i alla tänkbara badrum.

fristående handfat till badrummet

Med andra ord är det en designfråga det handlar om när man gör ett val av handfat. Ta här ställning till om tvättstället passar ihop med stilen på badkaret, exempelvis. Väljer man en fristående modell som hängs på väggen, är det viktigt att se till att detta fästs ordentligt eftersom det inte vilar på någon möbel. Om det är ett mycket litet badrum man ska inreda kanske man inte har plats med någon möbel alls.

Tvättställsvalet handlar också om hur stor familjen är. Är det en stor familj och man har ett jättestort badrum kanske man behöver två stycken tvättställ, så att det inte blir köbildning. Har man dock lite begränsat utrymme men ändå har behov av något mera än ett enda tvättställ kan man satsa på ett dubbelt.

stentvättställ till badrum

Tvättställ finns dessutom att få tag på i olika material på marknaden. Vanligast i materialväg är porslin, men det finns också varianter som är tillverkade av allt från sten och glas till rostfritt eller betong. Självklart finns det också tvättställ i olika färgställningar, så att man kan få en riktig färgklick i badrummet om man så skulle önska. Det kan dock vara värt att tänka efter en extra gång innan man väljer en iögonfallande färg, eftersom man lätt kan tröttna på alltför färgstarka inredningsdetaljer. Fortfarande är det dock ganska diskreta varianter de allra flesta väljer när de skissar på badrum.