- Annons -

Att inreda en liten toalett

Inreda liten toalett
Att äga en liten toalett kan verka begränsande, men det går att inreda en liten toalett på väldigt kreativa och innovativa sätt som gör dem speciella trots sin lilla yta.

Bara för att man bor litet och behöver skapa en liten toalett hemma, eller helt enkelt vill göra en liten gästtoalett av andra orsaker, så betyder det inte att man måste göra avkall på inredningen. Tvärtom kan det bli ett otroligt fint och mysigt utrymme som dina gäster kommer att älska! Även om ni redan har ett badrum kan en liten toalett komplettera ert hem utmärkt. Är ni en stor familj kan det ofta vara praktiskt att inte förlita sig på endast en toalett. Här finns lite tips och inspiration samlat som du kan ha användning av när du planerar detta mindre badrum.

En fördel med denna typ av toalett är att man inte behöver hålla sig till samma strikta våtrumsregler som gäller om man har ett badrum med dusch och badkar. Det innebär att du exempelvis kan ha trägolv eller tapetsera väggarna hur du vill. Tänk däremot på att försäkringsbolag kan betala ut mindre ersättning ifall du skulle behöva starta ett försäkringsärende vid en olycka. Därför är det en bra idé att ändå hålla sig till rekommendationerna om att golvet ska vara vattentätt, likaså väggarna minst 50 millimeter upp. Tänk också på att många små handfat inte har bräddavlopp. Detta kan vara riskabelt om man inte heller har golvbrunn i sitt lilla gästbadrum.

Inreda liten toalett stort kakel
Att inreda en liten toalett med kakel kan förvandla toaletten till ett rum som ger sken av att vara mycket större än det är.

Väljer du att kakla golvet kan du lätt få utrymmet att se större ut genom att välja stora plattor. Det blir en slags optisk illusion. Däremot kan det vara så att att man uppskattar det lilla, gemytliga, och då kan mindre plattor eller mosaik vara ett bra val!

När man har ett så litet utrymme att inreda så kan man gärna ta ut svängarna lite och exempelvis bestämma sig för att inreda enligt ett viss tema, eller inreda toaletten på ett helt annat sätt än resten av huset. Använd din kreativitet fullt ut och kör gärna efter epitetet “more is more”! Eftersom materialåtgången är liten på ett så litet utrymme så är det inte heller en särskilt stor investering. Du kan också låta det bli det rum du gör om ofta, när helst du har lust att inreda och ge rum för din kreativitet.

Inreda liten toalett mosaik
Mosaik är ett säkert men stilrent val att bejaka när du ska inreda en liten toalett.

Detta lilla rum är kanske det enda där du har tid och tålamod nog att sätta mosaik i. Du kan bestämma dig för en eller ett par färger, göra mönster eller varför inte fritt göra symboler eller bilder! Det kan också vara roligt att grunda rummets väggar med en viss färg, för att sedan fritt måla krusiduller eller mönster med en lite mindre pensel. Satsa på rätt belysning. Att ha ett litet badrum som har ett skönt ljus gör mycket skillnad på tidiga morgnar. En dimmer gör att ni kan välja ljus som passar för varje tillfälle.

Har du ett litet utrymme, exempelvis under en trappa hemma som du vill göra något med som inte är ett allt för stort projekt, så kan ett litet badrum vara det perfekta alternativet. Låt det bli ett intressant, mysigt rum som man gärna kan spendera lite mer tid i för att vara ifred en stund. Har du ett minimalistiskt och stilrent hem kan det bli en rolig kontrast att där inreda på ett annorlunda sätt. På olika heminredningssidor eller i tryckta magasin kan man hitta många exempel på vackra, knäppa, intressanta eller för all del helt ordinära små badrum.

- Annons -
- Annons -