Badrumsbelysning – inspiration för ditt badrum

KATEGORI

Inspiration till belysning i badrummet

Det finns många saker att tänka på när man ska ljussätta sitt badrum – allt ifrån trivselfaktorn till hygien och städmöjligheter. Även de elektriska aspekterna och säkerheten är något man bör beakta noga.

Badrumsbelysning är viktigare än vad man kanske tror. I takt med att medvetenheten och intresset för inredning rent generellt har ökat så har även intresset för designade badrum ökat. Badrummet är ett utrymme där den moderna människan tillbringar mycket tid vilket gör att det är viktigt att kunna anpassa ljuset både efter tidiga morgnar och avslappnande kvällar!

Takbelysning: funktion och trivsel

Badrumsbelysningen har många olika funktioner, beroende på vem som besöker badrummet och vilken tid på dygnet. För barnfamiljer kan det vara bra att ha dim-belysning i taket för att kunna ha en stark ljusstyrka när man städar och samtidigt ha möjligheten att dämpa ljuset för att skapa en mysig stämning. En dämpad belysning är skönt att ha under tidiga morgnar och under natten när ögonen inte har vant sig vid skarpt ljus, eller på kvällarna vid avslappnande bad och duschar.

belysning i badrumlyxig badrumsbelysning med svala färgerTakbelysning som framhäver badrumsbelysningen

Modern belysning i badrum med spottad takbelysning

I taket kan man välja mellan att ha spotlights för att ge ett jämt ljus men man kan också välja en dekorativ taklampa som fungerar både som ljuskälla och dekoration. Det går förstås också bra att kombinera en större lampa med mer riktat spottar. Det är rekommenderat att rikta takbelysningen åt olika håll för att skapa spännande infallsvinklar och ett mer levande ljus.

Annat badrumsljus att tänka på

Riktat ansiktsljus - modern belysning i badrum Badrumsbelysning i ansiktshöjd

 

Badrummet är det rum där de flesta gör sig i ordning inför jobbet eller festen och därför är det bra att ha ett riktat ljus i ansiktshöjd vid spegeln, oavsett om det är för rakning/trimning eller för sminkning. Denna typ av lampor kan man installera på två olika sätt. Det vanligaste sättet är att montera lampor i väggen, oftast på vardera sidor av spegeln. Lamporna kan sitta på väggen och riktas ut mot personen framför spegeln. Om spegeln och handfatet sitter insjunket i väggen kan det vara snyggt att sätta belysningen på sidoväggarna istället. Man kan emellertid också köpa en spegel där lamporna är monterade direkt i glaset.

Tips när du ska installera din badrumsbelysning

Så vad ska man tänka på när man installerar sin badrumsbelysning? Det finns flera olika aspekter att ta i beräkning såsom:

  • Alla lampor i badrum måste vara anpassade för den våta miljön och ha en tillräcklig IP-klassning. Vilken klassning som krävs beror dels på platserna som lamporna ska sitta på i själva badrummet. IP-klassningen behöver till exempel vara högre om lamporna ska sitta i golvet än om de ska sitta i taket. Men klassningen beror också på om badrummet har en golvbrunn eller inte, och hur nära lamporna ska sitta till badkar eller dusch.
  • Ska man installera spotlights i taket så är det viktigt att det inte kommer in fukt. Det är därför viktigt att man har ett fuktskydd längs hela innertaket, och det är även rekommenderat att sätta en så kallad skyddsburk direkt på ovansidan av halogenlampan. Viktigt är också att det finns bra ventilering i taket då lamporna kan bli väldigt varma.
  • Kombinera gärna några klara lampor med några immade för att både ha ett stark ljus vid städning och ett som ger ett mysigare sken vid avkoppling. Dim-ljus är rekommenderat för att dessutom kunna bestämma ljusstyrkan på den huvudsakliga ljuskällan.
  • All installation av badrumsljus bör ske av en professionell elektriker. Detta gäller särskilt eftersom det är viktigt att det inte blir något fel med de elektriska ledningarna i ett rum där det finns så mycket kontakt med vatten då ett elfel i värsta fall kan få förödande konsekvenser.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -