- Annons -

Plastmatta badrum – montering och trender

Är du igång med att renovera badrumsgolvet? Våtrumsmattan har börjat återfå en trendstatus efter att ha vilat i ett antal år till förmån för kakel och klinkers. Förutom att den skyddar golvet är den även ett prisvärt val och finns i massor av stilar.

Badrummet är ett av de rum i huset där vi spenderar mest tid, även om vi kanske inte tänker på det. Att ha ett badrum som är snyggt och funktionellt är därför av högsta prioritet. Om golvet inte är ordentligt tätat kan det bli problem med både mögel- och fuktskador. Det är där våtrumsmattan kommer in i bilden och skyddar mot läckage. Vi på Villaliv berättar om fördelarna med att ha en våtrumsmatta och vad du ska tänka på när du lägger in en!

plastmatta badrum

Vad är en våtrumsmatta?

Våtrumsmattan är en heltäckande plastmatta för badrum som du lägger på ytor där det förekommer mycket vatten och där det finns en golvbrunn installerad. Dessa utrymmen är normalt sett badrum, tvättstugor eller duschutrymmen. När du väljer vilken plastmatta du vill ha ska du tänka på att välja en stil som inte går ur tiden. En matta kan hålla upp till 30 år, så lägg pengarna på en som är tidlös i designen. Att använda plastmatta i badrum har fått stå åt sidan lite för kakel och klinkers de senaste åren, men nu har mattan fått mer uppmärksamhet igen. Detta kan bero på att de flesta plastmattor är mycket prisvärda i jämförelse med att lägga kakel golv i badrum och att de finns i många olika stilar och material. De är även enkla att underhålla då det enda du behöver göra är att använda en gummiskrapa på golvet efter duschen. Utöver detta bör mattan tvättas av med golvmopp och vanligt rengöringsmedel emellanåt.

Plastmatta badrum – trendiga färger

[emaillocker]För den som ska renovera badrum är det tacksamma trender på ingång, som alla är just tidlösa. Vitt och grått passar såklart alltid men vi har övergått allt mer till svarta och mörka färger. Dessa ger snygga effekter tillsammans med bra belysning. Även naturnära toner är populärt. Gärna varma toner och nyanser av sand och ljust trä, och mattor som påminner om parkettgolv. Matta pasteller kommer också allt mer och är tydliga trender för år 2017.[/emaillocker]

Hur monteras en plastmatta i badrum?

Du kan själv lägga en våtrumsmatta i badrum om du känner att du har den kunskap som krävs. Dock kan det vara bäst att anlita ett proffs, inte minst eftersom mattan kan väga upp mot 100 kilo. Auktoriserade och godkända fackmän som kan sköta monteringen av våtrumsmattor kan du hitta hos GVK, golvbranschens våtrumskontroll. Där kan du även boka kontroller efter att mattan är inlagd för att försäkra dig om att inget missats vid monteringen. Hemförsäkringen gäller inte om mattan är felaktigt placerad eller dåligt skarvad och svetsad i hörn och runt golvbrunnar. Du kan då råka ut för att betala för dina vattenskador själv. I övrigt bör du följa dessa riktlinjer vid monteringen:

  • Mattan ska limmas fast mot underlaget, som ska vara torrt och väl rengjort.
  • Rummet, golvet, limmet och materialet ska vara minst + 18° Celsius.
  • Mattan ska alltid vikas upp 10 centimeter längs med väggen.
  • Mattans kant och tapetens kant ska alltid överlappa varandra med 40 millimeter.
  • Du måste välja en matta som är anpassad för just våtrum, och kan inte använda dig av en våtrumstapet på golvet då denna inte är lika tjock.
  • Du bör undvika materialet PVC i plastmattan. PVC står för polyvinylklorid. Det är en typ av plast som kan vara miljöfarlig, och rent utav cancerframkallande om den är av den äldre typen.
- Annons -