- Annons -

Det är lätt att glömma bort den lilla gästtoaletten när det finns så många andra projekt att ägna sig åt i huset. Den står lite i skymundan, används inte varje dag och är på det stora hela inte det mest spännande rummet i en villa. Det kan dock vara både roligt och enkelt att fräscha till en liten toalett. Läs vidare för tips på hur du inreder gästtoan i några få steg.

Ett litet rum som inte används lika ofta som alla andra delar av huset kan lätt komma längst ner på prioriteringslistan när det kommer till renovering. Det behövs dock inte allt för mycket arbete eller material för att förändra en mindre yta, något som gör det väl värt energin du lägger ner på att skapa ett mysigt och inbjudande badrum åt dina gäster.

Inredning av badrum behöver varken vara dyrt eller svårt

När du tänker dig renovering av ett badrum kan huvudräkningen av kostnaden flyga iväg. Det är bra att veta att det inte behöver bli vare sig särskilt dyrt eller krångligt, det går inte åt mycket tapet eller golvplattor i ett litet rum. Ofta kan lite målarfärg vara det enda som behövs för att piffa upp väggarna, eller en ny spegel, lite växter och ett doftljus. När det bara är ett litet rum finns det dock ingen anledning till att spara på kreativiteten, det är så lätt att måla om eller byta ut något om det inte skulle bli rätt. Låt fantasin vara det enda som sätter gränser när du gör om det lilla utrymmet och våga ta ut svängarna!

gästtoalett

Minimalt, mycket färg, industriellt eller marint?

För att hitta inspiration till inredning kan det vara ett bra sätt att rikta in sig på ett specifikt tema. Om du väljer att gå all-in på den industriella stilen är rådet att göra efterforskningar på nätet för att få idéer. Likaså om du hellre vill ha det minimalistiskt, marockanskt eller marint. En sida där massor av inspiration finns samlat är Pinterest. Skapa din egen tavla med alla inredningsbilder som du får motivation och skaparlust av. Det går även att söka på Blocket och Tradera efter möbler, tapeter, speglar och tavlor som skulle fånga just den stil du vill ha, dessutom är det billigare att handla second hand än direkt i butik.

Speglar, handdukar och doftljus

Med speglar skapar du rymd i det lilla badrummet. Om du vill ha en avskalad känsla väljer du vit färg på tapeterna. Om du känner dig lite modig väljer du istället en stormönstrad tapet eller något i en stark färg. Varma, jordiga färger gör sig utmärkt med marockanska detaljer som mönstrat kakel och ljuslyktor i orientalisk stil.

Mörkare väggar gör att rummet känns mer ombonat. Svarta tapeter tillsammans med gulddetaljer i övrig inredning samt god belysning från lampetter skapar fina kontraster. Med fina tvålar, exklusiva doftljus och handdukar i neutrala färger får rummet en lyxig hotellkänsla, något som ger gästerna ännu en anledning till att besöka dig.

De små detaljerna gör mycket

GästtoalettOavsett vad du väljer för stil när det kommer till inredning är det viktigt att den lilla toaletten är både ren och funktionell för gästerna. Byt ut toalettsitsen för en lyxigare och fräschare känsla, det finns många på marknaden som har mjuk stängning och som dessutom ser roligare ut än den vanliga plastsitsen. Varför inte en toalettstol i rostfritt stål eller en sits i trä? En annan mindre detalj som förändrar hela rummet är blandare, varför inte ersätta standardsorten med en kopparfärgad eller guldig? Det behöver inte vara mer än så som gör att hela rummet lyfter till en annan nivå.

 

Det som verkligen kan förändra känslan och stämningen i ett rum är belysningen. Detta är väldigt viktigt i ett badrum där både spegeln ska kunna användas till att måla en perfekt eyeliner liksom att det ska vara behagligt att använda toan sent en kväll utan att bländas av en stark taklampa. Med en dimmer kan du själv bestämma ljuset och en sådan kan kopplas till allt från vägglampor till hängande kupor i taket. Det gör att du kan låta belysningen vara stark när du pysslar med något som kräver bra ljus och ändra till mjuk belysning när du bara ska använda toaletten mitt i natten.

Förutom att sätta färg på väggarna, att byta ut blandare eller spegel kan även en liten matta förändra hela intrycket i den lilla gästtoan. Det behöver inte bli en totalrenovering bara för att något behöver förändras och bli mer inbjudande, ofta är det detaljerna som gör hela rummet. Möjligheterna är många när det kommer till kreativitet och fria tyglar!

- Annons -