Huslivet: Solceller
Lars Jansson började fundera på solceller redan för fem år sedan. Då tyckte han sig inte få ihop den ekonomiska kalkylen. Men nu sitter det 45 solceller på taket till villan utanför Halmstad. Efter noggrann research känner han sig väldigt belåten med en investering som han ser flera poänger med.
Villshärad är en liten tätort utanför Halmstad, beläget längs en prydlig sträcka västskusk strand. Området har en blandning av sommarstugor och villor där han och hustrun Toril Hoggen bor i ett enplans stenhus från 1992 med sadeltak och svarta nymålade pannor. 60-plussarna med utflugna barn har områdets färskaste solceller, men de är knappast ensamma i kvarteren om att ha investerat i sådana.
– Grannen längre ner på gatan satte upp solceller och då började jag prata med honom om dessa. Jag har haft det i bakhuvudet i flera år. Jag jobbar som teknisk säljare inom pappersindustrin och har alltid haft ett teknikintresse och jag har räknat på detta tidigare, men det slutade alltid med att jag undrade om det var värt det. Sedan stack kilowatt-timmarna iväg. Jag hade rörligt avtal, allt blev dyrare. Så jag började begära in offerter I september bestämde vi oss.
Lasse Jansson gick grundligt tillväga. Han kontaktade två stora nätägare och hade hemma två andra leverantörer som kollade på taket och räknade på saken. Han bestämde sig till slut för företaget Kopernicus.
– Leverantörerna var sympatiska, förtroendeingivande och bra. Men Kopernikus hade en glas-glas-lösning som standard vilket vi ville ha. Det är alltså glas både mot solsidan och mot taket. Det har historiskt funkat bäst och gett bäst totalekonomi. Dessutom var det här en lokal leverantör och med glas-glas så var garantitiden lång, 30 år.
ag fick dessutom mycket hjälp när jag ringde och frågade om saker. Beslut togs. Det första beskedet var installation i slutet av året. Det dröjde några veckor till.
Läs också: Färdiga husmodeller för en mindre budget
Alla branscher har haft utmaningar i pandemitider. Men när det väl var dags gick det raskt. 3,5 dagar för montering, en halv dag för att koppla in elen. Några avslutande timmar med nätleverantören E.ON. Det här var några veckor in i februari.
Har du just satt upp solceller på ditt tak i dessa tider av energidebatt så är det ungefär som om du precis skaffat hund. Du möter och pratar med en massa människor som du förmodligen aldrig hade pratat med annars. Lasse Jansson kan se hur nyfikna passerande kastar blickar upp mot hans tak. Och när samtalen startar landar de nästan uteslutande i en och samma fråga: Hur lång återbetalningstid räknar du med?
– Och den har jag förstås räknat på också. Det beror ju självklart på statens villkor och spotpriset på Nordpol, men på omkring tio år ska investeringen ha betalat sig. Och efter det är det ju rena vinsten. Men jag tänker mer på investeringen som sådan än på återbetalningstiden.
Det är ingen som frågar dig om återbetalningstiden om du köpt en bil. Det här höjer värdet på vårt hus. Om några år när elbilarna fått ännu bättre batterier så kommer investeringen att betala sig ännu bättre. Dessutom gillar jag miljöaspekten, det känns bra att ha investerat i något som inte är fossilt och betungar miljön.
Enligt greenmatch.se, som erbjuder offertunderlag på gröna energikällor från leverantörer över hela landet, är ett genomsnittligt pris för ett solcellspaket på 10 kW 156 000 kronor.
Avdraget för grön teknik ger en rabatt på 14,55 procent. Vill du ha en laddbox till din bil så är rabatten för denna i dagsläget 48,5 procent. Lasse Janssons 45 solceller täcker en takyta på runt 80 kvadratmeter, och beräknas producera 15 000 kWh per år.
– Vi har redan sålt överskottsel Solen har varit uppe från dag ett, så investeringen har redan visat sig från sin goda sida. Man får Nordpols timpris per kilowatt-timma, och ibland något mer.
–Man blir inte självförsörjande men man blir mindre beroende och det är en annan av fördelarna. En del undrar om jag tycker att huset blivit fulare men solcellerna stör mig inte alls. De är svarta som våra pannor och smälter in bra.
Marcus Thoresson, säljare på Kopernicus, säger att intresset för solceller formligen har exploderat det senaste året.
– Det är sanslöst mycket förfrågningar nu. För tio år sedan var det mest teknikintresserade early adopters som hörde av sig, men nu är det verkligen vanliga Svenssons utan teknikintresse och en massa pengar. Och folk ser solceller som den långsiktiga investering det ska vara.
Det är inte som att byta bil. Det här är mer som att byta tak. När sakerna väl ligger på plats så byter du inte. Lars Jansson har varit en mycket frågvis kund och sådana gillar vi för de personerna vet verkligen vad de köper i slutändan.