Allt fler sätter in braskaminer i sina hus – både för mysfaktorn och för att sänka värmekostnaderna.

— Vi njuter av att snabbt få några grader varmare i rummet, säger familjen Hallengren.

Braskaminer

Trots det rådande konjunkturläget, där många företag tvingas skära ner, har försäljningen av braskaminer ökat med cirka tio procent i år. De flesta braskaminer som finns på marknaden har hög effektivitet. De är nittio procent renare än de gamla kaminerna och öppna spisarna, och fyrtio procent effektivare. Enligt Naturvårdsverket är braskaminer en miljömässigt bra energiform som inte bidrar till växthuseffekten.

— Det bästa med braskaminen är den goa värmen, säger Ida Hallengren från Ramdala utanför Karlskrona.

På ovanvåningen har familjen sitt allrum där de kopplar av. Eftersom det redan fanns en murstock i huset blev det en avgörande faktor för placeringen av braskaminen.

— Vi valde att sätta braskaminen i tv-rummet. Där ser vi elden och kan njuta av den. Att kunna lägga i lite ved och snabbt få upp temperaturen i huset när vi har ruggiga höstdagar känns lyxigt, säger Ida Hallengren.

Björn Valentin, ordförande i Svenska Brasvärmeföreningen, berättar att efterfrågan är stor på braskaminer med stora glasytor där man kan se elden från flera håll. Braskaminer i täljsten är också populära. De tar lite längre tid att värma upp och håller därför värmen lite längre. Trenden går också mot lite större eldstäder och en tilltalande design är ofta helt avgörande för köparen.

— För oss var det viktigt att braskaminen hade snygg design och var effektiv. Vi är jättenöjda och funderar nu på att installera en braskamin även i köket. Vilken modell vi väljer har vi inte bestämt än, säger Ida Hallengren.

Det bästa är den goa värmen bild 2

Nestor Martin D33, 23 900 kronor, kaminexperten.se

 

Det bästa är den goa värmen bild 3

Attityd 200, 22 900 kronor, spismiljo.se

Det bästa är den goa värmen bild 4

Camina Art Mystica, 22 900 kronor, camina.se

 

Det bästa är den goa värmen bild 5

Handöl 32, 18 700 kronor, nibefire.se


5 VIKTIGA TING OM BRASKAMINER
√ Gör en bygganmälan till din kommun i god tid.
√ Tänk igenom placeringen noga, helst så nära taknock som möjligt men också på en plats i huset där du kan sitta ner och njuta av brasan.
√ Kostnader tillkommer för bygglov, golvskydd, skorsten, taksäkerhet och installation. Rot-avdraget gör att du endast betalar halva installationskostnaden.
√ Anlita fackman för säker installation. Tänk på att begära in offert före köp.
√ Kontakta sotare för besiktning av kaminen innan du börjar elda.

Av Tina Lindström Carlsson