Har du några energitjuvar hemma?
Vad kostar det egentligen att ha en lampa tänd? Och vad i hemmet drar mest el? Här har vi samlat några exempel på vad man får betala för att använda olika hushållsprylar under ett år.
Effekten hos olika produkter kan variera beroende på ålder och fabrikat. Vi har använt oss av ett medelvärde. Elräkningen innehåller förutom själva förbrukningen också moms, nätavgifter och energiskatt. Beroende på individuella avtal kan förhållandet mellan rörligt och fast pris variera men i tabellen är det totala elpriset för en villaägare uppskattat till 1,50 kr per kWh.
Villalivet pratar med…
Anna Alisson, energi- och klimatrådgivare i Karlstads, Hammarö, Kil och Grums kommuner.
Vad kan en villaägare göra för att få ner energiförbrukningen? Vad ger normalt störst effekt?
Man kan ofta minska sina energikostnader med 15–50 procent genom att utföra olika energieffektiviseringsåtgärder. Att göra en budget för huset utifrån driftkostnader, där utförda effektiviseringar bekostar nya energiåtgärder, höjer husets värde markant jämfört med att nöja sig när den första åtgärden är genomförd. Ett bra tips är att skapa ett konto dit man månadssparar och där pengar tas för att betala husets driftkostnader. Om man fortsätter att återinvestera och månadsspara år efter år så har man till slut kunnat genomföra alla åtgärder, som t. ex fönsterbyte, med driftsbudgeten istället för att använda lånade pengar.
Är det skillnad på vad man bör göra i ett gammalt och ett nyare hus?
Ja, på ett nyare hus behöver man oftast inte se över klimatskalet lika mycket som på ett äldre hus.
Finns det regionala skillnader i råden?
Beroende på var i landet man bor? Sverige har många olika klimatzoner och självklart blir husets klimatskal och uppvärmning allt mer betydelsefullt ju längre norrut man kommer. Men andra saker påverkar. I områden där det finns fjärrvärme, ofta i tätorter, är det många gånger ett miljömässigt bra val eftersom de flesta fjärrvärmeverk i dag eldas med biobränsle. Bor man mer lantligt är det mer vanligt med pellets, vedpannor, kaminer eller värmepumpar. Har man tillgång till egen skog är en vedpanna ett bra och ekonomiskt val. Både ved och pellets är miljövänliga eldningsalternativ.
Om man specifikt vill vara mer klimatsmart som villaägare – vad kan man göra?
En viktig sak är att försöka se till så att värmesystemet klarar att värma upp huset utan stöd av elpatronen då många hus idag, även nyare, behöver tillsats av elpatronen under vintertid.
Något annat bra tips för villaägare?
Skaffa en timavläst elmätare hos din elnätsleverantör, vilket ofta är kostnadsfritt. Sedan kan du gå in och jämföra förbrukningen vid olika tider på dygnet, olika säsonger och även vid olika utomhustemperaturer för att se om värmesystemet är effektivt eller inte. Om du har några funderingar om energi eller klimat bör du ringa din lokala energi- och
Energimyndigheten är en statlig myndighet som bidrar med fakta, kunskap och analyser om användning av energi i samhället. www.energimyndigheten.se