Skorstensfri kamin och dess för- och nackdelar

Funderar du på att köpa en skorstensfri kamin? Utbudet av skorstensfria braskaminer har fullkomligt exploderat de senaste åren. Både design och funktion gör att allt fler väljer denna värmande inredningsdetalj. Här skriver vi om för- och nackdelar med en skorstensfri braskamin!

Ingen eld utan rök, eller? Riktigt så enkelt är det faktiskt inte idag. De senaste skorstensfria braskaminerna ger dig alla fördelar utan vare sig rök eller skorsten – bara en varm, sprakande eld. En bättre stämningsfaktor än en eldstad är svårt att föreställa sig. Nu kommer hösten och vintern med stormsteg. En braskamin skapar värme, ljus och trivsel i hemmets trygga vrå.

Kamin utan skorsten? Så funkar det!

Bränslet man använder i en skorstensfri kamin är bioetanol och vid förbränningen skapas lågor som ser ut som en öppen eld. Lågorna i sig alstrar förvisso värme, men det är inte mycket. En timmes eldning kräver ungefär en halvliter bioetanol och priset på bränslet ligger på ungefär 30 kr/l. Det kostar alltså en del att hålla elden brinnande. Veden man lägger dit är dekorativ och är oftast gjord i keramik.

Skorstensfria braskaminer ska i första hand ses som värmande och stilfulla inredningsdetaljer, inte som kompletta värmesystem för att värma upp ett helt hus. För detta ändamål krävs både skorsten och rökgångar.

För- och nackdelar med skorstensfritt

Använder man sin skorstenskamin främst som en mysig inredningsdetalj kan man överväga att göra den skorstensfri. Fördelarna är många; de kräver minimalt med underhåll och de är bättre för miljön!

Fördelar

  • Ingen sotbrand. Skorstensfria eldstäder ger inte ifrån sig några farliga gaser. Det som förbränns för att skapa eldslåga, ljus och värme är bioetanol. Många olyckor i hemmet sker på grund av inandning av farlig vedeldad rök.
  • Minimalt underhåll. En av de klart största fördelarna med kamin utan skorsten är den enkla utformningen. Du behöver inte tänka på att elda rätt, öppna ventiler eller skräp från aska.
  • Stort utbud. De har blivit omåttligt populära och kommer i olika utformningar och funktioner. Det finns skorstensfria braskaminer som är små nog att ta med upp till fjällstugan. Det finns bordsvarianter, väggvarianter och golvvarianter av skorstensfria eldstäder.
  • Mobiliteten. Det är bara en fråga om utrymmet, annars passar skorstensfri braskamin var som helst.

Nackdelar

En klar nackdel med skorstensfria braskaminer är bränslet. Jämför du pris med värmeeffekt och hur lång tid ved brinner i jämförelse med bioetanol kommer du snabbt inse att det är en ganska dyr affär om du skall låta din skorstensfria eldstad brinna under större delen av dygnet. Därför är detta inget bra alternativ om du tänker ha en skorstensfri eldstad som primär värmekälla för uppvärmning. Enda nackdelen är alltså kopplat till användningsområdet. Tänk därav igenom hur, var och på vilket sätt du ämnar använda din skorstensfria kamin.

Vilken skorstensfri kamin ska du välja?

Att välja vilken skorstensfri kamin som passar ditt behov är en fråga om yta. Mät upp ungefär hur mycket plats du kan tänka dig att braskaminen får ta, både i djup, höjd och bredd. Ett bra sätt är att fota den tilltänkta platsen eller rummet där den ska stå och ta med sig fotot till en butik där skorstensfria eldstäder säljs. Föreställ dig med hjälp av fotot vilken av modellerna som kan passa. Är tanken att den skall kunna stå både i vardagsrummet och på altanen? Kontrollera i så fall att modellen fungerar både inomhus och utomhus. Precis som med allt annat lönar det sig att söka runt på nätet och jämföra olika företag vad gäller utbud och priser. Utbudet är som sagt stort idag. Om du köper över nätet, kolla upp ångerrätt, returer och garantier.

Vad kostar det?

Priserna på skorstensfria kaminer varierar kraftigt mellan olika modeller och storlekar. Det finns enkla bordsvarianter för runt 1000- lappen och stora eldningsfria kaminer som kan användas som rumsavdelare i glas. De sistnämnda kostar betydligt mer; runt 30.000-40.000 kr. Sedan finns det ett stort utbud i mellanprisklassen på mellan 15.000-20.000 kr.

Installationskostnaden är i princip noll kronor, eftersom skorsten inte behövs och bränslet är av bioetanol. Ingen ved behöver huggas! Fördelen med skorstensfria braskaminer är att de varken sotar ner möbler, tak eller väggar. Detta möjliggör att den kan i princip ställas varsomhelst i ett rum. Därmed är samtliga skorstensfria eldstäder mer eller mindre flyttbara.

Alternativ till skorstensfria kaminer

Vilka alternativ finns det? Har du en gammal öppen spis i ditt hem men vill slippa underhålla skorstenen kan du istället placera stora blockljus i eldstaden. Det skapar den mysiga, varma känslan som en liten brasa kan ge. Du slipper både rökproblem och köpa/hugga ved. Ett annat alternativ är att investera i en stor och fin kandelaber!

Vi på Villalivet önskar dig en riktigt mysig höst!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -