- Annons -

Fråga:

Jag läste i er tidning om disiga fönsterrutor. Vi har en nybyggd villa med 3-glasfönster. Vid väderomväxling blir en del av dessa fönster disiga/dimmiga på utsidan! Se bifogad bild. Våra två grannar – även deras hus är nybyggda – har samma problem. Ingen kan förklara varför det blir så här. Kan ni?

Svar:

Att döma av bilderna ser det ut som utvändig kondens. Era fönster och fasad är så välisolerade att när det blir skarpa skiftningar i temperatur in- och utvändigt hänger inte fönstren med att anpassa sig och det blir då en dimma.

Kondensen är vanligaste under våren och hösten. På nybyggda villor finns oftast inte heller någon växtlighet nära husfasaden som t.ex. Buskar eller träd som annars kan skydda mot detta. Ett tydligt exempel blir om man har en markis utanför något fönster, då minskar förekomsten av kondens.

energifonster.nu, under fliken fakta, kan du läsa vidare om utvändig kondens. Kondens kan vara störande men är också ett sundhetstecken på att ni har ett välisolerat hus och bra fönster!

Se vårt utbud av fönster i produktguiden

Elin Richardsson Produktchef på Hemmafönster

- Annons -