Vad händer med elpriset?

Vad händer med elpriset?

Vi har haft en period av historiskt höga elpriser, rubrikerna är många och frågorna ännu fler. Vems fel är det, när tar det slut och hur gör man egentligen med elavtalet som löper ut?

Villalivet ringde upp Magnus Thorstensson, elmarknadsexpert på Energiföretagen, för att få koll på läget och inte minst, få svar på hur det egentligen hänger ihop.

– De höga elpriserna beror till största del på höga naturgaspriser i Europa, eller egentligen i hela världen, berättar Magnus. Stora delar av Europa använder naturgas för uppvärmning och där har vi gaslager som inte hunnit fyllas upp efter förra årets långa och kalla vinter så det finns ett uppdämt behov.

Läs mer: Insändare: Reaktion på artikel om höga elpriser

När tillgången på naturgas är låg går man i stället över till att elda med kol, då går kolpriserna upp, koleldningen leder till att det behövs fler utsläppsrätter och då blir de också dyrare. Allt hänger samman och gör att prisnivån trycks upp.

Vad kan man då göra för att påverka sin elräkning?

– Det man absolut ska göra är att se till att ha ett avtal, att ligga som anvisad kund är principiellt dyrare än vilket annat avtal som helst. För den som kan flytta sin användning kan det också finnas några kronor att spara.

Elpriserna bestäms dygnet innan och den som är intresserad kan själv gå in på Nord Pool och se elpriset för det kommande dygnet.

Läs också: Timpris el: Din ultimata guide till att förstå elpriset

Tillgång och efterfrågan

Precis som så mycket annat styrs elpriset av tillgång och efterfrågan, här i Sverige handlar det till stor del om att förflytta elen från producent till konsument. Med en begränsad överföringskapacitet har  vi har svårt att få ner elen som produceras i norr till söder, vi måste med andra ord importera från Europa.

Höga bränslepriser

– De höga elpriserna beror till största del på höga naturgaspriser i Europa, eller egentligen i hela världen, berättar Magnus. Stora delar av Europa använder naturgas för uppvärmning och där har vi gaslager som inte hunnit fyllas upp efter förra årets långa och kalla vinter så det finns ett uppdämt behov. Och Europa är inte självförsörjande på gas, de stora leveranserna kommer från Ryssland med allt vad det innebär.

När tillgången på naturgas är låg går man i stället över till att elda med kol, då går kolpriserna upp, koleldningen leder till att det behövs fler utsläppsrätter och då blir de också dyrare. Allt hänger samman och gör att prisnivån trycks upp.

Väder och vind

Den förnybara elen i form av vind- och vattenkraft är väderberoende, vilket innebär att en torr sommar ger sämre tillgång till vattenkraft och brist på vind lägre produktion i vindkraften, 2021 var vindkraftsproduktionen hela 40 % lägre än ett normalt år.
– När vi går över på större mängd förnybar el får vi en variation i produktionen, berättar Magnus, den är helt enkelt inte planerbar. Då blir det svängningar i elpriserna med högre toppar och lägre dalar.

Vad tror du om elpriset framöver?

– Vi som branschorganisation kan inte göra någon prognos på elpriset men vi det att det är mycket som spelar in, om det är varmt eller kallt på kontinenten och vad som händer med gaspriserna? Så snart EU godkänner öppningen av Nordstream 2 kommer priserna sannolikt att sjunka, men när det händer är ingenting vi vare sig vet eller kan påverka.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -