- Annons -

Barntapeter och tema – inred funktionellt till barnen

Stjärnhimmel, vilda djur eller kanske både och? När det gäller barnrummet behöver du inte sätta några gränser för fantasin! Här följer tips om vad som är bra att tänka på när det gäller inredning, val av färger och barntapeter.

Vi på Villaliv tycker att inredning av barnrum är desto roligare än att inreda resten av hemmet! Det räcker med att kasta ett snabbt öga på barntapeter till exempel – de har massor av roliga mönster, färger och motiv som väcker leksinnet till liv!

Inredning barnrum – vilken stil gillar barn?

Barn älskar färger och mönster. Redan från bebisåldern hjälper färger barns hjärnor att utvecklas, vilket ger ännu en anledning till att inreda färgglatt. När du inreder barnrummet kan du därför låta fantasin flöda fritt. Du behöver inte tänka på att saker ska matcha eller passa ihop perfekt. En kul idé är att utgå från ett tema som barnet får vara med och bestämma. Ett tips är att ta inspiration från ett barns intressen och idoler i inredningen och på så vis kanske ha djur, disneykaraktärer eller rymden på väggarna. Utifrån det valda temat för rummet kan du sedan bygga på med fler element som passar till, kanske en ladugård till kossorna, ett slott till stjärnhimlen eller stjärnbilden orion i taket. Ett tema gör det således lättare att välja övrigt utseende, som färg på golv, tak och väggar. Det kan vara smart att försöka inreda rummet så att det är möjligt att enkelt förändra i enlighet med att barnen växer. Det är dyrt att göra om barnrum så tänk till ordentligt, intresset för ladugården och kossor kanske inte håller i så många år.

Ett grafiskt mönster med färg kan bidra till ditt barns utveckling

Vilka barntapeter är mest populära?

När det gäller barntapeter fungerar det mesta. Randigt, prickigt, världskartor, naturmotiv och barntapeter med djur brukar vara populärt, eller att låta barnet bestämma tapet efter favoritfärg. Är du en lite mer kräsen förälder kan du då ta en färgnyans som smälter snyggt in i det resterande hemmets inredningsstil. Barntapet med just djur är något som ofta går hem och passar med det mesta, men även en fototapet med eget motiv kan vara roligt. Varför inte göra en fotovägg med bilder på familjen, från utflykter eller högtider? Andra idéer är att sätta upp en bård med alfabetet eller siffror. Vill du inte ha tapeter, funkar det även bra att måla väggarna. Då blir det dessutom enkelt att hålla efter med trasa om kladdiga barnhänder varit framme på väggen. Med tanke på att leksaker och barnmöbler ofta är färgglada kan det även fungera med helvita väggar. För den förälder som vågar och vill kan en kul idé vara att istället för barntapeter måla vitt på en vägg och låta barnet själv dekorera väggen med penslar, kritor eller schabloner som sedan enkelt går att måla över.

Varför inte låta barnen rita sin egen tapet?

Inredning barnrum – att tänka på

Något som är viktigt att tänka på är att rummet ska inspirera till lek och stoj, samtidigt som det ska vara en trygg plats där barnet kan varva ned med pyssel, sagostunder eller läxläsning. Inte bara teman och färger är viktiga, utan även vad som faktiskt finns i rummet och underlättar vardagen. Förvaring är en nyckel för att hålla det snyggt i rummet, så att ni enkelt kan stuva undan leksaker som inte används och snabbstäda på ett kick. Att vissa leksaker eller mjukisdjur står framme och uppradade gör bara stilen personlig, men se till att det finns hyllor att ställa dem på så att golvytan blir fri. Att ha en stor låda under sängen är också ett bra tips för enkel förvaring. Detaljer som textilier och belysning är ofta viktigare än många tror. Ett bra överkast håller smuts borta från sängkläderna och en mjuk matta gör att golvet blir inbjudande att sitta på, och skyddar även små ryggar om det skulle hända att någon råkar somna till mitt i leken. När det kommer till belysning ska rummet helst ha både god takbelysning, riktade lampor för läsning och pyssel, kanske något roligt som en ljusslinga och självklart några nattlampor så att barnet alltid känner sig trygg. Balansen mellan lek och trygghet är det viktigaste för att barnrummet ska bli lyckat!

- Annons -