[emaillocker]Det är inte bara trendigt med en sänggavel i sovrummet, det är snyggt och praktiskt också. Men hur hittar du rätt huvudgavel för dig och din säng? Läs mer om våra tips här och hitta rätt i vimlet av sänggavlar som finns att tillgå![/emaillocker]

sänggavel

Förutom att vara en cool inredningsdetalj är en sänggavel i sovrummet en praktisk möbel. Mot denna kan du luta dig när du läser i sängen om kvällen, och dricker kaffe på morgonen – för bästa bekvämlighet och utan märken eller fläckar på väggen bakom. Dessutom får ditt sovrum en personlig prägel och en ombonad känsla, vare sig det är en sänggavel i stoppat tyg, trä eller läder. En sänggavels fördelar är bland andra dessa:

 • Skyddar väggen från sängen och från fläckar
 • Lyfter upp sängen från golvet och ramar in den
 • Sätter stilen i sovrummet med sin design

Det gäller bara att hitta rätt gavel för just dig och ditt sovrum.

En huvudgavel med komfort eller design?

Det finns massor av huvudgavlar att välja på: en hel uppsjö av modeller i olika design och material. Hur ska du välja, och vad tänker du kring komfort och design? Ska den vara skön att luta sig mot eller är det viktigare att den är snygg att titta på? En sänggavel i metall är inte lika bekväm som en mjuk variant, om än snygg. Förhoppningsvis finns det en gavel som uppfyller båda dessa checkboxar. En i stoppat tyg, i en färg som verkligen tilltalar dig och passar in i rummet i övrigt? Eller en i vackert träslag som du för komfortens skull pallar upp kuddarna mot när du sitter i sängen?

Hur stor ska en sänggavel vara?

Här finns det egentligen inga fasta regler. En gavel kan vara inbyggd i väggen och täcka hela rummets ena sida, eller vara i exakt samma mått som sängens bredd. Den kan vara hög med inbyggd belysning, bokhylla och tavellist. Den kan vara så låg att du kan luta huvudet mot kanten av den. Det är helt upp till dig, din stil och dina behov – det är vad som avgör storleken.

 • Måtta gärna när du sitter i sängen vad som är bekvämt när det kommer till höjden på gaveln.
 • Tänk på att ju högre din säng är, desto högre behöver din sänggavel vara. Du vill inte att den ska vara för kort och obekväm.
 • En bredare gavel skapar en sofistikerad look, som känns igen från både inredningsmagasin och moderna hotell. Den sticker ut på båda sidor om sängen, med råge.
 • En sänggavel i järn som ramar in sängen perfekt i bredd och höjd, ger en rustik och romantisk känsla till ditt sovrum.

sänggavel

Fast eller fristående huvudgavel till sängen?

Ibland kan det vara smart att köpa sänggavel på samma gång som du köper en ny säng, då kan dessa ingå i samma set och matcha varandra i både material och storlek. Det gör att de funkar ihop, har samma mått samt att gaveln är fäst i sängen. Däremot kan det betyda att du blir lite begränsad i ditt val av sänggavel.

Om du istället tittar efter en fristående gavel har du mycket att välja på. Se bara till att måtten är rätt så att gaveln passar din säng. En för liten sänggavel är varken praktisk eller inredningsmässigt snygg.

Olika typer av sänggavlar att välja på

Ja, det finns som en hel del huvudgavlar på marknaden, och eftersom möbeln är så pass trendig hittar du varianter lite varstans. Dessutom finns det en radda videor som visar hur du kan designa och bygga din gavel helt på egen hand. Så, vad finns det då för olika typer av sänggavlar att välja på?

Mjuk sänggavel i tyg

Denna är oftast i stoppat tyg, mjuk och bekväm att luta sig mot och skapar snabbt en ombonad känsla. Här finns väldigt många alternativ för dig att välja på. Allt från tyg och stoppningsmängd till mönster och färg. En stoppad sänggavel i sammet ger en lyxig look till rummet samtidigt som ljud dämpas av textilien. Minimalistiska gavlar i linne är väldigt populära och kombineras ofta av mässingsspikar som inramning. Låt din fantasi flöda.

Sänggavel i läder

Är du snarare ute efter en modern, stilren gavel? Då är läder ett bra material att jobba med. Det skapar snabbt en snygg kontrast mot all textil som annars dominerar rummet. Luta en kudde mot lädret för högre komfort och värme, då materialet annars kan kännas svalt mot huden.

sänggavel

Trägavel till sovrummet

När det kommer till trägavlar kan du variera dig stilmässigt i all oändlighet. Här finns varianter som sätter en lantlig touch på ditt sovrum, likväl de som för in populära “mid century modern”-känslan i rummet. Varför inte minimalistisk råspont, träplankor i valfri färg, eller sammetslent, böjt trä á la New England? Om du är riktigt händig snickrar du den själv, då kan du verkligen anpassa alla mått efter hur du vill ha det. Material som finns att välja på är bland andra:

 • Valnöt
 • Ek
 • Gran
 • Furu
 • Mahogany
 • Rosenträ
 • Björk

Sänggavel i järn

Här kommer den romantiska, lantliga sänggaveln i svart järn för mångas inre blick. Inte så konstigt. Detta är en älskad klassiker som aldrig blir omodern. Perfekt för barnrum och går enkelt att kombinera med ljusslingor eller klättrande murgröna.

Inbyggd sänggavel med förvaring

Den händiga personen kan med fördel platsbygga sänggaveln i sovrummet. Denna kan till exempel målas i rummets väggfärg och dölja både förvaring och smarta hyllplan. Få plats med böcker, tavlor och tekoppar på denna gavel.

Lycka till i valet av sänggavel. Hoppas våra tips hjälper dig på vägen!