Soffguide: välj rätt soffa för dig!

[emaillocker]Se till att du väljer rätt soffa som passar både dig och ditt hem. Eftersom det är ett större köp är det smart att tänka till lite, och vi går igenom bra tumregler att ha i åtanke när du ska välja soffa.[/emaillocker]

välja soffa

En soffa är en viktig möbel i ett hem. Det är en samlingspunkt för familjen, en plats för återhämtning och ro, men också en plats där gäster kommer samlas och få ett intryck av ditt hem. Samtidigt som den ska vara estetiskt tilltalande bör den hålla för slitage och vara minst lika skön. Här nedan är några saker att tänka på när det är dags för dig att köpa ny soffa. Kortfattat är detta det du ska tänka på:

  • Storleken på soffan – hur många ska få plats?
  • Hur bekväm den är – du ska kunna sitta där länge
  • Vad för material den är i – behöver den regelbunden skötsel och får den lätt fläckar?
  • Utseende och form – är den snygg och passar rummet?

Hur stor ska soffan vara?

Förutom att du ska kunna lägga dig och lura räv i soffan på ett bekvämt sätt ska möbeln passa in i rummet. Här ska alla familjemedlemmar få plats utan att det blir bråk. Har du en stor familj? Då är tipset att antingen köpa två soffor eller en större hörnsoffa. Komplettera gärna med en fåtölj och sittpuffar så har du en mysig soffgrupp!

  • Kontrollera alla dimensioner innan soffköp. Lita inte till ditt ögonmått här, ta fram måttbandet och mät innan du köper en soffa. Kan dörren in till rummet öppnas när soffan är på plats, eller stöter den i? 

Provsitt alla soffor som är intressanta

Givetvis måste soffan du köper vara skön och bekväm att sitta i. Det är ändå en av de främsta, mest utmärkande egenskaperna med denna typ av möbel. Här ska du och din familj kunna sitta och titta på film eller bara slappna av, utan att det börjar göra ont i ryggen.

Se till att soffan har en bra höjd på ryggstödet. Den ska även vara tillräckligt lång för dig som gillar att sträcka ut dig i soffan, samt vara så mjuk som du och de i ditt hushåll föredrar.

välja soffa

Vad för material vill du ha soffan i?

Är du ute efter en soffa i ett tåligt och slitstarkt material, som tål borttagning av svåra fläckar och inte bleknar i solljus? Satsa då på ett syntetiskt material, tyg som enkelt går att ta av och tvätta i tvättmaskin med fläckborttagare. En sådan typ av klädsel kan även bytas ut, eller lagas. Det ger din soffmöbel en helt annan hållbarhet, än till exempel naturmaterial.

Fördelar och nackdelar med olika soffmaterial

  • Läder är vacker och stilrent – men ibland kallt att sitta på och svettigt om sommaren
  • Konstläder är mer hållbart att använda än skinn – men inte alltid lika charmigt
  • Tyg gör det enklare att variera mönster och färger på soffan – har inte alltid en lika exklusiv känsla som exempelvis läder

Praktiskt vs. estetiskt i soffväg

välja soffa

Alla vill vi ha en vacker soffa. Här har du alla chanser att välja färg, material, design och form som tilltalar dig. Det är trots allt en central del i ett rum och mångas ögon kommer dras till den. Men tänk på att vissa vackra material inte är de mest praktiska. En soffa i sammet är underbar att fästa ögonen på, men tyget drar till sig ludd och hårstrån som en dammsugare. Har du katt och hund kan du direkt lägga en sådan soffa åt sidan. Den kommer inte vara fin länge.

Har du drömmar om en beige eller cremevit soffa? Kanske i läcker italiensk design? Ja, det låter ju underbart. Men om du har småbarn kommer snart denna dyrgrip vara fläckig och förstörd. 

Lycka till med soffvalet, hoppas våra råd och soffguiden hjälper dig i jakten på drömsoffan!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -