- Annons -

Våga välj ett svart kök

Att renovera kök är verkligen ett speciellt område när det gäller att fixa i huset. Det är mycket som ska klaffa och stämma överens med ens önskningar och förväntningar. Dessutom ska det förstås vara funktionellt och fungera som en skön plats i huset där familjen och vännerna kan mötas och umgås. När man planerar för ett nytt kök har man massor att välja bland idag. Många företag och butiker erbjuder sina kunder kompletta kök och det är därför lätt att gå vilse i den djungel av produkter som finns på marknaden. Här gäller det med andra ord att veta, eller i alla fall att komma fram till, vad man söker.

En trend som kommer allt mer när det handlar om kök är kulören svart. Ett kök baserat på mörka kulörer är det alltfler som fastnar för och i den här artikeln kommer en djupare titt på detta.

inreda svart kök

Varför ska man välja ett svart kök?

Många tänker säkert att ett mörkt kök måste kännas just väldigt mörkt och dystert. Detta är troligtvis den främsta anledningen till att man väljer bort denna kulör helt när man planerar för sitt nya kök. Här bör man dock tänka utanför ramarna lite. Det handlar förstås om ett helt sammanhang, där man får ha hela konceptet i åtanke. Självklart blir det mörkt om precis allt i köket är just mörkt. Det viktiga här är att på bästa sätt lyckas kombinera kulörerna för att åstadkomma ett lyckat resultat.

Det som fungerar allra bäst är att kombinera svart med vitt. Genom att göra detta får man behålla en hel del ljus i köket, samtidigt som man skapar en dynamisk motpol. Om man tänker efter har man säkert sett många exempel på samspelet mellan mörka och ljusa kulörer och hur de kan komplettera varandra på ett väldigt effektivt sätt. Är man ute efter ett rum där det “händer” mycket designmässigt är man definitivt på rätt väg här!

svart kök i lägenhet

Planera det nya köket

Ja, precis som det står i rubriken – planera det nya köket. Det är förstås viktigt att allt blir precis som man tänkt och att det samtidigt blir funktionellt riktigt. Finns det några frågetecken kring vad som går att utföra bör man alltid rådfråga någon kunnig som kan hjälpa till. Fråga exempelvis i den butik där det är tänkt att man ska göra inköpen. Det är alltid tråkigt att behöva tänka om i ett alltför sent skede när man trodde att allt var genomförbart. Av den anledningen rekommenderas varmt att man noggrant ritar upp det tilltänkta köket, eftersom man redan här kan fånga upp tveksamheter och eventuella frågeställningar. När man gör ritningen kan man också fundera över vatten och el, om ombyggnaden kräver sådant arbete. Tänk dock på att man alltid måste anlita en auktoriserad firma för jobb som har med vatten och el att göra.

Så, hur ska det svarta köket se ut? Som redan nämnts blir resultatet allra bäst om man lyckas kombinera mörkare och ljusare kulörer på ett bra sätt. Det handlar om proportioner. Har man mycket svart i, exempelvis, köksskåp och möblemang kan det vara bra att väga upp detta med exempelvis ett ljust golv. I detta fall kan man också med fördel ha en bänkskiva av en ljusare kulör. Vitmålade väggar gör också att rummet fortfarande känns ljust och inbjudande, trots större mörkare designelement.

inspiration svart kök

Glöm inte bort att fundera över vitvarorna, som absolut inte behöver vara vita; här finns det en mängd kulörer att välja bland vad gäller kyl& frys, ugn och annat. Att exempelvis satsa på vita köksskåp och en mörkare färg på vitvarorna skapar en spännande och snygg dynamik i köket.

Tänk också på att kulörskillnaderna även sitter i inredningsdetaljerna; både de stora och de små. Taklampor i en mörkare kulör som möter en ljusare bänkskiva är ofta riktigt snyggt. Har man svarta stekpannor och kastruller, och har dessa hängande framme i köket, får dessa en diskret och snygg tillvaro i kontrast mot en ljusare vägg. Glöm heller inte de lösa, mindre föremålen i köket; salt- och pepparkvarnar i kontrasterande färg kan också vara riktigt läckert.

- Annons -