- Annons -

Kristina Digman är det senaste stjärnskottet på barnbokshimlen. Hon har fått Elsa Beskowplaketten för sina varma sagoillustrationer och hon har ställt ut på svenska ambassaden i Tokyo. En stor del av hennes vardag är bilderböcker, mässor, utställningar och föredrag men vad gör hon däremellan? Jo, hon är hemma i drömköket med sina barn.

 

Skola på landet

Kristina bor i en gammal slottsskola. Det är en anrik stenbyggnad, vackert belägen i södra Halland, med utsikt över ängar och skog. I forna tiders skolor, särskilt på landsbygden, bodde lärarparet på övervåningen, så även i denna skola. De gamla skolsalarna på bottenvåningen används nu som ateljé och härliga utrymmen för ungarnas alla lekar. Hemmet utstrålar trivsel och äventyr. Med åren slits dock även den stabilaste av byggnader och även köket. Här ville Kristina ha en inredning som passade in i atmosfären. Gärna moderniteter men de behövde inte vara så synliga.

Ritade skafferiet

Det blev ett lantkök alltså. En gammaldags, djup porslinsvask och matchande kran blev pricken över i:et. Väggarna klädde hon delvis med pärlspont som hon målade vit. Eftersom hon är bra på att rita vågade hon sig på att rita och bygga ett eget skafferi i pärlspont. Till det porslinsknoppar. Till golvet valde hon en linoleummatta med stora svarta och vita rutor. Vitvarorna fick bli vita för att smälta in i det övriga. På väggen har hon hängt ett gammalt medicinskåp och fyllde med det japanska porslinet. Mitt på golvet ställde hon ett kvadratiskt matbord ritat av en Malmöarkitekt i början av förra seklet. Arkitekten hette Torsten Roos och var ett namn på den tiden. En huggkubbe på hjul fungerar som extra arbets- och avlastningsyta.

Egna pizzor är godast

När barnen kommer hem från skolan har de ofta med sig kompisar. Till Kristina kommer de gärna eftersom där finns så mycket att hitta på. Barnens värld innehåller oändligt med äventyr som vi vuxna har lätt att glömma av ibland. Även om du är intresserad av matlagning är det inte alltid så lätt att spontant komma på ny, kul barnmat. Kristina följer en idé som har slagit väl ut. Hon låter barnen vara med och laga maten. Till exempel minipizzor. Kristina tar fram alla ingredienser och lägger upp i skålar och på skärbrädor. Dessförinnan har hon preparerat med deg som hon har förvarat i kylen. Sen knådar och kavlar barnen ut sina egna pizzabottnar och väljer bland läckerheterna i skålarna. Tröttnar man på pizzor finns det många andra rätter som går att laga till på liknande sätt. Det är roligt att äta tillsammans medan man jämför maten och ser vem som har lagt vad på sin.

Barnen är härliga och en fantastisk inspirationskälla för Kristina och hennes bilderböcker. Ska man roa dem måste man ta
sig tid att lyssna på och förstå äventyren i deras liv. Kristina är på god väg och varje dag innehåller något nytt.

Text och Foto: Johan Lotand

Läs mer om kök >>

- Annons -