- Annons -

[emaillocker]Allt vackert porslin, men ingen som ser det annat än till jul eller midsommar! Detta går lätt att ändra på, genom att skaffa dig ett vackert köksskåp med glasrutor. Ditt ärvda porslin, eller den fina servisen du köpte till bröllopet, får synas även när den inte används. [/emaillocker]

Ett köksskåp med glasrutor är en fantastisk idé för att låta ditt porslin komma till nytta, även om det bara är för att beskåda. Äger du redan ett köksskåp eller köksluckor där du förvarar ditt porslin, kan du byta ut de vanliga dörrarna mot glasdörrar eller luckorna mot glasluckor och på köpet få ett helt nytt uttryck i köket.

Vitrinskåp, väggskåp, skänkar – låt ditt glas synas!

köksluckor glas

Det finns en rad olika alternativ att ta fasta på när du ska visa upp ditt porslin. Istället för att ha öppna hyllor och skåp där fett och smutsansamlingar gör att ditt finporslin blir smutsigt, kan du installera vackra glasluckor eller köpa ett vitrinskåp som gynnar den vackra servisen. Då slipper du diska ofta och du kan göra så att ditt porslin även blir vackra prydnader i hemmet när de syns igenom glasen. Det finns främst 3 olika förvaringsmöbler att använda sig av när man vill att prydnadsglas eller porslin ska komma till annan nytta än till måltider.

 • Vitrinskåp
 • Väggskåp
 • Skänkar

Ett ytterligare alternativ för att låta porslinet skina som på ett museum, är att byta ut köksluckorna i köket mot glasluckor, om du vill slippa köpa en helt ny möbel att ställa i köket.

Byta ut köksluckor till glas – att tänka på

När du ska byta ut din köksinredning till glas, gäller det först att veta vilken typ av glas som lämpar sig bäst till ditt kök. Det finns idag flera varianter.

 • Ofärgat glas
 • Färgat glas
 • Frostat glas
 • Strukturerat glas

Det går till och med ha glas som stänkskydd, eller glasskivor i köksbänkar om man vill slå på stort. Tänk på att glas i luckor och skåp bör ha högre tålighet och hållbarhet än vanligt glas, eftersom det kan utsättas för större påfrestning eller alltid komma i kontakt med värme från eventuell belysning i skåpet. Köksluckor av glas bör också vara resistenta så att de inte lätt krossas eller spricker när man ständigt öppnar dem.

Olika idéer för köksluckor i glas

Det är bara din fantasi som sätter gränser, men här ska vi i alla fall ge några tips på hur du kan göra din köksluckor snygga och unika. Valet är ditt!

 • Köksluckor med spröjs
 • Helglasade skåpsluckor utan ram
 • Dubbelluckor eller enkelluckor
 • Ram av aluminium/trä/plast
 • Rutat glas

Måttbeställ köksluckor i glas

Om du redan har befintliga köksluckor men vill byta ut dem till glasluckor, går dessa att måttbeställa hos din möbelleverantör. Då slipper du byta ut stommarna, som både kan vara kostsamt och tidskrävande. Att byta ut köksluckor till glasluckor är oerhört lätt och kostar inte så mycket. Det är således ett både billigt och praktiskt alternativ för att både göra en köksrenovering i budgetformat, och samtidigt få porslinet att skina!

köksluckor glas

Att rengöra köksluckor i glas

Det är lätt att rengöra köksluckor och dörrar av glas, och det är också sannolikt att det ofta behöver göras, eftersom det lätt blir fettfläckar och fingeravtryck som måste torkas bort. Rengöringen gör du bäst genom att köpa ett rengöringsmedel för glasytor som sprayas på och som torkas bort med en torr trasa. Det brukar vara samma sak som man rengör speglar med.

Få rätt belysning med ett glasskåp

Det som de flesta föredrar när de installerar köksluckor av glas, är att skapa en extra genuin och trendig miljö genom en viss sorts belysning. Ljuset ger det där lilla extra som dessutom får ditt porslin att blänka. Att välja belysning inne i skåpet kan skilja sig mer från ljuset som ska utgöra arbetsbelysning, eftersom det förstnämnda enbart är till för att lysa upp glasprydnader och porslin med mera.

Tänk smart – använd LED-belysning i skåpen

Tack vare utvecklingen har nu LED-belysning gjort att vi kan nyttja ljus på ett mer klimatsmart och hållbart sätt. LED-ljus är mycket praktiskt inne i skåp, eftersom det tål både stötar och vibrationer. Det är mer klimatsmart och gör att du sparar energi. Det bidrar heller inte med skadliga ämnen såsom bly eller kvicksilver, vilket gör att du kan lysa upp tillvaron utan att behöva bekymra dig om vare sig höga kostnader eller miljöfara.

 • En LED-lampa håller i genomsnitt 13 år, om den är tänd under 8 timmar, vilket gör att du slipper byta konstant.

Vi på Villalivet hoppas vi gav dig lite inspiration till hur du kan inreda köket med köksluckor i glas!

- Annons -