Planera ditt nya kök!

KATEGORI

Planera ditt nya kök!

Att planera för ett nytt kök är roligt och det är många viktiga beslut som ska fattas. Alltifrån att skissa vid köksbordet, gå på utställningar, välja färger och former som tilltalar familjen – till att välja fiffiga funktioner och energismarta lösningar. Här får du massor av tips och inspiration på vägen!

 

Planera kökSnabba tips vid kökplanering

 • Avståndet mellan spisen, diskhon och kylen ska vara så kort som möjligt, det är det som är den omtalade arbetstriangeln.
 • Avställningsytan bredvid diskhon bör vara minst 60-80 cm.
 • Vid spisen är det bra att ha 80-120 cm arbetsyta som avstånd till kran och vask.
 • Mellan diskbänk och överskåp bör det vara 50 cm.
 • Standardhöjden på en arbetsbänk är 85, 90 eller 95 cm.
 • Bänkskivan bör vara minst 60 cm djup och inte sticka ut mer än 3 cm från skåpet.
 • En passage bör vara minst 120-140 cm bred. Då kan flera personer vistas i köket samtidigt utan att trängas.
 • Framför ugnen behöver du minst 120 cm fri passage.

 

Att tänka på innan du börjar planera kök

Börja med det som inspirerar dig mest att komma igång. Drömmarna är viktiga. Men sen är bra att ta reda på fakta; kökets mått, var du ska ha vatten, spis, ugn och fläkt samt var fönster och dörrar är placerade. Skissa lite för hand innan du börjar använda köksleverantörernas planeringsverktyg på webben. Idag är det ju många som erbjuder det, och även mätservice och planeringshjälp. Men det är alltid bra att tänka lite själv innan man tar hjälp. Så tänk igenom vilka funktioner, vitvaror, fronter och bänkskivor som du vill ha. Och fundera på vad som är bra och dåligt i ditt kök som du har idag. Surfa sen runt hos köksleverantörerna, bläddra i deras kökskataloger på nätet, utforska kökssortimenten och besök deras utställningar. Inspireras av alla möjligheter och samla på dig kunskap om hur andra har gjort. Därefter kan du söka personlig hjälp hos köksleverantörerna.

 

Planera kök - nytt vedumkök

 

 

 

 

Skapa ett blickfång i köket genom att välja en annan färg på några av skåpen. Från Vedum

 

 

Form på köket

Vill du ha ett linjärt kök, ett L-format kök eller ett parallellkök? Det finns många varianter på köksformer. Fundera på vad som passar dig. När du placerar diskbänken längs en vägg så tänk på att det kan vara ljuvligt skönt att få in dagsljus där och inte minst att ha lite utsikt. Andra frågor du kan tänka på är hur vitvarorna ska placeras. Kanske på traditionellt vis? Eller vill du hellre ha en funktionsvägg med spis, ugn, ismaskin och kaffeautomat? Vilka funktioner är viktigast och vilken stil passar dig?

 

Planera kök - köksöarTänkvärt om köksöar

Köksön kan bli en jättetrevlig samlingspunkt för familjen och vännerna. När du ska planera kök så är det några saker du kan tänka på för att det ska funka praktiskt och för säkerheten i köket. Avståndet mellan köksön och andra skåp bör vara cirka 110–130 cm. Vill ni kunna sitta vid ön? Då är det lagom med ett överhäng på cirka 30 cm och att bredden per sittplats är cirka 60 cm. Vill ni ha spis och vatten i köksön så ta reda på om det går att dra fram fläktkanal, el och avlopp. En köksö på hjul utan spis och vatten är också bra. Det är en flexibel arbetsyta och kan rullas undan när det behövs. Sist men inte minst, placera gärna en vask nära hällen för att minimera skållningsskador.

En rymlig köksö blir till en naturlig mötesplats i hemmet och gör att köksarbetet blir en naturlig del av umgänget. Från Vedum

 

Planera kök - köksblandare

Blandare som håller måttet

Din köksblandare kommer att öppnas och stängas oändligt många gånger, varje dag. Därför kan det löna sig att välja bra kvalitet och material, särskilt om du vill att den ska hålla lika länge som köket. Energiåtgången kan minska ordentligt om du väljer energieffektiva blandare. Det finns dels snålspolande och andra med fjädring som går tillbaka till kallvattensläge när du släpper greppet. De skyddar också mot skållning. Dessutom ska formen stämma överens med kökets design för att ge ett harmoniskt helhetsintryck.

Fin blandare i mässing med utdragbar handdusch och fiffiga insatser för att förvara diskborstar och svampar i. Från Vedum

 

Nya vitvaror

Nya vitvaror utgör en stor del av budgeten för ditt nya kök, så jämför modeller och priser noga innan du slår till. Vilka du väljer beror på hur ofta lagar du lagar mat, hur mycket mat du brukar laga samtidigt och vilken typ av mat du lagar mest.

 

Planera kök - koppar

 

 

 

 

 

 

 

Koppartrend i köket med blandare, vask och rails att hänga kastruller på. Från Ballingslöv

 

 

Planera kök - IKEA-stuk

UGN/SPIS När det gäller spisar kan du välja mellan traditionell elspis med gjutjärnsplattor, gasspis, glaskeramikshäll och induktionshäll. Induktionshällen är mest energisnål, medan glaskeramikhällen har lägre pris och fortfarande är mest populär. Många gillar dubbla ugnar idag. En för kycklingen och en för gratängen. Eller en extra bred där du får plats med båda. Finns det varmluftsugn kan du ställa in flera plåtar samtidigt. Varmluftsugnen är energisnålare men låter högre. Ta reda på om spisen och ugnen passar de anslutningar du har, annars får du anlita en elektriker. Öppna ugnsluckan, prova vreden och kolla på detaljer innan du bestämmer dig.

MICRO När du ska välja micro så har det betydelse för valet om du bara ska tina frysta rätter och värma färdiga portioner från kylen, eller om du ska laga mat i den. Placeringen har också betydelse. Vill du ha den stående fritt på bänken eller inbyggd i skåpen?

FLÄKT Kökets och spisens storlek avgör valet av fläkt. Har du öppen planlösning så kan det vara av ännu större betydelse att ha en effektiv fläkt. Även ljudnivån har betydelse. Be gärna att få provlyssna. Ta reda på om fläkten kan anslutas till en frånluftskanal eller drivas med recirkulation och kolfilter. Dra alltid den rakaste, möjliga vägen ut. Fläkten drar i sig inte så mycket energi men suger ut mer eller mindre rumsvärme.

KYL/FRYS Du kan välja mellan fristående kyl och frys eller inbyggda i köksskåp. Om du ska ha kyl och frysskåp intill varandra ska skåpen vara avpassade för detta. Läs energiklassningen som alla skåp har idag och köp inte större frys än du verkligen behöver. När det gäller val av diskmaskin så tänk på ljudnivån, särskilt om ni har en öppen planlösning. Titta efter energiklassningen och försäkra dig om att insidan har bra fack och korgar.

 

 

Planera kök och spara energiPlanera köket och spara energi!

 • En induktionshäll har 10 min kortare koktid än en glaskeramikhäll och gjutjärnshäll.
 • Du sparar mer vatten och energi på att diska i diskmaskin än för hand. Det kan gå åt 3-4 gånger mer energi att diska för hand.
 • De flesta vitvaror som säljs idag är i energiklass A. Antalet klasser utökas nu med tre nya klasser: A+, A++ och A+++, där A+++ är den mest energieffektiva.
 • Sätt lock på kastrullen så använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av.
 • Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det spar både energi och tid. När du ska värma en till två portioner mat eller bara en kopp tevatten då är mikron ett bra alternativ.

källa: Energimyndigheten

Öppna hyllor bland luckorna blir fint och fiffigt för favoritkokböckerna.

 

Text: Eva Linetti 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -