Bygga köksö – gör det själv

KATEGORI

Bygga köksö – gör det själv

En köksö placerad i mitten av köket är den perfekta platsen för matlagning, men ger dig  också möjlighet att umgås på samma gång. En köksö skapar en öppen miljö i köket samtidigt som den rymmer väldigt mycket förvaring. Går du i tankarna om att skaffa dig en egen köksö? Det är faktiskt inte så svårt att bygga en själv.

bygga köksö

Om du väljer att bygga köksö på egen hand har du chansen att skapa den perfekta platsen för just dig och din familj. Välj material, färg och form alldeles utefter din egen stil. Kanske vill du även ha en inbyggd vinkyl, öppen förvaring eller en köksö på hjul? Designen väljer du helt själv.

Börja med bra planering

Det första du måste göra innan du sätter igång med en ritning är att mäta och räkna på hur stort ditt kök är. Du vill inte bygga en köksö som blir för stor, men samtidigt vill du utnyttja den yta som finns. När du sedan tagit reda på hur stor din köksö kan vara för att fortfarande ge rymlighet i köket, är det dags att fundera på vilka funktioner du vill att ön ska uppfylla. Vilken typ av förvaring önskas, vill du ha öppna hyllor eller skåp och vad ska vara placerat uppe på köksbänken? Detta är bra att bestämma i början av projektet för att ta reda på om det krävs anslutning till vatten, el eller avlopp. Tänk på att skapa en smidig arbetsplats i köket där det är enkelt att röra sig mellan kylskåp, spis och diskho.

köksö

 

Många väljer att bygga en köksö med sittplats, allt för att kunna göra ön så tillgänglig och öppen för umgänge som möjligt. Genom att låta bänkskivan sticka ut lite längre på en av sidorna får du plats med stolar som gästerna kan sitta på medan du lagar en härlig helgmiddag.

Att konstruera ihop din köksö

Ett smart tips när du ska bygga köksö är att använda dig av köksskåp. En lättbyggd konstruktion går att göra genom att bygga ihop flera köksskåp för att sedan placera dessa mot varandra. Du behöver se till att fästa skåpen ordentligt mot varandra så att de inte kan säras på. Detta kan du göra med långa skruvar och stämjärn.

Ovanpå dessa sätter du sedan en bänkskiva som skapar den perfekta arbetsytan. Tänk på att göra bänkskivan lite större än vad själva stommen är och få kanten att sticka ut på en av sidorna. På så vis får du mer benplats vid sittplatserna. Bänkskivan fäster du enkelt med starkt monteringslim som säkerställer att skivan inte glider och ramlar av.

Denna typ av köksskåp som vi beskriver går att köpa i var och varann bygghandel och är oftast lite mindre än vanliga bänkskåp. Oftast är skåpen paketerade och klara där alla nödvändiga delar medföljer. Även ritningar brukar ingå vilket gör hela projektet mycket enklare.

Köpa köksö – om du inte orkar bygga den själv

Det är inte alltid som tid finns över åt att bygga köksö helt på egen hand. Självklart kan du köpa färdiga delar istället som du monterar på ett kick. Det finns många olika återförsäljare som säljer denna typ av köksinredning och samtidigt kan erbjuda monteringshjälp. Priset kommer bli lite högre om du bestämmer dig för att köpa köksö, men å andra sidan blir den klar snabbare.

Lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Villalivet Ai
- Annons -
Villalivet Ai

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -