Köksplanering – Planera husets hjärta

KATEGORI

Tillsammans med badrummet är köket den populäraste platsen att renovera i svenska hem. Men hur ska man göra för att få ett välfungerande och inspirerande drömkök? Nyckeln till framgång stavas planering.

Text: Karin Cedronius

Köket är hemmets sambandscentral och dess hjärta. Det är här vi samlas till vardags och fest. Vi lagar mat och umgås med familj och vänner. Här börjar och slutar festen och här gör barnen sina läxor.

De senaste åren har det gått en köksrenoveringsboom genom Sverige. Ett snyggt, välfungerande och välplanerat kök är något de flesta villaägare önskar sig. Tillsammans med badrummet är köket det rum som vi svenskar bygger om mest. Men att renovera köket är varken gratis eller gjort i en handvändning.

Det är en process som måste få ta tid, eftersom det är så mycket som ska fungera när man skaffar ett nytt kök. Marianne Färlin är marknadschef på köksleverantören Vedum. Hon har ett gott råd till alla som går med köksdrömmar.

– Ta god tid på dig i planeringsprocessen. Dels för att den är rolig, dels för att den inte kostar något!

Låt dig inspireras

Inspiration är startskottet för hela köksomvandlingen. Det finns oändliga möjligheter att hämta inspiration – webben, kataloger, tv-program, magasin och inte minst i köksbutikernas utställningar. Många köksleverantörer har dessutom smarta planeringsverktyg på sina webbplatser där du kan skapa ditt eget virtuella kök och testa olika kombinationer av luckor, bänkar, handtag, kakel och golv.

När du har samlat inspiration är det dags för nästa steg. Då är det bra att ta till professionell hjälp.

– Tänk igenom vad som är bra och mindre bra i ditt nuvarande kök och hur du vill att ditt nya kök ska fungera. Ta gärna råd av en köksplanerare när det gäller val av inredning och material. Dessutom kan de ge dig en tredimensionell ritning av det nya köket, säger Marianne Färlin.

Vid val av leverantör gäller det att ta reda på mer om de olika materialen och deras egenskaper. Se också till att sortimentet är tillräckligt flexibelt för att undvika kompromisser och för att produkterna ska gå att komplettera i efterhand.

Läs också: Köksrenovering kostnad: Vad kostar det att renovera köket?

Genomtänkt planlösning

Planlösningen är a och o i ditt nya kök och här finns några tumregler. Ett vanligt misstag är att placera vitvarorna fel. Ställ till exempel inte en diskmaskin i ett hörn, då försvinner möjligheten att packa den från två håll.

Minst 40 cm fri bänkyta på var sida om spisen är en bra tumregel, och mellan häll och diskho är det 80 cm som gäller. En annan miss är att placera sitt utdragbara skafferi i ett hörn. Då går halva funktionen till spillo, eftersom du bara kommer åt varorna i skafferiet från ett håll.

Saker som du använder ofta är bra att förvara på ett lättillgängligt och organiserat sätt.
– Utnyttja väggarna effektivt så du får mer avställnings- och arbetsyta på bänkarna. Med smarta val av anpassade inredningar i skåp och lådor, inte minst hörnskåp, tar man vara på förvaringsmöjligheter på bästa sätt, tipsar Marianne Färlin.

Våga vara personlig

Trenden pekar idag mot det personliga snarare än det sterila restaurangköket som var populärt för några år sedan. Det är i köket du visar vem du är. Även om de vita köken håller i sig så kommer färger alltmer.

– Jag tycker det är viktigt att man vågar välja sin personliga stil, där man trivs. En målad lucka i en valfri kulör, trä för en levande och varm känsla eller kanske något annat material som passar just din personliga stil bäst, säger Marianne Färlin.

Val av beslag, handtag och knoppar, eller kanske helt handtagslöst, påverkar förstås också helhetsintrycket av köket.

De viktiga arbetsytorna

Bänkskivan och diskbänken är viktiga av flera anledningar. Dels påverkar de kökets helhetsintryck, men de är också en viktig arbetsyta. Underhållsfritt och enhetligt är bra ledord.
– Skivor i natursten ger köket en praktisk och gedigen känsla. En bänkskiva i trä ger en varm och levande känsla, medan laminat är ett tåligt, flexibelt och prisvärt alternativ, säger Marianne Färlin.

Välja golv

Klinker eller trägolv? Kanske en gummimatta? Det finns många olika sorters golv att välja mellan i ett kök. Valet är en smaksak, men har också praktiska konsekvenser.

Ett trägolv är varmt och skönt att stå på, medan ett klinkergolv är kallare, hårdare och mer förödande för ett glas som faller i golvet. Gillar du en mer modern look kan en snygg pastillmatta i gummi vara ett bra val.

Belysningen

Sist men inte minst är belysningen en viktig del av ditt nya kök. Den har både praktiska och estetiska funktioner. Det måste finnas både bra arbetsbelysning som är lagom stark, jämn och inte skapar skuggor. Dessutom måste det finnas en mysig stämningsbelysning, samt förstås en bra allmänbelysning.

– Mitt grundtips är att tänka på ljuset redan från början när du planerar ditt kök. Om det finns med i planen från start blir det bäst resultat, säger Marianne Färlin på Vedum.

Att välja vitvaror

Att välja vitvaror handlar både om att få snygg design och bra funktion. Valmöjligheterna är många och valet påverkar både inredning, ventilation och inte minst elräkningen.
Vitvarorna är en viktig och kostsam del av köksbudgeten.

Framför allt gäller det att välja rätt vitvaror så att du får bra, energisnåla maskiner som varken är dyra i drift för din elräkning eller miljöovänliga.

Köp vitvaror med märkningen energiklass A. Inom denna klass finns tre undergrupper A+, A++ och A+++, där A+++ är den mest energi-effektiva. Om du till exempel byter ut en tio år gammal diskmaskin till en ny med energimärkning A sparar du cirka 200 kWh/år, om du diskar en gång per dag.

Tänk också både på ergonomi och ljudnivå, speciellt om du har en öppen planlösning. Då är det extra viktigt att välja en tyst diskmaskin och fläkt.

Picture 132 Planera husets hjärta bild 6 Planera husets hjärta bild 7 Planera husets hjärta bild 8 Planera husets hjärta bild 9 Planera husets hjärta bild 10 Planera husets hjärta bild 11  Planera husets hjärta bild 3  Planera husets hjärta bild 2Planera husets hjärta bild 4

Se fler härliga kök och produkter

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -