Köket ska vara ett rum för hela familjen. Men i de flesta kök finns det många säkerhetsrisker för små människor. Genom att planera och anpassa ditt kök efter de minsta kan du skapa ett rum där familjen kan laga mat tillsammans.

Barn vill gärna vara med i köket, och hjälpa till på olika sätt. Som förälder är det viktigt att du bejakar detta. Barnen kommer att bli mer intresserade av mat, vilket i förlängningen leder till att de äter bättre. Faktum är att Livsmedelsverket rekommenderar att föräldrar låter sina barn vara med i köket.

Anpassa köket för barnen

Dessvärre är det inte alla kök som är byggda för att barnen ska kunna delta i matlagningen. Arbetsytorna är svåra att komma åt, hörnen är skarpa, och det finns en hel del saker som barnen kan bränna sig på. Men genom smart planering kan köket bli en välkomnande och tryggare plats även för barn. Det behövs inte göras en omfattande köksrenovering för att få ett barnvänligt kök, det kan lika gärna handla om att anpassa det befintliga köket så att det fungerar bättre för alla i familjen.

Risker i köket

Ett av de farligaste rummen i hemmet för barn är just köket, det visar statistik från försäkringsbolaget If. Gå igenom köket utifrån följande frågor:

  1. Vad finns det som barnet kan bränna sig på?
  2. Vilka farliga kemikalier kan barnet komma åt? Hur förvaras exempelvis maskindiskmedel, rengöringsmedel, tändvätska eller mediciner?
  3. Finns det elektronik som kan ge barnet en stöt?
  4. Kan barnet klämma sig?
  5. Finns det saker i köket som barnet kan skära sig på?

Ett barnvänligt kök

När riskerna i köket identifierats är det dags åtgärda dessa, men också att anpassa köket efter barnens behov på andra sätt.

barnvänligt kök

Några saker att tänka på är följande:[emaillocker]

  • Välj inte ett halt golvmaterial, utan ett halkfritt.
  • Placera ugn och mikro så att små barn inte når dessa.
  • Välj rundade hörn, eller köp hörnskydd för att skydda barnen från skarpa hörn.
  • Spärra lådor som rymmer sådant som du inte vill att barnen ska komma åt. Samma gäller köksskåpen.
  • Installera kran med non touch-kontroll i köket, för att inte riskera att kranen lämnas påslagen.
  • Se till att barnen når upp för att arbeta på köksbänken, eller ställ in ett lågt bord som de kan använda som arbetsyta. Du kan även satsa på en bra och stabil pall som passar bra för små hjälpredor i köket. Se också till att det finns utrymme för att ställa undan pallen när den inte behövs. Ett alternativ till pall är att bygga in ett utdragbart steg i arbetsbänkens nedre täckskiva. När steget inte behövs är det bara att skjuta in det igen.
  • Köp köksredskap som är anpassade för barn, t.ex. knivar med rundad spets och fingerskydd. Sådana finns i välsorterade köksbutiker.
  • Vid eventuellt köp av en ny spis välj då en modell där vreden kan låsas, så att ingen råkar slå på spisen av misstag. Det bästa valet är en induktionshäll, eftersom risken blir mindre för små händer att bränna sig på plattor. Sämst är gasspis, men med ett bra barnlås är inte heller en sådan någon större risk.
  • Montera ett hällskydd framför spishällen. Det finns hällskydd även till inbyggnadshällar och gasspisar.
  • Se till att det inte finns några eluttag som barnen kan komma åt. Skaffa i så fall petskydd till eluttagen.[/emaillocker]

Låt barnen vara kreativa i köket även på andra sätt än genom matlagning. Måla en vägg eller skåpsdörr med griffeltavelfärg, och köp in skolkritor i olika färger. När barnen blivit lite större kan de skriva sina favoritrecept eller veckans meny på väggen. Med magnetisk griffeltavlefärg kan barnen även fästa sina teckningar där.

barnvänligt kök 1

Barnvänligt = lättstädat

Barn spiller en hel del, och därför är det viktigt att köket är lätt att städa. Välj därför inte ett golv med djupa springor, som ett gammaldags trägolv eller ett klinkergolv med djupa fogar. Ett slätt golv är det allra bästa. Tänk också på att golvet ska vara lätt att rengöra, och inte kräva för mycket underhåll. Tid är nämligen en bristvara för de flesta småbarnsföräldrar.

När det gäller ytorna, tänk likadant. Blanka ytor drar till sig fingeravtryck, men de är lättare att rengöra än matta ytor. Undvik också luckor med frästa mönster, där smuts och matrester kan samlas. Bänkskivorna i köket ska vara både tåliga och lätta att rengöra. Undvik därför trä, välj hellre kompositmaterial.

Ju större desto bättre

Minska risken för att barnen ska skada sig i köket genom att låta det vara så stort som möjligt. Ska det göras en grundlig renovering, fundera på om det går att göra köket större. Kanske finns det en vägg som kan tas ned, eller varför inte flytta köket till ett annat rum? Det innebär dock en hel del arbete, inte minst med att dra om ledningar, men resultatet kan vara mödan värt. I vissa äldre hus är köket ganska litet, medan det finns ett stort matrum. Kanske vore det bättre med ett stort kök, med rejält tilltagna arbetsytor och en matplats? Saker värt att fundera på när ett barnvänligt kök planeras.