- Annons -

Har du hört talas om arbetstriangeln? Genom att arbeta och planera utifrån denna köksplanering kan du få ett kök som blir enklare att arbeta i och som dessutom är visuellt snyggare! Läs mer om arbetstriangeln här.

Arbetstriangeln är ett sätt att planera kökets centrala arbetsdelar på ett sätt som gör dem enkla att nå. Många experter menar att det just arbetstriangeln som är hemligheten bakom ett lyckat kök. Du har nära till allt, slipper spilla saker på vägen till ugnen och har lätt att komma åt redskap när det behövs.

arbetstriangeln

Hur fungerar arbetstriangeln?

Enkelt förklarat kan man säga att triangeln utgörs av de tre områden i köket som du använder mest, det vill säga: kylen, disken och spisen. Många köksdesigners använder sig av denna metod vid varje tillfälle, så det finns ingen anledning för dig att förbise metoden när du vill göra om i köket.

  • Exempel: Maten som ska tillagas hämtas ur kylen, maten ska sen placeras på spisen och därefter ska kastruller och pannor in i disken.

Med det sagt betyder det inte att du ska sätta kyl, spis och disk precis bredvid varandra. Detta skulle inte heller leda till någon triangel. Alla tre punkter ska placeras på ett lagom avstånd från varandra, inte för långt och inte för kort.

Så bör du tänka om du vill använda dig av arbetstriangeln

  • Disken bör placeras på ett sådant sätt att den är mellan spisen och kylen. Då har du nära till vatten när varor ska sköljas, men även för disk som ska sättas ner efter matlagningen på spisen.
  • Diskstationen bör vara placerad på ett sådant sätt att du slipper lyfta tunga och varma stekpannor över en fri golvyta. Disken ska bara kunna ställas ner direkt.
  • Om du ska ha en köksö ska du satsa på att ha både spis och disk på samma ö.
  • Även om det kan kännas lockande att sätta kyl och frys på en plats som inte syns, så används denna oftare än man tror. Satsa på en mindre kyl om du tycker den är för framträdande i ditt kök.
  • Glöm inte bort vikten av arbetsytor och avlastningsplatser. Se till att arbetsytor finns på flera platser, exempelvis en bredvid spisen och en bredvid diskstationen.
  • Har du ett mycket stort kök? Då kan det vara rekommenderat att du satsar på två olika ställen för disk och vatten.

arbetstriangeln

Hur vet jag om mitt kök behöver arbetstriangeln?

Har du vant dig så pass mycket med ditt befintliga kök att du är osäker på om du behöver använda dig av arbetstriangeln eller inte? Detta är inte ovanligt. Efter att du har använt ditt kök ett flertal gånger kommer du inte märka av hur långt avstånd det är mellan varje station. I samband med att du gör din köksplanering för det nya köket, bör du alltså (med ett medvetet tänkande) testa att använda ditt nuvarande kök. Laga en middag på vanligt vis, men fokusera nu på hur långt det är mellan varje station, hur mycket du behöver gå fram och tillbaka och om du behöver trängas extra mycket med andra familjemedlemmar på en specifik plats.

Grunden till arbetstriangeln föddes redan under 40-talet. Där och då valde man att studera hur hemmafruar rörde sig i köket och utgick alltså från detta mönster när triangeln skapades. Än idag är det många som rör sig på precis samma sätt, vilket betyder att triangeln fortfarande är ett mycket användbart arbetssätt.

Alla människor är olika och arbetar på olika sätt i ett kök. Känner du att det är något i arbetstriangeln som inte passar in med ditt eget arbetsflöde, bör du naturligtvis justera triangeln. Du hittar ditt eget arbetssätt genom att återigen laga mat i köket och se hur just du rör dig.

Vi på Villalivet hoppas att du lärde dig något om arbetstriangeln och köksplanering!

- Annons -