Allt om poolkemikalier för fräschare vatten

KATEGORI

Allt du behöver veta om poolkemikalier och hur du får renare vatten

Att hålla vattnet i poolen rent kräver ett visst arbete. De flesta pooler är utrustade med reningsverk och filter, men det räcker inte. Vattnet behöver även regelbundna tillsatser av kemikalier, bland annat poolklor, för att inte alger och mikroorganismer ska få fäste och föröka sig.

En pool drar alltid till sig ovälkomna besökare. Och då menar vi inte nödvändigtvis människor. Alger, bakterier och svampar uppskattar den våta miljön. Även i en inomhuspool, där sporer och liknande inte tillförs via regnvattnet, måste vattnet rengöras med poolkemikalier.

Läs också: Ovanmarkspool: 5 fördelar vid köp eller bygge

De som badar i poolen tillför dessutom orenheter och mikroorganismer, som kan bli en hälsofara om de får växa till sig obehindrat. Poolens reningsverk och filter behöver hjälp på traven helt enkelt, och det är här som kemikalier som bland annat poolklor kommer in i bilden.

kemikalier pool

De vanligaste poolkemikalierna

Vilka kemikalier du behöver köpa till just din pool beror på flera saker, till exempel beroende på om den är placerad inne eller utomhus, hur stor den, hur ofta den används och var i landet ni bor. Ju mer poolen värms upp, av solen eller av badande, desto oftare bör ni tillsätta kemikalier.

Poolklor

Kloret är viktigt i en pool, för att hålla den fri från alger och bakterier. Klor säljs vanligen i form av tabletter eller pulver, för att det ska vara lätt att dosera. Ibland är algdräpare eller flockningsmedel tillsatt i kloret, och ibland måste dessa medel tillföras separat. Här är några exempel på poolklor som finns:

  • Lågverkansklor. Innehåller 90 % aktivt klor, ofta doserat i form av puckar på 200 gram som placeras i bräddavloppets korg och löses upp långsamt i poolvattnet. Den här typen av klor används till utomhuspooler, och är vanligt i kemikalieautomater.
  • Multiklor. Säljs också för det mesta i 200 grams puckar, alltså stora tabletter. Halten aktivt klor är ungefär 80 %, och puckarna innehåller avflocknings- och algmedel. Precis som lågverkanskloret ska dessa puckar placeras i bräddavloppets korg.
  • Aktionchock eller chockklor. Innehåller 65-70 % aktivt klor och används för att chockklorera poolvattnet, vanligen innan poolen används första gången för säsongen och vid stängning av poolen inför vintern. Det kan också användas för att återställa vattenkvaliteten om du har slarvat med den regelbundna kloreringen. Chockklor säljs i pulverform, just för att det ska lösa sig i vattnet snabbare, och det är viktigt att inte täcka över poolen direkt efter att du tillsatt kloret. Vänta ungefär en timme för att vara säker på att inte skada överdraget. Bäst är att lösa upp pulvret i en hink med varmt vatten och sedan hälla en del av hinkens innehåll i bräddavloppet, och resten i poolen. Räkna med 200 gram pulver per 10 kubikmeter vatten.
  • Dagsklor. Har lika hög halt aktivt klor som aktionchock, men i små tabletter på 20 gram. Dessa kan användas till klorering av både utomhus- och inomhuspooler och ska tillsättas ungefär varannan dag. Tabletterna placeras i poolens bräddavlopp eller i en flytande fördelare.
  • Snabbklor. Har 56 % aktivt klor och är särskilt lämpligt till små pooler som är placerade utomhus. Tillsätt 30-45 gram per 10 kubikmeter varannan dag för bra resultat. Precis som aktionchock är kloret i pulverform och det kan användas för chockklorering om du tar en större mängd (samma koncentration som med vanligt chockklor).

Alternativ till poolklor

Klorfri desinficering innehåller aktivt syre, och kan användas tillsammans med algdräpare. Desinficeringen säljs för det mesta i pulverform. Använd desinficeringen på följande sätt:

  1. Tillsätt 200 gram desinficering per 10 kubikmeter vatten vid uppstart av poolen, innan första badningen i poolen alltså.
  2. För underhåll, tillsatt 65 gram pulver per 10 kubikmeter poolvatten två gånger i veckan.
  3. I små pooler bör du använda 30-45 gram pulver per 1 000 liter vatten en gång i veckan, samt 15-30 gram efter varje bad.
  4. Klorfri desinficering ska användas tillsammans med algdräpare om det rör sig om en utomhuspool. Tillsätt en halv deciliter algdräpare per 10 kubikmeter vatten en gång i veckan.
  5. Poolen kan också behöva behandlas med aktionchock eller snabbklor någon gång ibland under säsongen.

Algdräpare ska också användas innan poolen stängs för vintern. Så tänk på det innan du packar ihop poolen för vintervila.

poolrengöring

Andra poolkemikalier

Utöver poolklor och algdräpare finns en hel del andra poolkemikalier som du bör känna till såsom flockningsmedel och pH-justerare. Flockningsmedel tillsätts för att minska belastningen på poolfiltret.

Medlet gör att smutspartiklar klumpar ihop sig och sjunker till botten, där de kan sugas upp med pooldammsugaren. På det sättet belastas filtret inte lika mycket, och i gengäld kan det fungera mer effektivt. Tänk på att detta medel fungerar bäst i pooler med sandfilter, så om du har ett annat filter bör du kolla upp vilket medel som bäst lämpar sig till det du har.

Läs också: Poolvärme – tips för värme i poolen

Så vad är då en pH-justerare? Det är ett medel som används för att höja eller sänka poolvattnets pH-värde, vilket till exempel påverkas av kloret i poolen. Du bör kontrollera vattnets pH-värde regelbundet, och justera det med hjälp av dessa medel.

Ett vatten där pH-värdet är i obalans är nämligen inte alls kul att bada i. Är värdet för lågt eller för högt kan poolvattnet irritera ögonen, ge utslag på huden eller missfärga de badandes hår och det vill du inte råka ut för såklart.

Är poolkemikalier farliga?

Ja, poolkemikalier är farliga, i koncentrerad form. Många av de kemikalier som används i svenska pooler är till exempel kraftigt irriterande eller frätande när de inte är utspädda. Därför är det viktigt att förpackningarna med poolklor och rengöringsmedel förvaras så att små barn inte kommer åt dem. Det är också viktigt att produkterna förvaras svalt men frostfritt. Se till att förpackningarna är ordentligt förslutna, och blanda aldrig olika poolkemikalier med varandra.

Om någon får i sig kemikalier

Om du misstänker att någon fått i sig poolkemikalier, skölj ur munnen på personen. Ge lite dryck, men framkalla inte kräkning. Kontakta giftinformationscentralen för att ta reda på vilka risker som är förknippade med produkten.

En och annan kanske känner sig avskräckt från att skaffa pool efter att ha läst den här texten. Kom då ihåg att kemikalierna är farliga i koncentrerad form, men används i poolen i utspädd form. Det är ofta koncentrationen som avgör om ett ämne är giftigt eller inte. Så är du sugen på att skaffa pool så ska du absolut göra det!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -