- Annons -

Att bygga en ovanmarkspool är ett enkelt och ekonomiskt alternativ för dig som vill ha en pool i trädgården utan att behöva göra en massa dyra markarbeten. En pool ovan mark är självbärande och fungerar som ett stort kar som placeras på ett skyddande lager sand eller stenmjöl.

En pool ovan mark är ett bra alternativ för den som vill ha enkel montering med färdiga byggsatser i stället för att krångla med ett bygge av en nedgrävd markpool. Ovanmarkspooler är förhållandevis billiga och går smidigt att sätta upp. Det finns även varianter där man delvis gräver ner sin ovanmarkspool, men här lägger vi fokus på dem som är helt ovan mark och tipsar om hur du ska planera för bygget.

Planering av ovanmarkspoolbygge

Var du väljer att placera din pool är avgörande för hur ofta du kommer behöva rensa den på löv och annat skräp, och avgör även om du kommer behöva ett bygglov. Likaså spelar läget en roll rörande hur bra din pool håller värmen och hur mycket vattnet avdunstar.

ovanmarkspool

- Annons -

Bygglov för ovanmarkspool

Tvärtemot vad många tror kan det faktiskt behövas bygglov för att anlägga en pool. Om din pool har ett skjutbart tak, höga räcken eller gör så att marknivån ändras avsevärt kan det vara grund för ett bygglovskrav, men det avgör din kommun. Likaså om poolen hamnar nära tomtgränsen kan det också behövas bygglov. För att undvika oväntade kostnader och straffavgifter bör du därför alltid kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att se exakt vad som gäller för din konstruktion. Ha din ritning helt klar innan du kontaktar kommunen, det är nämligen denna som kommer ligga till grund till största del för kommunens beslut i frågan.

Placering och storlek på pool

Poolen ska stå på plan mark och utan närliggande träd. Träden bidrar både till att löv eller barr hamnar i din pool, och bidrar också till skugga. Dock är det bra om det finns något form av vindskydd, eftersom ett vindstilla läge hjälper till att hålla vattnet i din pool från att avdunsta då det hela går långsammare när det är stilla.  Ett tips är att placera poolen i sydläge, och är du lyckligt lottad är sydläget på baksidan av din tomt och inte framsidan. Då har du många varma soltimmar att se fram emot och kan minimera insyn från förbipasserande eller nyfikna grannar.

En annan sak att fundera över är storleken på din pool i jämförelse med din tomt. En ovanmarkspool behöver en hel del omgivande ytor, därför är det viktigt att inte bygga större än vad din tomt är kapabel till. Planera en storlek som är i lagom proportion till din mark, och ha som riktlinje att det ska gå att runda hela poolen utan problem. Tänk på att även lite mindre ovanmarkspooler är trevliga och det är bättre att få marginal än att ha råkat bygga en för stor pool. Ju större du bygger, desto mer vatten krävs för att fylla upp poolen och desto högre tyngd måste ramen klara av,.Tillsammans utgör dessa faktorer både en kostnadsfråga och en fråga om säkerhet då en för tungt fylld pool lätt kan gå sönder. Kolla därför alltid med din återförsäljare vad de rekommenderar i ditt specifika fall.

Konstruktion av ovanmarkspool

Ska du bygga din pool på altanen eller ska du låta den vara fristående på din tomt? Många väljer att passa på att bygga ut altanen och anlägga poolen där. Ett annat snyggt alternativ är att låta poolen stå fritt på din tomt med omslutande ram i trä och kanske en slingrande rabatt i anslutning. Tänk även på att ett bra underlag förlänger livslängden på poolen.

ovanmarkspool

Underlag till pool ovan mark

När du ska bygga en ovanmarkspool är det viktigt att du gör ett visst markarbete. Ställer du poolen direkt på gräsmattan kommer gräset under att ruttna, oavsett vilken storlek du har planerat på poolen. Ett bra underlag isolerar och skapar en stabil grund, så här skapar du det i tre enkla steg:

  1. Gräv ut ett 15-30 centimeter djup lika stort som din pool är stor och håll det vågrätt och rakt.
  2. Fyll utgrävningen med sand eller stenmjöl, platta till och säkerställ att ytan är plan.
  3. Lägg på ett lager cellplast över din fyllda utgrävning och placera sedan din pool på underlaget.

Material

Pooler som ska stå ovan mark byggs ofta i PVC-material, men du kan även välja en pool i material som stål och glasfiber. Fördelen med dessa är att alla kan omslutas med ett lager av impregnerat trä vilket både är snyggt och stilrent samt gör att du enkelt kan bygga tillbyggnader i anslutning till poolen såsom en omslutande ram oavsett vilket material du beslutar dig för. Vill du välja billigast möjliga material utan tumma på kvaliteten? Då är det en stålpool som gäller då detta är det mest slitstarka materialet och finns i flera prisklasser som passar både små och stora plånböcker.

Poolens ytskikt brukar vara liner. Det är färgen och mönstret på linern som kommer avgöra vilken färg vattnet i poolen kommer ha. Här kan du ofta välja på allt från vitt och ljus turkos till mörkblått och mosaikliknande mönster. Linern kan du enkelt byta ut när färgen bleknat, eller om du vill prova ett annat mönster på din botten.

Ovanmarkspooler enkla att installera

Det fina med att välja ovanmarkspooler är att de levereras färdiga att monteras ihop i byggsatser, vilket gör att de enkelt går att installera även för någon som inte är den allra händigaste. En annan fördel är att de enkelt går att montera ner, och därför går att flytta på om du skulle ångra placeringen av den eller vill ta in den under vinterhalvåret.

- Annons -