Poolvärme – tips för värme i poolen

KATEGORI

Att ha poolvärme är inte bara populärt, utan det är även nödvändigt om du ska kunna njuta av bad i din pool också när sommarsäsongen är över. Med uppvärmt vatten har du en badvänlig pool när hösten börjar närma sig och likaså när våren gör sitt intåg. Läs mer om vilka olika typer av poolvärmare det finns att välja bland här på Villalivet.

Alla vill förmodligen bada i en pool som har lagom uppvärmt vatten. Det är speciellt skönt under lite kyliga sommardagar och under de dagar då när det inte riktigt är sommar ännu, men det ändå är soligt och härligt ute. Med en poolvärmare kan du bada längre utan att börja huttra samtidigt som det känns lite lyxigt med varmare badvatten. Det finns flera olika sorters poolvärmesystem ute på marknaden, nedan förklarar vi närmare fördelar och nackdelar med dessa.

Pris och energi

När det kommer till pooluppvärmning står du alltid i valet mellan ett miljövänligt alternativ som drar mindre energi, men som är dyrare i inköp – och ett värmesystem som är billigare att köpa in och smidigt att använda, men som kostar att ha i drift för att det drar mer energi. Vad du än värmer upp poolen med för system är det också av vikt att du använder poolskydd eller pooltak. Desto mer av värmen du kan spara på, desto billigare blir det för dig.

Läs också: Ovanmarkspool: 5 fördelar vid köp eller bygge

När du ska välja uppvärmningssystem för poolen är det därför mer än själva inköpspriset som du ska tänka på. Titta även på aspekter som rör energiförbrukning, effekt och underhåll av din poolvärmare samt fundera över om du behöver köpa till extra poolskydd för att bevara det uppvärmda vattnet varmt längre.

Tips på olika poolvärmare

Det finns flera sätt att värma upp en pool med. Exakt vilken metod och vad för slags poolvärme som passar dig och din pool beror på flera olika saker. Några av de faktorer som avgör valet av pooluppvärmare är exempelvis storlek och modell på din pool, när på året du önskar bada, vad för budget du har satt och var i landet du bor och har din pool. De olika typer av poolvärmare som är populära på marknaden i dagsläget är:

  •      Poolvärme med värmeväxlare
  •      Solfångare
  •      Poolvärmepump
  •      Elvärmare

Poolvärme med värmeväxlare

Vill du värma upp din pool snabbt och på ett sätt som inte drar allt för mycket energi? Då kan poolvärme med värmeväxlare vara ett alternativ för dig. Detta är den typ av poolvärme som är billigast att införskaffa jämfört med de olika uppvärmningssystemen ovan. Uppvärmningsmetoden tar värme från ett redan existerande värmesystem, vilket kan vara allt från pannan i källaren till dina solfångare eller från en poolvärmepump. Värmeväxlaren värmer alltså upp vattnet med överskottsvärme. Miljövänligt och energibesparande med andra ord.

Bra att känna till är att olika typer av växlare ger olika effekt, lite beroende på prisklass. De dyrare varianterna är ofta mer effektiva samtidigt som de drar mindre energi än vad de billigare gör. Därför är det också ofta bättre att låta växlaren få kosta lite mer, och inköpskostnaden jämnar trots allt ut sig ju längre du använder den energieffektiva växlaren.

När du köper en värmeväxlare kommer denna ofta som ett komplett paket med allt från vattenpump till flödesvakt och andra delar som gör driften stabil och effektiv.

Solfångare som uppvärmning

En metod som både är energieffektiv och driftsäker för uppvärmning av poolen är systemet med solfångare. Sätter du dessa vid sidan av polen och vinklade åt rätt håll för att få mesta möjliga solvärme så värmer solen upp solfångarna som sedan pumpar in varmt vatten i poolen genom sitt system. Hur dyrt det är att ha detta system som uppvärmning beror på hur stor din pool är och hur mycket vatten som du behöver värma upp. Värt att veta är att ett solfångarsystem sällan räcker hela vägen till att värma upp poolen under kallare perioder, så om du gillar att bada vintertid är detta inte ett värmesystem för dig.

Poolvärmepump som poolvärmare

En poolvärmepump fungerar ungefär som en luft/vatten-värmepump som installeras i hus. Den tar värme från den omgivande luften och värmer sedan upp vattnet till poolen med detta. Skillnaden mellan den du har till poolen och den du har till huset är alltså att energin som tas från den omgivande luften inte värmer elementen inomhus, utan värmer poolens vatten i stället.

Denna typ av uppvärmning till poolen är energieffektiv. Effekten är upp till hela 80 procent av den energi som krävs för att värma upp en pool med en värmeväxlare. Det gör den vidare till ett miljövänligt uppvärmningsalternativ. En nackdel med denna typ av poolvärmare är att det kan ta rätt lång tid för vattnet att värmas upp. Det är viktigt att komma ihåg att skydda värmen som ackumulerats i vattnet genom att använda poolskydd.

Uppvärmning med elvärmare

Elvärme värmer upp vattnet i din pool snabbt och enkelt. Dessa är i jämförelse med andra uppvärmningssystem billiga att införskaffa samtidigt som de också är smidiga att installera. Elvärmaren fungerar som ett element eller en vattenkokare där det kalla vattnet värms genom energi från el. Mängden el som krävs för att värma vatten i en pool är en hel del, det gör att elvärmare ganska dyra att ha i drift. Uppvärmningssystemet passar därför bäst för mindre poolstorlekar med tanke på driftkostnaderna.

Väljer du att installera ett pooluppvärmningssystem som drivs av el bör du, för att spara energi, vara mån om att använda ett bra poolskydd som håller inne värmen. Under vintern är det riktigt dyrt att värma upp en pool med el, därför passar denna typ av uppvärmning sen vår, sommar och tidig höst.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -