Varma, långa sommardagar vid poolen. Russinskrynkliga ungar som varit i vattnet alldeles för länge, flädersaft och kanelbullar vid poolkanten, pocketboken som skriker efter att bli söndertummad. Och på kvällen den totala kontrasten – stillheten i vattnet när man sakta glider ner för sista doppet innan läggdags. Visst är det lätt att längta efter en alldeles egen pool i den alldeles egna trädgården?
En mil utanför stan, in på en grusväg, runt en radda postlådor och där – en grind som förklarar att jag har kommit rätt. Här bor Jan-Eric och Annica med sex egna hundar – eller var det sju? – och ett hundpensionat. Men också med egen pool sedan drygt 25 år tillbaka. Att stiga in genom grinden är en överraskning. Trädgården öppnar upp sig efterhand, och en bit från huset hittar vi poolområdet. För det är inte bara en pool! Här finns minst lika stora ytor för att umgås på land.
– Vi bestämde oss för att bygga pool när vi drivit vårt hundpensionat några år, berättar Jan-Eric. Tidigare somrar var vi mycket vid sjön, men i och med pensionatet blev vi låsta till trädgården. Och eftersom barnen var i tonåren kändes en pool som en bra idé.
Bestämde sig för att bygga pool själva
Tvärtom mot vad de flesta rekommenderar valde Jan-Eric och Annica att placera sin pool en bit från huset.
– Vårt hus är ett 1700-talshus och det hade känts helt fel att anlägga en pool utanför dörren. Och eftersom vi har en stor trädgård var det lätt att lösa. På 80-talet fanns det inte så många leverantörer som idag. Jan-Eric köpte all utrustning och byggde själv.
– Vi valde standardmåttet 4×8 meter på poolen, och det har varit perfekt för oss. Det man framför allt måste tänka på när man väljer poolstorlek är att det bestämmer hur mycket vatten som måste värmas upp – det är ju där det mesta av den framtida kostnaden ligger. Uppvärmning har Jan-Eric och Annica hittat flera olika lösningar på.
– Vi tog hand om grannens gamla vedpanna och kopplade en värmeväxlare till. Vi har också solfångare som ligger på taket, och de bidrar mycket till uppvärmningen sommartid, berättar Jan-Eric. Fina sommardagar värms vattnet också av sig själv, och Jan-Eric brukar räkna med tre graders högre temperatur varje dag när det är riktigt varmt.
Mycket jobb en myt
Poolområdet har de byggt till efterhand. Tio år efter poolen kom uterummet och för några år sedan kompletterade man med ett spabad som alltid håller 38 grader.
– När vi anlade poolen valde vi att bygga en upphöjd sarg kring den, berättar Jan-Eric. Det var ett väldigt bra beslut av flera orsaker. Dels är den bra rent säkerhetsmässigt och har nog förhindrat några ofrivilliga dopp genom åren, dels fungerar den som sittbänkar när vi är många som umgås runt poolen. Det Jan-Eric ofta förvånas över är att många fortfarande tror att det är väldigt mycket jobb med att sköta en pool.
– Det är verkligen en myt som vuxit sig stark. Idag är det inte särskilt mycket tid man behöver lägga på att ta hand om poolen. Det mesta löser man idag automatiskt, inte minst allt som har med kemikalier att göra.
.
Poolen – ett extra vardagsrum
Tidigare har Jan-Eric dammsugit poolen på det klassiska viset 1-2 gånger i veckan under perioder när den använts. Förra året köpte han en robot som nu gör jobbet.
– Den städar hela botten och väggarna upp till vattenytan, det är hur praktiskt som helst, säger han.
– Det som egentligen innebär arbete är den del man bygger upp runt poolen med uterum, växter, sällskapsytor och liknande. Poolen i sig är inte särskilt betungande. Poolen har blivit en självklar del av Jan-Erics och Annicas somrar. Och den har blivit en samlingspunkt för barn och barnbarn, och självklart också för vännerna.
– Den har blivit som ett extra vardagsrum, säger Jan-Eric. Men det bästa med poolen, det är att man kan bada varje dag. Vi har så få fina dagar i det här landet att det gäller att ta vara på dem, och det kan man verkligen göra med en pool på tomten.
Funderar du på att bygga pool?
Jan-Eric tipsar:
Placering
De flesta säger att man inte ska ha träd runt poolen för att det smutsar ner. Jag tycker det är rätt trevligt med lite träd. Visst blir det frömjöl på våren, men det tar reningsverket hand om. Och några löv i vattnet klarar man ju av i sjön, så varför inte i en pool?
Storlek
Tänk både på utrymmet i trädgården och på uppvärmningskostnaden.
Uppvärmning
Elvärme är inte ett alternativ, tänk gärna på att dra nytta av naturlig solvärme. Idag ingår ofta en luftvärmepump i utrustningen.
Säkerhet
Det är ett måste att tänka på säkerheten. Sargen vi har byggt har varit bra. Det finns ju också regler som säger att man ska ha någon form av staket runt poolen. Idag finns larm som man kan koppla så att de utlöser när något bryter vattenlinjen. Och en viktig sak är att klargöra vem som har ansvaret när barn är i poolen. Att vara tydlig med regler och gränsdragningar från början har fungerat bra för oss. Poolen får inte bli en lekplats.
Rening
Jan-Eric valde polyesterfilter. Men det som säljs mest idag är sandfilter för att det är enklare att hantera och rengöra.
Text: Lill Andreasson, Foto: Martina Wärenfeldt.