Spabad med utsikt!

KATEGORI

Spabad med utsikt!

Här byggde familjen Lundqvist sin dröm, på en bit av svärföräldrarnas tomt, med en fantastisk utsikt. I deras fall kändes ett uppvärmt spa ännu mer lockande än en pool. Men så kan de ju också bada i sjön.

Här bor:

Namn: Ann-Marie och Jerry Lundqvist.
Yrken: Jerry är byggmästare med egen firma, och Ann-Marie är förskollärare.
Bor: I ett hus som dom byggt själva från grunden, det börjar bli färdigt, men det har pågått i 5 år.
Husfakta: ca 70 kvm men känns väldigt rymligt och har ändå 3 rum och öppet kök på nedre plan, och ett stort blivande ateljéloft med glasvägg ner, och vidunderlig utsikt över sjön Bunn.

Ann-Marie och Jerry tillbringade många somrar hos Jerrys föräldrar innan de fick sina två söner. Då blev det för trångt att bo i farmor och farfars hus. Istället gjorde de annat på somrarna när pojkarna växte upp.

Samtidigt som sönerna flyttat hemifrån fick Ann-Marie och Jerry tillfälle att köpa en bit av föräldrarnas tomt och möjligheten att bygga sitt drömhus.

– Det har ju tagit mycket tid och kraft och det finns alltid något att ta tag i, men det är absolut värt det, säger Ann-Marie och tittar ut över den vackra vyn med röda hus, och en för dagen helt stilla sjö. Ann-Marie älskar lugnet i skogen, en aldrig sinande ström av intryck från naturen inspirerar henne till att utrycka sig i sitt måleri. Det ska hon ägna sig åt på loftet som är helt öppet och har ett fint ljusinsläpp. I väntan på att det ska bli helt klart njuter hon av långa, härliga och varma bad i kvällssolen på terrassen med den vidunderliga utsikten.

Bäst för barnbarnen

Huset är arkitektritat och de ägnade mycket tid åt att fundera ut hur de ville ha det. De åkte runt och fotograferade hus för att få inspiration och för att vara säkra på hur det skulle se ut när det väl var färdigt.
Spabad med utsikt! 9

– Vi tänkte egentligen ha en naturtomt, berättar Ann-Marie och fortsätter. Men det blir för svårt med barnbarnen, för det kändes lite farligt och det fanns en hel del ormar där. Så nu har vi istället lagt matjord och sått gräsmatta och det känns faktiskt enklare att sköta och bättre för alla i familjen. Runt hela huset går ett trädäck som gör att de kan njuta av solen i alla lägen. Olika utsikter gör variationen stor. Där är frukosthörna, platsen för eftermiddagsfika och lek, och badplatsen i kvällssolen förstås.
Spabad med utsikt! 5

– Från början tänkte vi ha en pool, berättar Ann-Marie. Men eftersom vi har så nära till sjön så funderade vi ett slag till, och kände att ett uppvärmt utespa skulle vara något vi utnyttjar mer, så det blev vårt val.

Den stora utmaningen

Det valde ett välkänt varumärke som de anser borgar för hög kvalité. Trots det händer det då och då att saker går sönder och måste bytas ut. Men det brukar ordna sig, servicen har hittills varit utmärkt.

Utmaningen med hela bygget är att det ligger väldigt undangömt, djupt inne i skogen, så det är lite svårt att få logistiken med hantverkare att fungera, och att överhuvudtaget få de att komma ända hit är ibland en prövning och en utmaning. Men till slut kom det på plats och ingen i familjen ångrar detta.

De utnyttjar verkligen badet året runt. Det är uppvärmt hela tiden, och har alla finesser man kan tänka sig. Jacuzzi, massage och till och med färgad belysning ingår. Minst sex personer får plats, så det blir härliga, avkopplande pratstunder i ångorna från det ca 38-gradiga vattnet. – Och på vintern är det nästan ännu vackrare avslutar Ann-Marie.

För dig som vill ha ett utespa – Familjens tips!

Jerry driver själv en byggfirma och har varit noggrann i sina förberedelser. Det här är hans bästa tips!

 • Fundera över hur många som ska bada samtidigt.
 • Ta reda på vilken service som finns tillgänglig efter inköpet.
 • Kolla vilken sorts pumpar som badet har och om det finns reservdelar att få tag på.
 • En betongplatta är det bästa underlaget.
 • Om man vill bygga in det som familjen Lundqvist har gjort på bilderna, får man använda sin fantasi, men svårt är det inte.
 • Dränering behöver man inte tänka på eftersom man tömmer och byter vatten väldigt sällan.
 • För oss är uppvärmning ca 800 kr/månad på vintern och ca hälften på sommaren.
 • Installation sker lättast med en kranbil, tänk bara på att de är tunga och kräver ett fast underlag hela vägen fram.
 • Skötseln är enkel, om man har 2 uppsättningar filter, så har man alltid ett rent, och de byts ca 1 gång/ månad.
 • Det finns stickor som man kollar hur mycket klor som behöver tillsättas, det kan man kolla innan man badar.

Checklista för utespa!

För dig som vill jämföra pris och kvalitet. Så kan det bli lättare att välja!

 1. Antal badande: Välj lagom storlek.
 2. Garantier: Kolla fabriksgarantin. Det kan variera och exempelvis vara 10 år för strukturen, 7 år för ytan insida, 5 år för vvs & elektronik.
 3. Reservdelar: Bra om det finns delar att få tag på om något skulle hända.
 4. Fullskum isolerat: Bra för våra nordiska väderförhållande.
 5. Hel bottenplatta: Gör att det inte kommer upp några objudna gäster som möss, växter etc.
 6. Utsidan: Vissa utespa är UV-resistenta och det innebär att det inte blir några färgskillnader i mate- rialen på sol- respektive skuggsidan.
 7. Reningen: Baden kräver olika rengöringsrutiner, vissa har filterrengöring, ozonrengöring och mi- neraler & brominer samt partikelrengörning från botten via filterna. Det gör att du slipper tänka på kemikalier.
 8. Sitthöjder: Vissa utespa har samma sitthöjd på alla platserna och vissa har skiftande höjder på sina sittplatser.
 9. Manöverpanelen: Det är praktiskt om den sitter på insidan, så du inte måste böja dig utanför och läsa inställningen upp & ner.
 10. Frakt: Många erbjuder fri frakt fram till tomtgränsen. som annars kan vara en extra kostnad.

Text: Bibi Persson. Foto: Henrik Peterson. Källa: Nordiska Kvalitetspooler AB

Inköpslista:
Badet, SPA SP 562, Villeroy & Boch.
Badtextilier, IKEA.
Spabad med utsikt! 8
Spabad med utsikt! 1
Spabad med utsikt! 7
Spabad med utsikt! 10
Spabad med utsikt! 4
Spabad med utsikt! 11
Spabad med utsikt! 3
Spabad med utsikt! 6

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -